7 redenen waarom je in de herfstvakantie ‘Onze Natuur, De Film’ moet zien
Meer dan 130.000 bezoekers lokte ‘Onze Natuur, De Film’ reeds naar de filmzalen. Ben je zelf nog niet gaan kijken? Waar wacht je nog op! De herfstvakantie is het perfecte moment om af te zakken naar de bioscoop en je te laten overdonderen door de mooiste beelden en strafste verhalen uit de Belgische natuur. Heb je nog meer goede redenen nodig? Lees dan snel verder.
#1 Een verrassende familieuitstap
Alle leeftijden zijn gek op ‘Onze Natuur, De Film’! Ben je nog op zoek naar een geschikte gezinsuitstap tijdens een slecht-weer-dag – of zijn je kinderen het beu om elke dag hun kleren vuil te maken in de buurtnatuur – bestel dan hier je tickets voor een onvergetelijke filmervaring. Volgens de Kijkwijzer is de film geschikt voor iedereen van 9 jaar en ouder, maar ondertussen stuurden ouders ons reeds tal van reacties toe over jongere kinderen (vanaf de leeftijd van 5 jaar) die 85 minuten lang als betoverd naar het projectiescherm keken. En nu we het toch over leeftijdscategorieën hebben: ook bij pubers en jongvolwassenen raakt ‘Onze Natuur, De Film’ een gevoelige snaar. Daar heeft de toegankelijke, maar nooit belerende vertelstem van niemand minder dan Matteo Simoni vast iets mee te maken!
#2 Unieke blik op Belgische natuur – mét kippenvelgarantie
Wij Belgen zijn van nature bescheiden. Maar ‘Onze Natuur, De Film’ bewijst dat we over onze inheemse natuur helemaal niet bescheiden hoeven te zijn. Niet het jachtluipaard, maar onze slechtvalk is het allersnelste dier ter wereld. De bloederige jachttechniek van de klapekster kent zijn gelijke niet. De gevechten tussen hitsige edelherten zijn niet te evenaren. En als je denkt dat onze Kalmthoutse Heide qua schoonheid moet onderdoen voor de Afrikaanse Savanne, dan moet je maar eens terugkomen wanneer de struikhei de droge vlakte omtovert in een zee van paarse bloemen. Wie ‘Onze Natuur, De Film’ gezien heeft, kan er niet onderuit: we zijn omsingeld door sensationele, wilde natuur.
#3 Bijna honderd diersoorten
We dagen je uit om het exacte aantal diersoorten dat in de film passeert te turven, maar wees gerust: het zijn er véél. Bijna honderd, volgens onze tellingen. Van A (aalscholver) tot Z (zwarte specht); van klein (eendagsvlieg) tot groot (edelhert) en van kruipend (ringslang) tot zwevend (blauwvleugelsprinkhaan). Er zitten zelfs beestjes in met superpowers die zo hard tot de verbeelding spreken, dat je zou zweren dat we ze zelf verzonnen hebben. Een insect dat licht geeft zonder elektriciteit? Check! Een giftig amfibie dat hongerige roofdieren omlegt? Check! Een vogel die op 11 dagen tijd 12.000 kilometer aflegt, zonder stoppen? Check! Na het zien van ‘Onze Natuur, De Film’ kijk je vast met veel meer verwondering naar het leven dat zich afspeelt in je eigen achtertuin.
#4 Ongeziene beelden en onvertelde verhalen
De Belgische natuur in beeld brengen op een manier die je nog nooit gezien hebt, dat was de missie van de makers van ‘Onze Natuur, De Film’. Maar er zitten ook enkele echte primeurs in de natuurdocumentaire. Die van de lentevuurspin, bijvoorbeeld. Het mannetje van die aaibare spin springt in het oog met zijn rode vacht met zwarte stippen, het lijkt wel de knuffelversie van een lieveheersbeestje. Deze zeldzame spin – tijdens het filmen leefde de enige, gekende Belgische populatie in het Limburgse Lommel – leeft het grootste deel van zijn leven veilig onder de grond. De camerateams van Onze Natuur slaagden er als eersten ter wereld in om beelden te maken van parende lentevuurspinnen ín het ondergrondse hol van een vrouwtje. En daar houdt het niet op, op vlak van wereldprimeurs: ze konden ook vastleggen hoe twee mannetjes vechten om een vrouwtje, gedrag dat nooit eerder bij deze soort is waargenomen. Baanbrekend!
#5 Je bekijkt de natuur voortaan anders
Wie de natuurdocumentaire in de bioscoop gaat bekijken, komt oog in oog te staan met de sensationele hoofdrolspelers van Onze Natuur. Je ontdekt de strafste natuurverhalen vanop de eerste rij – of de laatste, als je wat meer privacy wil tijdens het kijken. Eén ding hebben alle bioscoopgangers met elkaar gemeen: na afloop van de film zijn ze fier op al dat moois om hen heen. Dat is dan ook de missie van Onze Natuur: elke Belg grenzeloos trots maken op wat er zich in ons eigen land afspeelt. Zo trots, dat hij die natuur voortaan door een andere bril bekijkt en er spontaan meer zorg voor gaat dragen.
#6 Je steunt het vliegend hert
Wist je trouwens dat je de natuur actief kan steunen door naar de film te gaan? Dankzij Kinepolis, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt gaat er voor elk aangekocht ticket bij Kinepolis 1 euro naar de versterking van het leefgebied van onze grootste kever en held van de film: het vliegend hert. Waarom dat beestje alle hulp kan gebruiken, lees je in dit artikel.
#7 Kroon op het werk van een gigantisch team aan professionals en vrijwilligers
Bijna 1.000 dagen lang vatten de twee camerateams van Onze Natuur post in de Vlaamse, Waalse en Brusselse wildernis om de allermooiste acties vast te leggen. Het was een huzarenwerk om telkens op het juiste moment op de juiste plek te staan – want de inwoners van onze natuur laten zich niet regisseren. Gelukkig konden ze rekenen op de know-how van enorm veel vrijwilligers en experten, die de situatie ter plaatse in de gaten hielden en voorspelden wanneer onze natuur vonken zou geven. Zonder al die onschatbare hulp, konden we nu niet uitpakken met een film die elke Belg gezien moet hebben. Omdat hij de ogen opent van elke bioscoopganger en duidelijk maakt waarom we ons met z’n allen moeten inspannen voor meer natuur, meer biodiversiteit en een groenere toekomst.