Ga naar main content
vilda-119311-zoete-kers-yves-adams-1900-px-55381.jpeg
Yves Adams

Bladeren van zoete kers maken nectar

De zoete kers of boskers (Prunus avium) is de oermoeder aller kersenbomen. Deze wilde kersensoort komt hier van nature voor, op vochtige bodems aan de rand van loofbossen en in houtkanten. In de lente fleurt hij zijn lichtrijke standplaats op met prachtige bloesems, in de herfst biedt hij vogels fruitige hapjes aan in ruil voor het verspreiden van zijn zaden. Maar voor insecten heeft deze boom zelfs in de zomer een lekker extraatje in petto … 

Zie je in de lente een sterk bloesemende boom in het bos die niet zou misstaan in een Haspengouwse boomgaard? Hoera, je hebt een boskers gevonden! Voor zijn bestuiving rekent deze wilde kers op allerlei insecten die met hun snuit in de bloemetjes duiken en weer wegvliegen met het lichaam vol stuifmeel

De boskers is een belangrijke waardplant, o.a. voor de sleedoornpage en de koningspage. Die vlinders leggen hun eitjes op deze boom (en nog enkele andere waardplanten), zodat de rupsen meteen wat te eten hebben wanneer ze uitkomen. Ook het imposante vliegend hert, het grootste insect van Europa, heeft de zoete kers uitgekozen als een van zijn waardplanten. 

Wie goed kijkt naar de bladsteel van de zoete kers, ziet vlak onder het blad twee tot vijf roodachtige verdikkingen: de honingklieren of ‘extraflorale nectarklieren’. Die scheiden een suikerrijk goedje uit dat o.a. mieren en wespen aantrekt. In ruil voor die energierijke lekkernij helpen deze insecten de boom met een klusje dat hij zelf niet kan klaren: bladetende insecten elimineren. 

Herken de boskers

Herken de boskers

Hoogte: 15 - 20 meter

Blad: 7-15 cm, eivormig, gezaagde rand

Bloeiwijze: prachtige, witte bloemen van 2,5 cm in april/mei

Vrucht: kleine, (donker)rode, zoete steenvrucht of ‘oerkers’ - niet giftig

Schors: donkerbruin, glad, met horizontale lijnen 

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur.

Naar de bosteller

Meer over


Gerelateerde artikels