De mooiste snorren en baarden uit onze natuur
Vandaag vieren hipsters aller landen de ‘Dag van de baard’ en ook de inwoners van onze natuur kunnen natuurlijk niet achterblijven. Tijd voor een lijstje met de fraaiste behaarde gezichten van onze inheemse dieren - en hun menselijke evenknieën!
Baardman steelt de show met metal-snor
Zou wijlen Lemmy Kilmister van Motörhead de mosterd gehaald hebben bij deze kleine zangvogel? Feit is dat het pastelkleurige diertje er nét iets dreigender uitziet met zijn forse zwarte snor. Waarom hij dan niet de snorman heet, is ons een raadsel. Misschien om verwarring te voorkomen met die andere vogel, de zeldzame ‘snor’, die overigens helemaal geen snor heeft maar wel een snorrend geluid maakt?
De Spaanse snor van de snorzweefvlieg
Ze lijkt zó weggevlogen uit een schilderij van Salvador Dalí, met haar opvallende kleuren en patronen. Deze zweefvlieg ziet eruit als een modieuze wesp, maar doet geen vlieg kwaad - al let je als bladluis maar beter op als een een snorzweefvlieglarve in je buurt gesignaleerd is. Dit opvallende insect dankt haar naam aan de fijne, zwarte snorretjes die tussen de dikkere zwarte en gele strepen op haar lichaam prijken.
De krachtige bakkebaarden van de lynx
De beroemdheid die we voor deze look-a-like in petto hebben, is frontman Ruben Block van Triggerfinger. Van een modieuze kat gesproken! De lynx is dol op tijgerprints en haalt de neus op voor faux fur - alleen puur natuur is goed genoeg voor dit ruige roofdier. Nog zo’n handelsmerk zijn de opvallende oorpluimen die pronken aan de uiteinden van het lynxenoor. Gooi dus snel je oortrimmer buiten en hop mee op deze nieuwe trend, rechtstreeks uit onze natuur!
Nachtzwaluw heeft piekfijn getrimde snorharen
Het lijkt wel alsof de nachtzwaluw een kammetje naast zijn nachtkastje heeft liggen om op tijd en stond nog even door zijn wilde snorharen te strijken. Maar helaas, vogels doen niet aan ‘nachtkastjes’. Hoe houdt hij z’n tastharen dan in zo’n goede vorm dat Will Smith er geheid jaloers van wordt? Met een ‘teenkammetje’: een kamachtige structuur op zijn middelste teen zodat hij altijd de juiste tools bij heeft om er picobello uit te zien.
De imposante hangsnor van de grote modderkruiper
Strijdvaardig als Ambiorix ziet deze lange zoetwatervis eruit met z’n opvallende ‘baarddraden’. Met die tentakels - 4 op de bovenlip, 4 op de onderlip en 2 aan de mondhoeken - vat de modderkruiper kleine prooien bij de lurven die in de modder opsnort. Deze vis kan trouwens fluitende scheten laten, maar dat doet hij enkel om zijn ongenoegen te uiten. Gelukkig heeft hij de weg naar Twitter nog niet gevonden!