Dit zijn de 10 beste podcasts voor natuurliefhebbers
Aah, die goeie ouwe kerstvakantie staat weer voor de deur. Het ideale moment om jouw lange lijst aan te-beluisteren-podcasts eindelijk eens fors in te korten. Tenzij … onze selectie aan ‘podcasts voor natuurliefhebbers’ de weg naar jouw oortjes nog niet gevonden heeft. Want in dat geval kunnen we garanderen dat je straks nog veel meer audio in te halen hebt. Een overzicht!
#1 Fwiet! Fwiet!
Moeten we Fwiet! Fwiet! nog voorstellen? In deze podcast trekt Vlaanderens bekendste bird nerd Begijn Le Bleu – de stand-up-comedian/foute vriend die zich met groot succes in de niche van het vogelspotten heeft gestort – er elke week op uit met een collega-natuurliefhebber uit om te babbelen over vogels. In elke aflevering staan enkele gevleugelde soorten centraal. Meestal omdat de gast van de week er een bijzondere affiniteit voor heeft, maar even vaak gewoonweg omdat de vogel in kwestie tijdens de opnames in hun buurt opduikt. Zoals Begijn het zelf zegt: hou je klaar voor een fijn stukje ‘slow radio’.
#2 De vogelaars
Ook de klassieke radiozender Klara heeft sinds kort haar eigen podcast over het plezier van vogelspotten. Radiomaakster Sara Debroey spendeert een dag lang tussen de vogels, samen met kunst-schrijfster en curator Barbara De Coninck. Elke aflevering duurt niet langer dan een minuut of zes en beschrijft wat het duo ziet en hoort gedurende twee uur in de natuur. Het verfrissende aan deze podcastreeks is dat er geen herkenbare intro, maar ook geen outro-met-credits aan elke aflevering geplakt is. Wanneer je ze allemaal achter elkaar beluistert, glij je drie kwartier lang weg in één langgerekte vogelspottersdroom.
#3 Dierbar
In een van de eerste afleveringen omschrijven de mannen van Dierbar zichzelf nog gekscherend als ‘Nerdland voor zoölogen’, maar de fans van Lieven Scheire en co drukken doorheen de tijd steeds meer hun eigen stempel op het format. Ze wisselen af tussen nieuwe wetenschappelijke vondsten en sappige verhalen uit het reptielenasiel SOS Reptiel, behandelen in de rubriek ‘beastory’ opmerkelijke dierenfeitjes uit het verleden en nodigen gasten uit die ongegeneerd mogen doorbomen over de meest uiteenlopende onderwerpen in de dierenwereld. Misschien wel het meest de moeite waard om te luisteren zijn de ethische discussies waarin de gastheren telkens opnieuw verzanden.
#4 Zwam FM
Ook kinderen komen aan hun trekken in het podcastbos, bijvoorbeeld met Zwam FM. In deze prettig gestoorde boscast van het Agentschap voor Natuur en Bos nemen DJ Wa-wa-wickedi Wolf en zijn assistente Myriam Muis je mee op avontuur in het bos. Ze ontmoeten er Bo de Specht, Hubert het Vliegend hert en Martha Marter, die de jonge luisteraars uitdagen met originele opdrachten. De stemmen van Rik Verheye, Clara Cleymans en Koen Van Impe én het wa-wa-waanzinnige boslied maken de luisterervaring helemaal af.
#5 Onze natuur in de stad
Voor wie het allemaal wat serieuzer mag zijn, is er deze Klara-podcast van journaliste Nicky Aerts. Vier afleveringen lang zoekt ze samen met denkers en doeners uit hoe we de stad van de toekomst leefbaar kunnen houden. Hoe kunnen we steeds meer mensen huisvesten, zonder in te boeten aan natuur? Kan je nog rust vinden in een stad die bruist van het leven? En hoe kunnen we bomen koesteren op plekken waar soms geen ruimte lijkt voor groen? Stuk voor stuk vraagstukken die ieder van ons aanbelangen.
#6 INBO podcasts
Ben je benieuwd naar het wetenschappelijke onderzoek dat schuilgaat achter het Vlaamse biodiversiteitsbeleid? Dan kan je terecht bij de INBO podcasts, waarin Petra Vijncke de onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek aan het woord laat. Een grote aanrader is aflevering 7 met spinnenexpert Koen Van Keer, want hij heeft het over de lentevuurspin – de kleine spin met fluwelen lievenheerstbeestjespak die wereldberoemd werd in België na haar passage in ‘Onze Natuur, De Film’.
#7 Rewilding
Dezelfde podcastmaakster Petra Vijncke maakte ook voor Eos een fraaie podcastreeks. In ‘Rewilding’ legt ze drie afleveringen lang de steeds wilder wordende Vlaamse natuur onder de loep. Met de terugkeer van de otter, de wolf, de kraanvogel en de bever lijkt onze natuur aan een felle opmars bezig. Maar die ‘verwildering’ komt ook met de nodige uitdagingen. Hoe ‘wild’ is onze natuur eigenlijk? En zijn we er wel klaar voor om ons land te delen met die grote zoogdieren? Deze reeks is in je podcast-app te vinden onder de noemer ‘Eos special’.
#8 Toekomst voor natuur
Het kan geen kwaad om af en toe ook eens over de grenzen heen te luisteren. Naar deze podcastreeks van de Nederlands Vlinderstichting bijvoorbeeld, die – spoiler alert – helemaal niet over vlinders gaat. Anthonie Stip nodigt elke week een gast uit, op zoek naar spraakmakende verhalen over natuur en natuurbescherming. In aflevering 10 heeft hij het met Natuurpunt-medewerker Annelies Jacobs over haar zoektocht naar wilde planten. In 2021 speurde ze een jaar lang naar vergeten plantensoorten, met behulp van oude kaarten en historische publicaties.
#9 Vroege vogels in 30 minuten
De allereerste aflevering van het Nederlandse radioprogramma ‘Vroege vogels’ werd uitgezonden in 1978. Na een lange pauze van 1992 tot 2007 is het programma over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid terug een hit op zondagochtend. Voor wie niet zo vroeg uit zijn bed geraakt is er de podcast‘Vroege vogels in 30 minuten’ waarin gastheer Henny Radstaak de hoogtepunten uit het radioprogramma nog even voor je op een rijtje zet.
#10 Groene oren
Wat als … podcastgasten geen mensen maar natuurbewoners zijn? Met die premisse gaan de makers van de podcastreeks ‘Groene oren’ succesvol aan de slag voor het Nederlandse Staatsbosbeheer. Elke aflevering komt een fictieve gast langs in de studio om het in een geïmproviseerd interview te hebben over zijn leven en welzijn in de Nederlandse natuur. Op de gastenlijst staan ronkende namen zoals Daniël de nachtzwaluw, Lies het gentiaanblauwtje en Wart de hazelmuis, maar ook planten zoals Paulien de eik en zelfs de vliegenzwammen Beppie en Cecile komen aan het woord. Het resultaat is een ietwat bevreemdende ervaring, die je niet meer loslaat tot je alle afleveringen beluisterd hebt.