Doe-het-zelfboeket: het bloeiende succes van bloemenpluktuinen
Zeg jij het graag met bloemen? Trakteer je familie of vrienden eens op een zelfgeplukt, lokaal en ecologisch geteeld veldboeket. Her en der schieten pluktuinen en bloemenweides uit de grond waar je zelf een boeket bijeen kan plukken. Een bloeiend succes zo blijkt! Onze Natuur trok naar Fleur Locale in Leuven om er te ontdekken hoe je er zelf een mooie ruiker kan (laten) samenstellen.
De eerste paarse, rode en witte bloemen ontluiken langs de Diestsesteenweg in het bruisende hart van Kessel-Lo (bij Leuven). Het is begin mei en in de zelfpluktuin van Fleur Locale is Liesbeth Provoost al druk in de weer wanneer we via het houten poortje binnenwandelen. Op een stukje grond vlak naast de historische spoorweghal HAL 5 legde ze vijf jaar geleden een bloemenweide aan. Het bonte lappendeken van ecologisch gekweekte bloemen brengt extra kleur en geur aan het leven van de buurtbewoners. Mooi om naar te kijken, maar nog leuker om te plukken. “In de tuin van Fleur Locale is iedereen welkom om zelf een boeket te plukken. Je hoeft eigenlijk niets van bloemen te kennen om je eigen bos bloemen samen te stellen. Zolang je het zelf mooi vindt, is je boeket geslaagd zeg ik altijd” vertelt Liesbeth.
Liesbeth organiseert en onderhoudt de pluktuin samen met haar man. “Het feit dat ik niet zo veel over bloemen kende, hield me in het begin tegen. Ik werkte altijd al graag in de moestuin, maar bloemen telen is toch nog iets anders. Gelukkig overtuigde mijn man me al snel: er is niets dat je niet kan leren, ook bloementeelt niet.” Na overleg met de stad Leuven plantte Liesbeth in 2017 het eerste zaadje voor haar pluktuin. De tuin groeide jaar na jaar, en ondertussen wordt de tuin van Fleur Locale klaargemaakt voor het vierde plukseizoen.
Een cadeau door en voor de natuur
Met een boeket snijbloemen maak je jong en oud blij. Als dat boeket dan ook nog eens uit een lokale bloemenweide komt, is onze natuur net zo blij. In de zelfpluktuin van Fleur Locale groeien enkel bloemen die geteeld worden zonder gebruik van schadelijke pesticiden. Klanten zijn vaak buurtbewoners die zelf een boeket komen plukken of ophalen. De bloemen vanop het veld belanden zo rechtstreeks in de vaas. Korter kan de keten niet zijn. Ook in de tuin zelf is er extra aandacht voor biodiversiteit. “Daar staat een insectenhotel, ginder hangen vogelkastjes en hier ligt de composthoop. Alles wat binnenkomt in mijn pluktuin wordt gebruikt en verwerkt volgens de kringloopprincipes” legt Liesbeth uit. Zo geeft ze met haar bloeiend initiatief de Leuvense stadsnatuur een echte biodiversiteitsboost.
De droogte van de afgelopen jaren dagen Liesbeth uit om de inrichting van haar pluktuin te herdenken. “Ik ben nu vier jaar bezig en heb al drie superhete zomers meegemaakt. Ook nu ligt de tuin er al redelijk droog bij. Er liggen zweetbuizen die druppelgewijs water geven aan mijn planten. We vangen ook regenwater op in grote reservoirs die verbonden zijn met het tapkraantje in onze tuin, maar je ziet het: de vaten zijn nu al halfleeg. Ik vind het verschrikkelijk wanneer ik in de zomer dat kraantje moet aansluiten op de waterleiding” vertelt Liesbeth. “Ik ben volop aan het nadenken over hoe ik mijn pluktuin waterzuinig, hittebestendig en future proof kan maken. Ik wil graag extra bomen planten om meer schaduw te creëren, al is dat waarschijnlijk een project van meerdere jaren vooraleer die bomen voldoende groot zijn.”
Pluk je geluk(kig)
Naast de pracht en praal van de kleurrijke bloemen heeft een zelfpluktuin ook een belangrijke sociale waarde. “Veel mensen zien het bloemen plukken als een moment van quality time of ze komen langs om even te onthaasten tussen al dit moois. Fleur Locale fungeert in de buurt ook als een ontmoetingsplaats. Mensen spreken af om samen te komen plukken of ouders komen met hun kinderen een boeketje voor de grootouders plukken. Tijdens het plukken leer je ook snel nieuwe mensen uit de buurt kennen. Een ervaren plukker geeft tips aan een beginneling, maar er worden ook levensverhalen uitgewisseld” vertelt Liesbeth. “Mensen worden gewoon blij van bloemen. Elk boeket heeft zijn verhaal. Vaak zijn het heel blije verhalen, andere keren heel pakkende verhalen. Op die momenten bieden bloemen troost.”
Zo werkt het
Bij Fleur Locale kan je elke zaterdagvoormiddag binnenwandelen om bloemen te plukken. Je betaalt per boeket. Je kiest een grote of een kleine vaas met water in en krijgt een schaartje mee. Daarmee ga je aan de slag. Kijk, ruik, kijk nog eens en pluk de bloemen die jij mooi vindt. Weet je niet welke bloemen bij elkaar passen of waar je moet snijden? Liesbeth geeft je graag tips. Uitgeplukt? Na het plukken kan je je boeket zelf vastbinden en inpakken, of je laat het aan Liesbeth over. Lever tenslotte het geleende materiaal in en keer huiswaarts met een prachtig zelfplukboeket!
Praktisch
WIE?
Fleur Locale is open voor iedereen die graag zelf een fleurig boeket samenstelt of bestelt. Gewoon eens komen kijken of een babbeltje slaan kan natuurlijk ook. ;-)
WAT?
Bij aankomst krijg je een vaas en knipmesje in bruikleen. Je kan dit ook zelf meebrengen. Je betaalt per boeket: 13 euro voor een klein boeket en 18 euro voor een groot boeket.
WAAR?
Fleur Locale ligt aan HAL 5 en bereik je via de Diestsesteenweg 104, 3010 Kessel-Lo. De pluktuin ligt op vijf minuten wandelen van het station van Leuven en is dus ook makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar.
WANNEER?
De pluktuin is tijdens het plukseizoen (eind mei tot eind oktober) elke zaterdagvoormiddag open van 10u tot 13u.
Hier pluk je een boeket in jouw buurt
WEST-VLAANDEREN
- Bloom (Ichtegem)
- De Herenthoeve (Meulebeke)
OOST-VLAANDEREN
- Het Wijveld in bloei (Destelbergen)
- Rijk Bos Bloemen (Zottegem)
- Pluk je dag (Kemzeke)
- Best en Bloem (Lokeren)
- De pluktuin (Nazareth)
ANTWERPEN
- Bens Bloemplukweide (Hoogstraten)
- ’t Coolhof (Putte)
- Bens bloemenplukweide (Aartselaar)
- Grondsmaak (Kontich)
- Vredeveld (Vremde)
- Loof & Bezen (Wommelgem)
VLAAMS-BRABANT
- ‘t Plukgeluk (Heverlee)
- Ferm (Zemst)
- De kleur van hier en nu (Sint-Martens-Bodegem)
- Bookette Flowers (St Joris Weert)
- Plukblomme (Aarschot)
LIMBURG
- Groenatelier Pluk (Herk-de-Stad)
- Green Greetz (Lummen)
- Floralieke (Lommel)