Ga naar main content
img-1091.JPG

Geocaching voor beginners

Ben je graag in de natuur, maar is een wandeling of fietstocht net niet uitdagend genoeg? Dan is geocaching misschien iets voor jou. Dat is een spel waarbij je aan de hand van coördinaten op zoek gaat naar een verstopplaats, een cache. Voor Onze Natuur neem ik je samen met mijn mama mee op ons eerste geocache-avontuur. Benodigdheden? Een wandel-GPS (of smartphone met GPS-app), wandelschoenen en een uitstekende speurneus.

Volgens het wereldwijde web bestaat het spel al sinds 2000, maar toch ben ik erin geslaagd om het nog nooit te spelen. Ik heb de hype gemist, maar het is nooit te laat om iets nieuw te proberen. Zeker niet als je het kan combineren met een mooie wandeling in de Belgische natuur.

Hoe begin je eraan?

Er bestaat een hele community rond geocaching en uit mijn ervaring is iedereen zeer behulpzaam. Op de website www.geocaching.com vind je allerlei routes terug met een duidelijke beschrijving en enkele tips. Als je vragen hebt of iets niet vindt, kan je altijd een berichtje sturen naar de eigenaar van de cache, die helpt je graag verder.

Het is mogelijk om ook enkele losse schatten te zoeken, maar voor Onze Natuur gingen we een stapje verder. We kozen voor een uitgestippelde route met verschillende waypoints, dat zijn punten waar je nieuwe coördinaten moet zoeken om de volgende locatie te vinden. Het laatste waypoint is meestal een schat: een waterdichte doos met een logboekje en soms een kleine prijs.

Poging 1

Het plan was om een mooie cache te doen van 4,5 kilometer met 12 waypoints door het Hageland in Aarschot. Op een zondagnamiddag begonnen we enthousiast aan de zoektocht naar onze eerste coördinaten. Maar dat enthousiasme verdween even snel als de miezerige straaltjes zon die al snel het gevecht met de wolken verloren: de GPS van mijn smartphone sloeg volledig op hol en kon geen nauwkeurige locaties aanduiden; zo werd het natuurlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Ontgoocheld moesten we na enkele uren ploeteren de aftocht blazen.

Opgeven zit echter niet in de familie! Dus schakelden we mama’s collega/vriendin/geocacher in om ons te helpen. Het volgende weekend spraken we af in domein Kiewit in Hasselt, waar de ervaren rot ons door de zoektocht naar coördinaten gidste. Ze gaf ons tips waar we best zoeken en nam een echte wandel-GPS mee, die was gelukkig nauwkeuriger dan mijn smartphone.

Tip: neem een nauwkeurige GPS mee, een wandelgps is geen overbodige luxe.

Poging 2

Domein Kiewit ligt midden in natuurgebied de Wijers, het grootste aaneengesloten vijvergebied van België. Hier leven zeldzame planten en dieren in meer dan 1000 vijvers. In domein Kiewit vind je ook natuureducatieve centra zoals een insectentuin met bijenhal. Sla twee vliegen in één klap door je verrekijker mee te nemen om vogels te spotten in de kijkhut. Je ziet er soorten zoals de aalscholver, roerdomp blauwe reiger en kuifeend. Deze wandeling is ideaal om te doen in het weekend of zelfs na je werk.

Tip: begin niet aan de zoektocht op een lege maag, want het kan wel eens langer duren dan verwacht. Je wilt absoluut niet hangry zoeken naar coördinaten.

Knuppelpaden…

Wij deden de wandeling ‘Knuppelpaden en Koeienvlaaien’, een cache van Team Kiewit. De route is heel mooi en toegankelijk met verharde wegen en knuppelpaden. Dat zijn aangelegde houtpaden die je toch de kans geven om door natte natuur te wandelen. Ze geven ook een idyllische toets aan het bos: “De ideale locatie voor communiefoto’s klonk het bij onze ervaren geocacher.”

img-1066.JPG

De eerste waypoints vonden we makkelijk terug en waren op een originele manier geplaatst in de natuur. We kregen de smaak te pakken en zochten elke keer enthousiaster naar de volgende coördinaten. Soms leek de cache onvindbaar en keken voorbijgangers ons ietwat vreemd aan, maar dat trokken we ons vooral niet aan! We bleven zoeken tot we verder konden. Als je zelf op pad bent en je kan echt niet verder, twijfel dan zeker niet om een tip te vragen aan de eigenaar.

…en koeienvlaaien?

Al vrij snel ontdekten we waar de naam van de cache vandaan komt. Langs en op de paden moesten we stevig uitkijken voor enkele koeienvlaaien. Speciaal aan deze ‘bruine taarten’ is dat ze afkomstig zijn van Galloway runderen. Die worden in verschillende natuurgebieden ingezet voor natuurbeheer.

Galloway runderen zijn grote grazers die er voor zorgen dat de diversiteit van het landschap toeneemt. Ze hebben een zachtaardig karakter en gaan niet snel mensen aanvallen. Daarbovenop is er weinig zorg nodig en kunnen ze perfect overleven als er genoeg voedsel en water aanwezig is.

Met een beetje geluk kom je de prachtige dieren zelf tegen tijdens de wandeling, wij zagen jammer genoeg enkel hun… ahum… sporen.

Hangry

Meer details over de verstopplaatsen en wandeling ga ik niet verklappen, want ik leerde dat de geocaching-community allergisch is aan spoilers. Als je wilt weten waar de zoektocht eindigde, raad ik zeker aan om zelf naar domein Kiewit te trekken.

Voor ons eindigde ze alleszins positief want we vonden de eindlocatie en de schat! Bij de laatste waypoint kwamen we twee mede-cachers tegen en zochten we samen naar de laatste coördinaten. Het is fijn dat dit spel mensen samen brengt door een gemeenschappelijke missie. Voor onwetende voorbijgangers is het ook altijd grappig om vijf volwassenen in de struiken te zien scharrelen als een bende nieuwsgierige everzwijnen.

Net op tijd vonden we de eindcache want iedereen kreeg stilaan honger. We schreven onze namen in het logboek, ontdekten de kleine prijs en plaatsten alles weer netjes terug. Mijn eerste geocache was een feit en het zal zeker niet de laatste zijn. Geocachen is een geweldige manier om de Belgische natuur te ontdekken. Het maakt een wandeling net iets spannender en is daarom ook ideaal om met kinderen te doen.

Enthousiast om zelf te (her)beginnen met geocachen of wil je nieuwe gebieden ontdekken? Check dan zeker de gebieden van ANB.

Wil je graag deze wandeling ook eens doen? Bekijk dan zeker deze pagina of misschien is ‘het mysterie van Kiewit’ ook een leuk spel voor de hele familie.

Al meer dan honderden cachen op je teller staan en zin in een grotere uitdagen? Probeer dan eens zelf een geocach te plaatsen. Leer hier wat je juist doet en wat niet.

Meer over


Gerelateerde artikels