Ga naar main content
vilda-150381-veldesdoorn-jeroen-mentens-1900-px-56734.jpg
Jeroen Mentens

Gouden herfstkleuren van de esdoorn

Hou je van warme herfstkleuren? Dan is het esdoorngeslacht echt iets voor jou. Inheems aan onze streken zijn de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), de Noorse esdoorn (Acer platanaides) en de veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre). 

Hoewel hij met zijn eerder gedrongen formaat niet echt indrukwekkend overkomt, is de veldesdoorn een boom die er echt wel toe doet. Zijn bloemen, rijk aan nectar, zijn insectenmagneten, waardoor hij dankbaar in hagen wordt aangeplant. Zijn zoete sap wordt gebruikt om siroop van te maken. Bovendien is hij erg gehard: zowel strenge winters als grote droogtes worden goed verdragen. 

De typische vorm van zijn opvallende blad springt nog meer in het oog wanneer de herfst aanbreekt. Dan krijgen de vijflobbige bladeren - met een beetje verbeelding zie je er een hand in - een felgele, bijna gouden, teint. 

Een legendarische boom

Volgens de legende werd het hout van deze boom gebruikt om het beroemde paard van Troje te vervaardigen. De Grieken, uitgeput na een 10-jarige oorlog met de stad Troje, waren bijna bereid om zich over te geven. Tot Odysseus op het idee kwam om een gigantisch houten paard te bouwen dat ze aan de Trojanen zouden schenken als teken van overgave. De stedelingen aanvaardden het geschenk en brachten het binnen de stadsmuren. Maar de sluwe Odysseus had een valstrik ingebouwd: binnenin het paard verborgen zich de Griekse troepen die de stad nu van binnenuit konden aanvallen en alsnog de oorlog wonnen. 

De veldesdoorn herkennen

De veldesdoorn herkennen

Hoogte: 10 meter 

Blad: heeft de vorm van een ‘hand; rood in de lente, groen in de zomer, goudgeel in de herfst 

Bloem: kleine, groene bloemen met veel nectar verschijnen in april-mei

Vrucht: de gevleugelde zaden liggen per twee horizontaal in elkaars verlengde  

Schors: lichtgrijs en kurkachtig

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur. 

Naar de bosteller

Meer over


Gerelateerde artikels