Hazelaar is man en vrouw tegelijkertijd
Zelfs in de winter herken je de hazelaar uit de duizend. Zijn ‘katjes’ bungelen sierlijk aan zijn takken, wachtend op een bevruchting via de wind. Aan één meerstammige plant verschijnen zowel mannelijke als vrouwelijke katjes, maar toch slaagt deze winterbloeier erin niet met zichzelf te ‘paren’.
Eenhuizig: zo noemt men planten die zowel man als vrouw zijn. Om voor een sterk nageslacht te zorgen, moeten ze een strategie uitvinden die voorkomt dat ze zichzelf bestuiven. Daarom begint de hazelaar al in de herfst met het aanmaken van mannelijke ‘katjes’ of bloemen (foto bovenaan). Pas wanneer die uitgebloeid zijn, verschijnen er kleinere vrouwelijke katjes op het toneel (foto rechts). Omdat ze niet tegelijkertijd bloeien, kan het stuifmeel van de groene ‘hazelkaters’ niet terechtkomen op de rode ‘hazelpoezen’ van eenzelfde plant.
De wind neemt het stuifmeel van mannelijke katjes mee, in de hoop dat er verderop op een hazelaar reeds vrouwelijke bloemen draagt. Wanneer de rode katjes bevrucht worden met hazelstuifmeel, ontwikkelen ze zich tot een hazelnoot: het zaad waaruit een nieuwe struik kan ontspruiten. Als er geen notendief mee aan de haal gaat, tenminste!