Is de ekster een etter?
Wat een magnifieke vogel is de ekster: van veraf zwart-wit maar hoe dichter je hem in het vizier krijgt, hoe meer zijn veren schitteren in alle tinten van het groen-blauw-paarse spectrum. Hoe komt het dat zo’n mooie vogel zo’n diepe haat opwekt?
De ekster heeft zijn imago niet mee: van brutale pestkop over meesterlijke dief tot meedogenloze kuikenkiller … Je zou hem voor minder naar het verste hoekje van de speelplaats drummen! Tenzij je je focust op wat de ekster wél allemaal in zijn mars heeft.
Laten we beginnen bij het opvallendste kenmerk van deze vogel: hij valt op (duh). Met zijn bonte verenkleed springt hij meteen in het vizier wanneer je door het raam naar buiten kijkt. En ja, hij eet af en toe een jong vogeltje, wanneer de gelegenheid zich voordoet. Maar dat doen heel wat andere vogels ook, alleen doen zij het stiekem, wanneer niemand het ziet of diep in de nacht. Bovendien eet de ekster nog veel meer dingen waar je misschien wél blij van wordt, zoals wormen, rupsen, slakken, spinnen en insecten. Én ze ruimen de kadavers van dode dieren op. Dankjewel, eksters!
Behalve heel nuttig is de ekster ook nog eens hyperintelligent. Zo is hij in staat om zichzelf te herkennen in een spiegel - een populaire test waarmee wetenschappers peilen of een dier zelfbewust is. De slimheid van eksters gaat gepaard met een gezonde dosis nieuwsgierigheid - dat verklaart meteen waarom je ze wel eens gebiologeerd een blinkend voorwerp ziet inspecteren. Misschien vliegen ze er wel gauw mee weg, wanneer je hen op heterdaad betrapt. Het zou zomaar eens een lekkere hap kunnen zijn! Maar verzamelingen met zilveren lepels, gouden horloges en diamanten ringen zijn nog nooit teruggevonden in een eksternest.
Laat eens alle vooroordelen varen tijdens je volgende ontmoeting met een ekster en observeer hem met een open blik. Leef je in in zijn wereld en je zal ontdekken dat deze mooie vogel écht een plekje in je tuin verdient. Wil je voorkomen dat eksters je voedertafel overnemen? Bied dan op verschillende plekken wat lekkers aan en bescherm een deel van de voederplekken met gaas. Zo krijg je de kans om deze stoere vogel van dichtbij te leren kennen, zonder dat andere tuinvogels daar de dupe van worden.