Hollandse linde
Linde vs. klimaatopwarming: 1 - 0
De linde staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, maar deze loofboom heeft nog meer trucjes achter de hand. De lindeboom is ook een goede voedselbron voor veel bestuivers en een uitstekende schuilplaats voor allerlei insecten. Daarnaast zou ze ook een antwoord kunnen bieden op de klimaatopwarming.
De term ‘linde’ slaat op verschillende bomen waarvan de winterlinde of kleinbladige linde (Tilia cordata) en zomerlinde of grootbladige linde (Tilia platyphyllos) het meest voorkomen in Europa. In onze natuur komen beide lindesoorten veel voor, zij het wel aangeplant of als verwilderde boomsoort. Linde kent tal van toepassingen. Vroeger had de boom een belangrijke, religieuze betekenis als heilige boom en werd hij gezien als beschermer tegen zwarte magie en geesten. Tegenwoordig ken je linde misschien vooral van de kalmerende thee die gemaakt wordt van de bloemen van de boom.
Vanuit ecologisch standpunt is de lindeboom enorm waardevol. Eerst en vooral omdat de boom veel bestuivers aantrekt met zijn geurige bloemen. Andere insecten zoals wantsen, nachtvlinders en kevers vinden er hun schuilplaats.
Bondgenoot tegen klimaatverandering
De jongste jaren verandert het klimaat in sneltempo. De klimaatverandering gaat gepaard met ernstige overstromingen, hevige stormen en langere periodes van droogte met hittegolven. De gevolgen voor onze fauna en flora zijn niet te overzien. Ook bomen lijden eronder, maar de kleine linde zou wel eens dé oplossing kunnen zijn voor deze problemen. Uit een studie van de Universiteit van Luik is gebleken dat de lindeboom al ingeburgerd is in landen met hete, droge zomers en dat de kleine linde temperaturen tussen -45 °C en 44 °C én late vorst goed kan verdragen. Hoe deze lindeboom het flikt? Om vrieskou in het late voorjaar te doorstaan, ontwikkelen de knoppen pas later. Op die manier sterven ze niet af als het toch plots nog een paar dagen of nachten vriest. Ook wind en storm weerstaat de linde met glans dankzij zijn krachtig wortelstelsel.
Herken de linde
Hoogte: tussen 15 en 40 m hoogte, afhankelijk van de soort
Bladeren: hartvormig blad met gezaagde rand, tussen 10 en 15 cm (zomerlinde) of 3 tot 8 cm (winterlinde)
Bloemen: kleine, witte bloemen (tweeslachtig) die van mei tot juni in bloemschermen aan de boom verschijnen
Vruchten: kleine, ronde nootjes die per 5 tot 10 aan een hoofdstengel groeien (augustus - september)
Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid
Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur.
Naar de bosteller