Ga naar main content
shutterstock-1087821392.jpg

Meer biodiversiteit in je tuin: een cadeau voor de natuur én jezelf

De dingen waar je het meest van houdt, heb je vaak te danken aan onze natuur. Van de kop koffie die je ‘s ochtends wakker maakt tot het boek dat je ‘s avonds laat nog openslaat. We kunnen onze natuur dus maar beter goed beschermen. Op Internationale Dag van de Biodiversiteit (22 mei) vestigen we daarom graag de aandacht op de biologische diversiteit van onze aardbol. Draag jij graag je steentje bij? Start in je eigen tuin of straat met een van deze tips om een natuurvriendelijke en biodiverse omgeving te creëren.

First things first. Biodiversiteit draait om veel meer dan planten, dieren en hun ecosystemen. Ook wij, mensen, en onze behoefte aan voedsel, frisse lucht en water zijn afhankelijk van al het andere leven op aarde. Om het belang van voorlichting en bewustwording rond biodiversiteit te vergroten riepen de VN 22 mei uit tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Alleen kan je de planeet natuurlijk niet redden, maar je kan wel een verschil maken door kleine dingen te veranderen in je eigen omgeving. Wij geven je alvast een aantal leuke ideeën om aan de slag te gaan in je eigen tuin of straat.

1. Een levendige tuin het hele jaar rond

Eén must die in elke tuin aanwezig zou moeten zijn, is een plantenborder. Deze strook met vaste planten kan je elke mogelijke vorm geven. De border is idealiter zo samengesteld dat er elke maand van het jaar wel iets in bloei staat of kleur geeft aan je tuin. Je kan drie soorten borders kiezen of ze combineren: bladplanten, schaduwplanten en een border met veel bloei en kleur. Vooral die laatste trekt heel wat vlinders, bijen, hommels en andere insecten aan.

Lees hier meer over deze must in je wilde tuin.

Een wilde tuin met bloemenborders, hoge grassen en een natuurlijke vijver

2. Waterpret voor mens en dier

Ook met een kleine waterpartij in je tuin of op je terras zorg je voor een explosie van wild leven in je tuin. Een houten vat of grote metalen emmer voorzien van een bodemlaag, water en een aantal inheemse zuurstof- en moerasplanten is al voldoende. Een mini-vijver is niet alleen leuk als verfrissing in de zomer maar ook een waar zwemparadijs voor kikkers en salamanders. Bovendien trekt het ook insectenrovers zoals libellen en waterkevers aan. Van muggen zal je dus geen last hebben deze zomer! Hoe begin je eraan? Lees onze gids voor een mini-vijver in 10 stappen.

Zie je het wat groter? Ontdek hier alles over een zwemvijver in je tuin.

3. Je eigen vlinderparadijs

Ze blijven voor jong én oud altijd een beetje magisch: vlinders! In het voorjaar ontpoppen onze rupsen zich tot prachtige, kleurrijke vlinders. Wil je ze ook in jouw omgeving zien rondfladderen? Ontdek hier welke bloemen, fruitige extraatjes en andere trucs helpen om vlinders aan te trekken in je tuin of op je terras.

Sleedoorn haag

4. Hagen voor echte natuurliefhebbers

Als je echt het beste voor hebt met onze natuur weet je dat een mooie, inheemse haag eigenlijk onmisbaar is voor veel dieren. Voor honderden insectensoorten zijn hagen en struiken hun favoriete gastheer. Al meer dan 400 miljoen jaar bevolken insecten onze aarde en zorgen ze voor de biodiversiteit op onze planeet. Ze zorgen namelijk voor de bestuiving van groenten, fruit en planten. Het uitsterven van bepaalde insectensoorten zou rampzalig zijn voor onze voeding. We ontvangen ze dus maar beter met open armen.

Ook vogels vertoeven graag in hagen en struiken. Ze gebruiken ze als schuilplaats én als feestbuffet. Ah ja, want ze vinden er de talloze insecten van daarnet, en soms ook heerlijke bessen om van te smullen. Benieuwd naar de andere voordelen van een haag in je tuin? Lees dan zeker dit artikel.

5. De favoriete plek van egels en vleermuizen

Een wilde en biodiverse tuin trekt automatisch veel insecten aan. En waar insecten zijn, zijn vaak ook andere kleine zoogdieren en vogels te vinden. Vleermuizen zijn bijvoorbeeld echte insecteneters. Ze eten gemiddeld 300 muggen, kevers en motten per nacht. Goed voor ongeveer een derde van hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel! Verwelkom je graag deze natuurlijke insectenverdelgers in je tuin? Ontdek 10 tips om vleermuizen aan te trekken.

Ook egels doen niets liever dan insecten zoeken in een composthoop of zich nestelen tussen een hoop bladeren. Laat de natuur dus gewoon z’n ding doen in je tuin door organisch keuken- en tuinafval te laten composteren. De egels zullen je dankbaar zijn!

Bekijk nog meer lentetips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten.

 

Meer over


Gerelateerde artikels