Pinksterbloem houdt het altijd droog
Weer of geen weer? Zelfs bij grillig weer houdt de pinksterbloem het droog. Tijdens een fikse plensbui sluit ze haar bloemblaadjes en buigt ze haar bloemen richting de grond. Uit dankbaarheid voor vers drinkwater, maar vooral om het stuifmeel binnenin droog te houden. Ook ‘s nachts blijft de pinksterbloem alert voor regen en schermt ze haar stuifmeel af wanneer nodig.
De pinksterbloem komt uit de kruisbloemenfamilie en groeit 15 tot 50 cm hoog. In de maand april heb je de beste kans om de lichtpaarse, trosvormige pinksterbloemen tegen te komen. Zoek vooral in de buurt van vochtige graslanden, moerassen en broekbossen.
De lila bloemen zijn relatief groot waardoor de pinksterbloem veel insecten op bezoek krijgt. Toch zijn er maar een paar gelukkigen - vlinders, bijen en zweefvliegjes - die aan de nectar onderin de bloemen geraken. Zij zorgen voor bestuiving door het stuifmeel van de stampers mee te nemen wanneer ze hun tocht verderzetten. De pinksterbloem heeft ook bezoekers die graag wat langer blijven. Het is namelijk de waardplant van het oranjetipje (foto). Rupsen van deze vlindersoort eten van de pinksterbloem.
Wist je dat...
- de pinksterbloem al uitgebloeid is tegen Pinksteren? Ondanks haar naam bloeit deze plant in april en begin mei.
- je de bloemen van deze plant kan opeten? Je kan ze plukken en rauw opsmullen. De frisscherpe smaak lijkt op tuinkers.
- pinksterbloem vroeger gekend stond als middeltje tegen voorjaarsmoeheid dankzij het hoge vitamine C-gehalte? De ideale vitamineboost tegen een lentedipje dus!