Ga naar main content
shutterstock-1964803003-1.jpg

Wat met je gazon na Maai Mei Niet?

Maai Mei Niet overtuigde bijna 5.000 Vlamingen om een maand lang geen gras te maaien, en dus bleven de grasmachines en maairobots vier weken op stal. Wat is het effect van tientallen dagen ‘niksdoen’? En wat doe je met je weelderige tuin vol hoge grassen, ruige plekjes, kleurrijke bloemen en geurende kruiden na Maai Mei Niet?

Zo weinig mogelijk maaien is de boodschap als je dieren en planten in je tuin écht wil laten floreren. Maak van een maand dus gerust een seizoen of 200 dagen zonder maaien. De voordelen van een stuk vrije natuur met wilde bloemen, onkruid en ruige plekjes geven de biodiversiteit in je tuin een enorme boost. Een gazon met hoge grassen en veel bloemen trekt insecten en vlinders aan. Lang gras is bovendien beter bestand tegen droogte. Benieuwd hoe jij ook na Maai Mei Niet van een levendige grasmat geniet? Ontdek hier wat je wanneer kan doen en krijg een heleboel tips.

Het weekend na Maai Mei Niet: tel de bloemen in je tuin

Naast bijna 5.000 particulieren en bedrijven tekenden ook 58 lokale besturen en openbare instellingen voor een maand zonder maaien. Goed voor 775 hectare ofwel bijna 8 miljoen m²​ gras dat vrij kan groeien. Het resultaat: extra veel bloemen, de belangrijkste voedingsbron van veel insecten. In het weekend van 29 mei en 30 mei gaan we massaal bloemen tellen.

Zo werkt het:

  • Baken 1 m² hoog gras af in je tuin
  • Tel alle bloemen die je er tegenkomt
  • Geef je resultaat door op de website van Maai Mei Niet
  • Ontvang jouw persoonlijke nectarscore via e-mail

Een week na Maai Mei Niet: laat het gras maar groeien

Sam Gooris is het er volmondig mee eens: laat het gras maar groeien! Of toch minstens nog één week langer. Zo trakteer jij bijen en hommels tijdens de Week van de Bij (begin juni) op een heerlijk bloemenbuffet.

Een maand na Maai Mei Niet: maai minder (kort)

Heb jij de Maai Mei Niet-smaak te pakken? Je gras het hele jaar lang minder vaak en minder kort maaien is het beste en tegelijk het makkelijkste wat je op lange termijn kan doen om insecten en dieren in je omgeving te helpen. Nuttig nietsdoen heet dat dan. Ontdek hier nog meer tips van Velt om jouw Maai Mei Niet-gazon te onderhouden.

  • Maai minder frequent: om de drie of vier weken maaien is ideaal voor de maximale groei van je gras. Door slechts enkele keren per jaar te maaien, bijvoorbeeld in juni en september, geef je boterbloemen, madeliefjes, margrieten, knoopkruid en andere bloemen alle kansen om te bloeien. Zo biedt je gazon ook meer voedsel en schuilplaatsen voor insecten.

  • Maai op de hoogste stand: langer gras is beter bestand tegen droogte. Kort gras werkt  mosvorming in de hand. Ruige plekjes zijn ideaal voor kleine dieren en insecten die er in het gras schuilen of eitjes afzetten.

  • Maai enkel het nodige: plaatsen waar jij wil lopen of zitten in het gras kan je korter maaien, de rest laat je lang staan. Maai bijvoorbeeld paadjes en cirkels voor je tuinmeubelen en de buitenrand van je gazon.

  • Varieer met graslengtes: door te maaien op verschillende standen en tijdstippen creëer je een gazon met variërende graslengtes. De hoogteverschillen zorgen voor temperatuurverschillen in het gras wat ideaal is voor vlinders die continu op zoek zijn naar de juiste temperatuur.
  • Maak van je tuin een Picasso: maai niet alles recht op recht, maar ga creatief te werk. Maai in cirkels, vierkanten, bogen en andere patronen. Zo geef je je tuin een artistiek kantje.
  • Plant in het najaar bloembollen: krokussen, sneeuwklokjes en narcissen bloeien vroeg in het voorjaar en geven je gazon kleur en nectar voor vroege vliegers zoals hommels. Plant de bloembollen dit najaar in je gazon voor volgend jaar. 
  • Zaai of plant extra bloemen in het gras: verwijder hier en daar een vierkante meter graszoden en vervang het gras door bloemen (planten of zaaien). Zo kunnen de bloemen vrij groeien en hoeven ze niet te concurreren met het gras.
  • Vermijd meststoffen: hoe meer pesticiden en meststoffen, hoe minder bloemen. Laat natuurlijke schimmels, bacteriën en regenwormen hun ding doen en je krijgt vanzelf een gezond gazon. Wil je toch bemesting gebruiken? Kies dan voor organische meststoffen of een dun laagje compost.

Volgend jaar langer en beter?

Zie je nog niet veel bloemen verschijnen? Daar is een duidelijke verklaring voor volgens Yacine Ryckebusch van Velt. “Wie al jaren werkt aan een perfect groen gazon, zal misschien niet meteen bloemen zien verschijnen, en dat is normaal. O.a. gebruik van pesticiden en regelmatige maaibeurten geven bloemen minder kansen. Een maand - of langer - niet maaien en meststoffen bannen is de beste manier om meer bloemen te laten groeien. Het moet ook gezegd worden dat het weer dit jaar niet meezat. Volgend jaar beter?” Yacine heeft ook nog een laatste advies voor al wie de Maai Mei Niet-smaak te pakken heeft: “Denk zeker eens na over een plantenborder of bloementuin.” Kan je een paar vierkante meters gazon missen? Vorm ze om tot een stukje vrije natuur waar niet je grasmachine maar wel bloemen en insecten baas zijn.

vilda-108993-heemtuin-lars-soerink-800-px-52826.jpg
Lars Soerink

Hoe kan je lang gras terug kort maaien?

Wil je toch maaien of is het tijd voor de éénjaarlijkse maaibeurt van je lange gras? Met deze tips rijd je je niet vast.

1. Maai je gras af in fases

Neem elke week een ander stuk van de tuin onder handen. Zo behoud je de hoogteverschillen in het gras die de perfecte habitat voor allerlei dieren en insecten vormen. 

2. Maai lang gras beetje bij beetje

Is je gras te lang om in één keer te maaien? Gebruik in dat geval een handsikkel (kleine oppervlaktes) of bosmaaier om er een eerste keer door te gaan. Voor de (g)rasechte tuincowboys en hun grasmachine: rijd de eerste keer met je machine enkel op de twee achterste wielen over je gras. In halve stroken maaien helpt ook om de machine niet te overbelasten.  ​

3. Laat geel gras zijn ding doen

Lijkt het gras groener aan de overkant? Als je na een lange tijd je gras opnieuw kort maait, kan je een geel gazon hebben. Dat is perfect normaal. De onderste laag van het gras kreeg minder zonlicht en hield meer vocht vast waardoor het niet zo groen ziet als de bovenlaag. Geen zorgen, de kleur van je gras herstelt vanzelf weer. ​

Over Maai Mei Niet

Over Maai Mei Niet

Maai Mei Niet is een laagdrempelig citizen science-project. Door de actie jaarlijks te herhalen kunnen onderzoekers data verzamelen en analyseren om zo een beter zicht te krijgen op wat er groeit in de Belgische tuinen. Maai Mei Niet is een project van Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur.

Kom meer te weten

Meer over


Gerelateerde artikels