Snoek
Krachtig, impulsief, indrukwekkend ... De snoek is een buitengewone vis van formaat. Voor vissers vertegenwoordigt hij zelfs het ultieme roofdier. Hij is een kei in sprinten en een expert in camouflage. Met zijn groene en gele schubben weet hij perfect op te gaan in de achtergrond en kan hij zijn prooi probleemloos benaderen en aanvallen. Deze grote vis is zonder twijfel de koning van onze zoete wateren!
Herken de snoek
Esox lucius
Het is vrij eenvoudig om de snoek te herkennen. Hij heeft een langwerpig, slank en spoelvormig lichaam met voortstuwende vinnen. Zijn afgeplatte kop en zijn bek vol scherpe tanden geven hem een heel bijzonder profiel.
Zo ziet de snoek eruit:
- Hij kan 1.30 m lang worden en tot 25 kg wegen
- Zijn kaken zijn gewapend met 700 tanden
- De rugvin is eerder klein en bevindt zich dicht bij de staart, de bekkenvinnen zitten ter hoogte van de buik
- Zijn snuit, ook wel ‘eendenbek’ genoemd, is afgeplat
- Zijn lichaam is groenachtig van kleur met gelige vlekken
- Zijn vinnen zijn geel en rood met kleine, zwarte vlekken
Op het menu
De snoek is een vraatzuchtig roofdier. Om zijn volledige kracht te behouden, heeft hij een gevarieerd en eiwitrijk dieet nodig. Het volwassen dier voedt zich voornamelijk met prooivissen (karper, voorn …), maar kan ook in een kannibaal veranderen en andere snoeken eten wanneer er niets anders te vinden valt.
Hij is ook dol op vogels (eendjes, kuikens), kleine knaagdieren, kikkers, padden en zelfs rivierkreeften.
De snoek eet slechts een paar keer per week. Hij kan ook een prooi aanvallen die groter is dan zichzelf. Omdat hij aan de top van de voedselketen zit, heeft hij dus weinig natuurlijke vijanden.
Leefgebied
Deze vis houdt van een rustige en propere omgeving, dus in een sterke stroming zal hij zich niet wagen. Wil je een snoek vinden, dan moet je op zoek gaan in riviermondingen, rivieren, beken, kanalen, meren en vijvers. De omgeving moet rijk zijn aan vegetatie, rotsen of wortels – noodzakelijke elementen om zich beter te kunnen verbergen voor zijn prooi. Door zijn specifieke lichaamsbouw kan hij razendsnel aanvallen.
De snoek waagt zich niet in bergmeren of aquacultuurwateren voor zalm. Dit is een heel solitaire en zeer territoriale vis. Hij blaast graag even uit in alle rust en hangt vaak rond in de buurt van waterinlaten. Omdat hij een beetje aan de luie kant, bevindt hij zich dikwijls daar waar veel prooivissen rondzwemmen, zodat hij niet te veel moet bewegen.
Snoekenliefde
De voortplanting van de snoek vindt plaats in de late winter – in februari en maart – wanneer de temperatuur van het water zo’n 10 °C bereikt. Dan komen de snoeken in beweging en vinden ze elkaar in ondieper water. De vrouwtjes leggen hun eieren op de kruidachtige vegetatie aan de randen van rivieren of in overstroomde weilanden. Vervolgens worden de eitjes door de mannetjes bevrucht.
Na tien dagen komen de eitjes uit en blijven de jongen nog een extra tien dagen aan de vegetatie hangen terwijl ze verder groeien. De groei varieert afhankelijk van de temperatuur van het water. Als het te koud of te warm is, wordt de groei beïnvloed. De ideale temperatuur bedraagt 20 °C.
Relatie met de mens
Gezien zijn grootte en zijn roofzuchtige karakter is de snoek een door vissers begeerde prooi. Het vangen van een snoek leidt vaak tot gedenkwaardige watergevechten voor fans van het amateurvissen. Bijgevolg heeft de snoek te lijden onder aanzienlijke druk van de visserij. Kleine tot middelgrote exemplaren hebben hier bovendien meer last van. De vangstlimiet, die is vastgesteld op een lengte van 50 centimeter, verhindert dat deze exemplaren zich goed kunnen voortplanten.
Menselijke activiteit heeft ook een impact op de broedgebieden, zoals het ontwikkelen van rivieroevers en het opruimen van wetlands die overstromingen in overstromingsgevoelige gebieden voorkomen. De snoek vindt daardoor minder plekken waar ze normaal gezien haar eieren legt.
Wist je dat de snoek ...
- invloed ondervindt van de atmosferische druk en de aantrekkingskracht van de maan op zijn agressiviteit?
- op hetzelfde moment begint te bijten als alle andere snoeken in eenzelfde watermassa?
- grotere vrouwtjes dan mannetjes heeft?
- kan aanvallen aan een snelheid van 7 meter per seconde?