Ga naar main content
vilda-35714-overwinterende-nathusius-dwergvleermuisjes-rollin-verlinde-800-px-44820.jpg

Tien tips om vleermuizen naar je tuin te lokken

Iedereen heeft baat bij vleermuizen in de tuin: ze eten dagelijks tot de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten. En je hoeft geen schrik te hebben dat ze in je haren vliegen: ze kunnen perfect navigeren in het donker. Met deze tips komen ze ook bij jou op bezoek! 

Tip 1: Lok insecten naar je tuin

Zorg voor een vleermuizen-feestmaal door insecten naar je tuin te lokken. Je krijgt een gevarieerd menu door een grote verscheidenheid aan bloemen, bloesembomen en bloemdragende struiken aan te bieden. Kies ook voor nachtbloeiers, zoals kamperfoelie en teunisbloem. Maai het gras niet elke week en voorzie een ‘ruig hoekje’ waar je de natuur z’n gang laat gaan. 

shutterstock-283795241.jpg

Tip 2: Zorg voor een waterpartij

Water in je tuin is dubbel gewonnen: het is een dankbare manier om insecten te lokken én het is een drinkplaats voor onze vleermuizen. Vleermuizen bij een waterpartij leveren gegarandeerd spektakel op: de vliegende acrobaten scheren laag over het wateroppervlak en lessen al vliegend hun dorst.  

Tip 3: Gebruik geen gif

Het lijkt vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin. Niet alleen roei je met insecticiden het voedsel van vleermuizen uit, er bestaat ook de kans dat de vliegende zoogdieren het gif opstapelen in hun lichaam. Als zo ook de vleermuizen eraan gaan, wordt je oorspronkelijke probleem alleen maar groter! 

Tip 4: Hou het stil

Vleermuizen gebruiken geluid om prooien op te sporen. Ze doen aan echolocatie, waarbij ze zich baseren op de weerkaatsing van hun eigen ultrahoge geluiden. Op plaatsen met veel lawaai hebben vleermuizen het moeilijk om zich te oriënteren. 

vilda-270-vliegende-grijze-grootoor-rollin-verlinde-800-px-44822.jpeg
Rollin Verlinde

Tip 5: Renoveer vleermuisvriendelijk

Oude gebouwen zijn een paradijs voor vleermuizen. Op zolders stichten ze hun kraamkolonies en eenzame mannetjes verschansen zich in rolluikkasten of achter luiken. Gelukkig maken ze niets stuk en kan je hun uitwerpselen makkelijk verwijderen. Zorg bij het renoveren van je dak voor enkele verluchtingspannen, waarlangs vleermuizen kunnen binnenkomen. Als vleermuizen via de nokopening invliegen, maak dan een ruwe ingangszone waar ze zich kunnen vasthouden.

Tip 6: Hang een vleermuiskast op

Moderne gebouwen hebben amper nog spleten of kieren, dan kan een vleermuiskast van pas komen. Je kan er zelf eentje maken of je kan er een kopen bij een natuurorganisatie. Of er ook effectief vleermuizen in gaan wonen, hangt af van de locatie van de kast. Hang ze liefst op een zonnige plek, tegen een warme wand of in een sterke boom. De ideale hoogte is minstens 3 meter, waar katten er niet bij kunnen en met een veilige, open aanvliegroute.

shutterstock-1271940823.jpeg

Tip 7: Doof het licht

Zorg ervoor dat het leefritme van vleermuizen niet verstoord wordt door je tuinverlichting. Ook de rest van de natuur zal je dankbaar zijn!  

Tip 8: Omarm vleermuizenmest

Vind je toch uitwerpselen van vleermuizen terug, bijvoorbeeld onder de uitvliegopening van je vleermuizenkast? Veeg de droge mest dan bij elkaar en gebruik hem als gezonde meststof voor je tuin. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je wat folie onder de hangplaats leggen of een mestbakje voorzien. Vleermuizen in winterslaap produceren trouwens geen mest, die kan je gewoon met rust laten tijdens het koude seizoen. 

shutterstock-1347916766.jpeg

Tip 9: Laat ze met rust

Tijd om te genieten van ‘jouw’ vleermuizen, krijg je genoeg als je bij schemering buiten vertoeft. In hun rustplaats stoor je ze beter niet. Vleermuizen die zich in het nauw gedreven voelen, kunnen bijten. En maak je hen wakker tijdens de winterslaap, verbruiken ze te veel energie waardoor ze de lente misschien niet halen. 

Tip 10: Avondklok voor de kat

Weet je kat de ingang van een vleermuiskolonie? Hou ze dan van mei tot augustus een uur voor zonsondergang binnen. In die periode brengen vleermuizen hun jongen groot en zijn ze extra gevoelig. 

Extraatje: Vleermuis in huis – wat nu?

Soms vliegt er plots een vleermuis in je huis. Vaak is dat een jong en onervaren dier. Jaag de verstekeling niet op, maar begeleid hem naar buiten. Dat kan je doen door het licht aan te steken in de kamer waar de vleermuis rondvliegt en het licht te doven in de kamer waar hij naartoe moet. Stuur de vleermuis zo richting een open raam. Wil de ongenode gast niet gaan vliegen? Vang hem dan tijdelijk in een schoendoos (draag zelf handschoenen!), geef hem een dopje water en een doek en zet hem op een donkere plaats tot het buiten donker genoeg is om hem vrij te laten.

Meer over


Gerelateerde artikels