10 kleine dingen die jij kan doen voor onze natuur
Vandaag is het ‘Doe vriendelijk dag’, een dag waarop we extra ons best doen om aardig te zijn voor de mensen én de natuur om ons heen. Het uitgangspunt is dat je daar geen grootse dingen voor hoeft te doen: ook met een klein gebaar kan je veel bereiken. Met deze tien tips bijvoorbeeld!
1. Doe het licht uit in je tuin
Licht heeft een duister kantje, daar kan je hier alles over lezen. Want de aanwezigheid van té veel licht, verstoort heel wat natuurleven: de ogen van nachtdieren werken minder efficiënt, trekvogels raken de weg kwijt, vuurvliegjes herkennen elkaar niet meer en nachtvlinders worden er gek van. Doof dus het licht in je tuin, op je balkon of tegen je gevel op momenten dat je het niet nodig hebt. Richt lampen nooit naar boven, dim ze tot de minimaal noodzakelijke lichtsterkte en gebruik een sensor die het licht weer laat doven wanneer er geen beweging meer is.
2. Manage het water in je tuin of op je terras
Ook al heb je geen vijver, toch speelt water een belangrijke rol in élke tuin. Het is een kleine moeite om het ganse jaar door vers water te voorzien en je helpt er een heleboel dieren mee. Want waar halen ze anders drinkbaar water wanneer het ‘s winters vriest of tijdens een zomerse hittegolf? Wacht niet tot het zover is en maak er nu al een gewoonte van om dagelijks een ondiepe, toegankelijke schaal water te vullen. Of leg een mini-vijver aan, daar is zelfs plaats voor op je terras!
3. Voeder tuinvogels in de winter
Een strenge winter is nefast voor ons vogelbestand. Niet omdat vogels koukleumen zijn, wel omdat ze weinig voedsel vinden in een periode dat ze hun innerlijke kachel extra moeten voeden. Voorzie daarom een winterbuffet voor je tuinvogels, en dat bedoelen we letterlijk. Om zoveel mogelijk soorten te helpen, is variëren de boodschap. Zaden, pitten, gedroogde insecten, vogelpindakaas, vetbollen (lees hier je ze zelf kan maken) … lokken een bont gezelschap aan tafelgasten naar je tuin. Leg het vogelvoer op verschillende plekjes, hoog en droog of beschut onder een struik.
4. Plant een boom
Een boom in je tuin kan uitgroeien tot een echte eyecatcher, voor mens én dier. ‘s Winters hang je vetbollen aan z’n takken, in de lente biedt hij een gezellige nestplaats voor tuinvogels, ‘s zomers zorgt hij voor schaduw en in de herfst misschien wel voor lekkere noten of appels. Zie je door het bos de bomen niet meer? In dit artikel helpen we je dé geschikte boom voor jouw tuin uit te kiezen.
5. Maak een mini-insectenhotel
Op een half uurtje tijd bouw je een vijfsterren-logies voor insecten met tweedehands of gerecycleerd materiaal. Bind bijvoorbeeld een bundel bamboestokjes bij elkaar en hang die hoog en droog omhoog. Of neem een houtblok en boor er gaten in met boortjes van 3 tot 8 mm. Boor niet los doorheen het blok - bijen hebben graag een achterwand in hun nestkamers. Hoe je van jouw mini-hotel een succes maakt (of hoe je een luxeversie met lofts, studio’s en appartementen maakt), ontdek je hier. Denk je ook aan voedsel voor je hotelgangers? Plant een wilde bloemenweide aan in de buurt van je etablissement!
6. Ruim afval op
Strijd mee tegen zwerfvuil en ruim afval op tijdens je dagelijkse coronawandeling. Trek handschoenen aan en neem een vuilniszak mee om alles wat niet in de natuur thuishoort op te rapen. Dat heeft een dubbel effect: je laat de natuur schoon achter en voorkomt dat afval ander afval aantrekt. Surf naar Mooimakers.be voor concrete tips en acties.
7. Stop de wagen voor padden
Wanneer stijgende temperaturen de aankomende lente aankondigen, vertrekken amfibieën naar hun voortplantingspoel. Het is in die tijd van het jaar dat veel padden onder de wielen terechtkomen. Dat doen ze vooral ‘s nachts, bij zacht en vochtig weer. Rij traag, hou je ogen open en stop wanneer je een pad voor je koplampen ziet verschijnen. Vooraleer je hem naar de overkant helpt, neem je best even de tijd om te zien welke richting het dier wil uitgaan. Anders belandt hij straks weer in hetzelfde schuitje! Vallen er erg veel slachtoffers in jouw straat? Overweeg dan om een paddenoverzetactie te organiseren. Neem contact op met Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, om te bekijken hoe je kan helpen.
8. Speel elke dag 10 minuten met je kat
Met meer dan 2 miljoen exemplaren in ons land is de huiskat België’s populairste huisdier. Maar ze is ook een geducht roofdier, dat jaagt op muizen, eekhoorns, vogels, vlinders … De beste remedie tegen kattige slachtpartijen is het binnenhouden van je kat, maar daar is niet iedereen voor te vinden. De kat de bel aanbinden heeft volgens wetenschappers weinig effect, maar er zijn wel enkele andere maatregelen die haar moordlust kunnen temperen. Het aanbieden van een hoogwaardig, vleesrijk voedsel zonder granen verzadigt de kat meer waardoor ze minder jachtnood voelt. Daarnaast gaan katten die dagelijks gedurende tien minuten jagen achter een kattenhengel minder vaak op jacht in de buitenlucht.
9. Steun een natuurvereniging
Ook wanneer je zelf geen tuin hebt of weinig tijd om de handen uit de mouwen te steken, kan je de natuur eenvoudig een handje helpen. Word lid van een natuurvereniging, doe een schenking of koop in hun webshops. Elke organisatie legt haar eigen accenten, zodat je er vast wel eentje vindt die bij jou past. Neus bijvoorbeeld eens rond op de websites van Natuurpunt of WWF, of klop aan bij een Vogelopvangcentrum in jouw buurt.
10. Vermijd dat vogels tegen je ruiten vliegen
Voor deze tip hoef je écht niet veel te doen. Wist je dat het al een enorme daad van vogelliefde is om je ramen wat minder vaak te poetsen? Andere opties om raamslachtoffers te vermijden zijn het aanbrengen van een matte folie, het bekladden met een onzichtbare UV-stift en het ophangen van lamellen. Zorg er in elk geval voor dat het spiegeleffect van je raam teniet gedaan wordt, zodat de omgeving niet lijkt door te lopen in jouw huis.