Ga naar main content
Barbierbeek in Kruibeke
Barbierbeek in Kruibeke
Yves Adams

10 originele picknickplekjes ‘with a view’

Met de paasvakantie in zicht kruisen wij op de Onze Natuur-redactie onze vingers voor zonnig lenteweer. Onze picknickmand is namelijk al ingepakt om alweer meerdere seizoenen lang buiten te eten. En als je dat smulfestijn in openlucht ook nog kan combineren met een prachtig panorama, dan is de natuurbeleving helemaal compleet. Jawel, ook in Vlaanderen kan je genieten van de mooiste uitzichten!

West-Vlaanderen

De IJzervallei in Diksmuide

Stop je lunchpakket in je rugzak, trek je stevige wandelschoenen aan en waag je aan de Bethoosterse Broekenwandelroute, die je gedurende 9,4 kilometer een representatieve samenvatting van de natuur in de uitgestrekte IJzervallei voorschotelt. Je start met een beklimming van de kam met prachtige panorama’s over de Westhoek, waar meer dan honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitgevochten werd, maar vandaag een vredige rust heerst.

Halverwege ga je verder op verkenning door de laaggelegen weiden en hooilanden van de Bethoosterse Broeken. Met een flinke dosis geluk krijg je een van de iconische vogelsoorten uit deze streek te zien, zoals de zeldzame roerdomp en lepelaar. Even uitblazen? Onderweg kom je een comfortabele, houten zitbank tegen waar je met het hele gezin van het onbelemmerde uitzicht én je homemade picknick kan genieten. Smakelijk!

De Warandeduinen in Middelkerke

Geef toe, er gaat toch niks boven een middagmaal met zicht op zee? In de smalle duinengordel tussen Middelkerke en Westende kan je van het typische kustlandschap genieten vanop een letterlijk hoogtepunt: de Warandetoren. De basis van de toren biedt al een mooi voorproefje van wat dit waardevolle natuurgebied aan unieke fauna en flora te bieden heeft – plan je een bezoekje aan de Warandeduinen in juni, dan staan er duizenden wilde orchideeën in bloei. Maar de échte durvers klimmen nog een stukje hoger en genieten op 20 meter hoogte van de zon en de zeebries op hun snoet.

Op een rustig moment (lees: niet in de schoolvakanties) moet het vast wel lukken om hier een klapstoeltje neer te poten voor een originele picknick-with-a-view. De sporadische zandkorrel tussen je boterhammen moet je er wel bijnemen.

Oost-Vlaanderen

De Polders van Kruibeke

Welkom in het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen! Wanneer de Polders van Kruibeke niet onder water staan, kan je hier prachtige wandelingen en fietstochten maken tussen de slikken en schorren en de elzenbroekbossen. Neem zeker je verrekijker mee, want dankzij het LIFE+-project Scalluvia – een onderdeel van het Sigmaplan – is dit natuurgebied aan de Schelde getransformeerd in een waar paradijs voor weidevogels. Maar ook zoogdieren zoals de bever en de otter voelen zich hier prima thuis.

Begint je maag al te knorren? Lang zoeken naar een picknickplek hoef je hier niet te doen: je vindt overal wel een zitbank waar je in deze oase van rust even kan bijtanken met een hapje en een drankje. En vergeet ondertussen je ogen niet de kost te geven – je zal niet weten waar eerst te kijken!

Het Muziekbos in Ronse

Kies een dag uit waarop het weerbericht een licht briesje voorspelt, want dat maakt je picknickervaring in het 135 hectare grote Muziekbos extra bijzonder. De melodie van de ritselende bladeren zorgen immers voor de ideale, rustgevende soundtrack bij jouw stijlvolle lunch-in-openlucht. Of misschien hou je meer van het ritmische geroffel van de zwarte specht of het ijle gemiauw van de buizerd die hoog boven de bosrand cirkelt. Ons favoriete plekje? Deze perfect gepositioneerde, houten ‘relaxzetel’ aan de rand van het bos.

Aan de ene kant kijk je uit op een open stuk heideherstel bovenop de Muziekberg, aan de andere kant prijkt de mooie, middeleeuws ogende Geuzentoren uit ijzerzandsteen in het midden van het Muziekbos. Kleine tip: neem gerust je frigobox mee. Wij zijn namelijk van mening dat een koel, wit wijntje en een schotel tapas hier niet mag ontbreken.

Antwerpen

Het Zennegat in Mechelen

Net zoals de Polders van Kruibeke speelt ook het Zennegat als overstromingsgebied een belangrijke rol in het Sigmaplan. Dit ‘kruispunt’ waar de Zenne, het kanaal Leuven-Mechelen en de Dijle samenvloeien, wordt dan ook gekenmerkt door de typische getijdennatuur van slikken en schorren, gecreëerd door het Dijlewater dat voortdurend naar binnen en weer naar buiten stroomt via een grote sluis. Het zal je vast niet verbazen dat menig vogelliefhebber zich hier met plezier neervleit voor ‘dinner and a show’ onder de blote hemel.

Van de statig door ondiep water stappende grote zilverreiger tot de spectaculaire balts van de bruine kiekendief: aan deze picknicktafel zit je op de eerste rij voor de voorstelling ‘Onze Natuur live’. 

De brandtoren op de Kalmthoutse Heide

Een jaar geleden werd in het Grenspark Kalmthoutse Heide een gloednieuwe brandtoren in gebruik genomen. Dit indrukwekkende bouwsel biedt een bijna eindeloos uitzicht over het 6.000 hectare grote natuurgebied vol zeldzame fauna en flora – met de bloeiende paarse heide als absolute climax. Terwijl de vrijwilligers in diepe focus naar rookpluimen speuren in hun cabine op 30 meter hoogte, kan jij met een gerust gemoed op één van de twee lager gelegen uitkijkplatformen alle aandacht richten op het bijzondere natuurschoon en … een culinaire tête-à-tête met je wandelbuddy.

Al is het op drukkere momenten of winderige dagen waarschijnlijk een beter idee om eerst samen te genieten van het mooie panorama en nadien aan een van de picknickbanken onderaan de toren te bekomen van de afdaling met de nodige versnaperingen. Oh, en het spreekt voor zich dat je je barbecue thuis laat, nietwaar?

Limburg

Het Kasteeldomein Alden Biesen

Wie als fiere inwoner van Limburg nog nooit het Kasteeldomein Alden Biesen bezocht, moet verplicht zijn Limburger-lidkaart retourneren. Maar ook voor bezoekers uit andere provincies heeft deze populaire trekpleister zoveel troeven dat je meer dan één uitje zal moeten plannen om ze allemaal te ontdekken. Het enige wat je nodig hebt, is een family-size picknickdeken. En dan … is het kiezen geblazen. Spreid je je laken uit in het idyllische decor van de bloesemende boomgaarden, waar je ten volle beseft dat je in de Haspengouwse fruitstreek vertoeft?

In het weelderige, ecologisch waardevolle Engels Park met zicht op het kasteel? Of zoek je liever een plekje in de schaduw van brasserie Het Apostelhuis? Breng je eigen lunchpakket mee of bestel een luxe picknickmand boordevol streekproducten bij Toerisme Bilzen. Pure wellness voor lichaam en geest!

De Tiendeberg in Riemst

Heb je ook zin om spontaan uit te barsten in een zoetgevooisd ‘The hills are aliiiive’ bij het zien van deze foto? Ergens op de grens tussen Vlaanderen, Wallonië en Nederland lijken de lieflijke kalkgraslanden nog ongerept en de ontluikende lentedagen eindeloos. Het Plateau van Caestert, sinds 2003 eigendom van Natuurpunt, staat bekend om zijn enorme biodiversiteit. Op de Tiendeberg, met zijn zachte microklimaat, vind je dieren en planten die nergens anders in Vlaanderen voorkomen – met dank aan de typische bodemgesteldheid en de vele schaapskuddes die het gebied eeuwenlang begraasden.

Het resultaat? Een prachtige bloemenzee gedurende het hele groeiseizoen. Heel aanlokkelijk, maar kijk wel een beetje uit waar je je picknickmand neerzet, want het betreft hier een kwetsbaar gebied. Plof dus niet onbesuisd in het gras neer, maar kies een natuurvriendelijk bankje uit.

Vlaams-Brabant

De Voortberg in de Demerbroeken

Voor een tijdreis naar de omgeving waarin de Witte van Ernest Claes zijn schavuitenstreken uithaalde, moet je in de Demerbroeken rond Scherpenheuvel-Zichem zijn. Bovenop de Voortberg, een Hagelandse getuigenheuvel uit ijzerzandsteen van 50 meter hoog, krijg je een verbluffend zicht voorgeschoteld op de omringende Demervallei, een van de meest waardevolle valleien van Vlaanderen. Een ideale locatie voor een picknick om u tegen te zeggen! Trek hier wel niet naartoe na een periode van veelvuldige neerslag, want dan staat de boel onder water en kan je zelfs met regenlaarzen het gebied niet betreden.

De bekendste bewoner van de Demerbroeken? Dat moet Floere het Fluwijn zijn, oftewel de steenmarter, die verzot is op voedselrestjes die mensen achterlaten. Al zal je dit schemer- en nachtactieve diertje rond lunchtijd waarschijnlijk niet tegen het donkerbruine lijf lopen. Netjes opruimen is dus de boodschap!

De uitkijktoren van Het Vinne in Zoutleeuw

In ons schone Vlaamse land vind je heel wat mooie uitkijktorens, maar sommige pareltjes steken er toch met kop en schouders bovenuit. De houten toren in provinciedomein Het Vinne is zo’n architecturaal pronkstuk, van waaruit je een magnifiek uitzicht op het centrale meer en haar vele watervogels hebt. In de uitkijktoren vind je een houten platformpje waar je met een beetje verbeelding een handige tafel slash zitbank in kan zien. Zo zit je meteen op de goede hoogte om door de planken heen de omgeving te observeren.

Wel stilletjes knabbelen op je meegebrachte lunch, zodat je de natuur en de vele vogelspotters niet verstoort! Meeuwen en sternen, maar ook de zeldzame woudaap: dankzij het stevige dak boven je hoofd kan je ze allemaal stiekem bespioneren in weer en wind, terwijl je geniet van een lekker boterham met kaas of … een picknickbox met heerlijke versnaperingen die je op de parking van Het Vinne kan laten leveren.

Klaar met picknicken?

Klaar met picknicken?

Laat dan zeker je afval niet rondslingeren, maar neem alle lege verpakkingen en fruitafval mee terug naar huis. Anders zal dat mooie uitzicht voor wie na jou komt al snel aan schoonheid inboeten … en bovendien trekt zwerfvuil altijd ander vuilnis aan. Opgeruimd staat netjes!

Tips voor een 'zero waste'-picknick

Meer over


Gerelateerde artikels