Ga naar main content
blote-voeten-in-de-natuur.jpg

10 turbotips om de natuur te beleven met al je zintuigen

Een kilometerslange wandeling door het bos of langs de heide is niet altijd het antwoord om nieuwe dingen te ontdekken in onze natuur. Soms zijn vijf minuten in je eigen tuin al genoeg om de stilte en schoonheid van de Belgische natuur te beleven. Tel vlinders, luister naar de vogels of zoek de poolster. Deze tien turbotips helpen je op weg om de natuur met al je zintuigen te ervaren.

1. Werk minder in de natuur

Rij eens een klein stukje van je gazon niet af en kijk hoeveel leven je tuin aantrekt.

Lui zijn is de boodschap als je een gezonde tuin wil. Doe geen moeite voor een gemillimeterd gazon maar laat je gras groeien. Laat daarnaast ook mossen en bloemen staan. Paddenstoelen en insecten houden ervan! Een stuk gras waar bv. biggenkruid, muizenoortjes of margrietjes uit de grond schieten, is de favoriete plek voor veel insecten en graslandpaddenstoelen. Of wat denk je van een wilde bloementuin? Het geeft je tuin meer variatie in kleur en structuur. 

wilde-natuurlijke-tuin-rollin-verlinde-800-px-47170.jpg
Rollin Verlinde

2. Observeer de natuur

Zet je neer in het gazon en ontdek hoeveel leven er te bespeuren valt op een halve vierkante meter gras.

Plantenborders, hagen, wilde bloemen of een natuurlijke vijver in je tuin? Het zijn allemaal kleine of grote dingen die je omgeving meer natuurvriendelijk en biodivers maken. Kan jij al een aantal zaken afvinken? Dan is de kans groot dat er heel wat dieren en insecten in je tuin vertoeven. Zo zijn wilde bloemen een pretpark voor insecten en vlinders en trekt een (mini-)vijver heel wat salamanders, kikkers en libellen aan. Welke beestjes zie jij allemaal passeren op vijf minuten tijd? Neem pen en papier mee naar buiten en doe de test!

Meer tips voor een tuin die krioelt van het leven vind je hier.

3. Kijk naar de natuur

Kijk eens 5 minuten door het raam of ga even buiten zitten. Hoeveel vogels zie jij voorbijvliegen?

Elk winter organiseert Natuurpunt het Grote Vogeltelweekend. Dan tellen we samen de vogels die in onze tuinen passeren. Zag jij bijvoorbeeld al eens een grote bonte specht, een kuifmees of een groenling voorbij fladderen? Je kan je tuinvogels tijdens de koude wintermaanden een handje helpen met deze tips. Natuurlijk kan je het hele jaar door al die gevederde bezoekers bewonderen. Doe jij beter dan Pim?

gras-met-dauw.jpg

4. Voel de natuur

Ga eens in het bedauwde gras liggen en voel je één met de natuur.

Doe je ochtendyoga of middagdutje voor een keer niet binnen op de mat maar wel buiten in het gras. Het is wellicht geen aanrader voor mensen met een grasallergie, maar voor alle anderen wel een originele manier om even volledig te onthaasten. Ga je voor de full experience? Trek dan ‘s ochtendsvroeg naar buiten en leg je in het bedauwde gras. Welke geluiden en geuren ervaar je?

5. Ruik de natuur

Ga op zoek naar een wild (on)kruid en ruik aan de bloem. 

Onze natuur geeft zoveel heerlijke geuren vrij. Zet je neusgaten open en ga op zoek naar de lekkerste natuurlijke aroma’s in je omgeving. Onze tip? Wild (on)kruid! Zeker tijdens de zomermaanden zie je ze in alle kleuren en geuren langs de straatkanten verschijnen. Bovendien zijn de wilde bloemen in onze bermen goed voor de biodiversiteit.

Boerenwormkruid
Boerenwormkruid

6. Proef de natuur

Eet eens de blaadjes van een bloem op, maar check wel eerst of ze niet giftig zijn.

Sommeliers, barista’s en kaasverkopers vertellen over de fleurige smaken van hun producten. Toch hoef je geen wijn, koffie of kaas in huis te hebben om de smaak van bloemen te proeven. Eet gewoon de bloem zelf eens op. Er zijn tal van wilde bloempjes die je kan plukken en meteen in je mond kan steken. Maar elke soorten zijn eetbaar? Wij geven je alvast een paar tips:

  • viooltje
  • witte dovenetel
  • vergeet-mij-nietje
  • korenbloem
  • wilgenroosje

7. Tel vlinders in de natuur

Ga naar buiten en zoek een zonnig plekje met bloemen. Tel alle vlinders die je ziet.

Vlinders! Soms kan je ze zelfs niet op beide handen tellen. In de maand mei en van begin juli tot half september heb je veel kans om vlinders in je tuin of op je balkon te zien. Al zijn er altijd wat laatvliegers die tot de herfst blijven. Hoeveel vlinders tel jij vandaag?

vlinder-op-bloem-in-tuin.jpg

8. Luister naar de natuur

Sluit je ogen en luister naar de vogels. Hoeveel verschillende 'liedjes' hoor je?

Tjif-tjaf. Koe-koek. Kr kr arre arre kiet. Iedere vogel zingt zoals het gebekt is, en sommigen ook zoals ze genoemd zijn. Kan jij de verschillende vogels van elkaar onderscheiden? Als je echt goed luistert, zal je verbaasd zijn hoeveel verschillende vogels er in jouw tuin of op je terras hun zangkunsten komen demonstreren. Dus neem je tijd en luister naar dit gratis fluitconcert.

9. Relax in de natuur

Neem een pauze op je blote voeten. 

Voel het gras, het zand, de schors onder je voetzolen en geniet van een natuurlijke voetmassage. Of ga nog een stapje verder en leg een blotevoetenpad aan. Deze tips helpen je op weg.

sterrenhemel-s-nachts-sterren-kijken.jpg

10. Staar naar boven in de natuur

Kijk naar boven en tuur naar de sterrenhemel. Vind jij de poolster?

Niet alleen vogels, ook sterren zijn een boeiend natuurfenomeen waar je uren naar kan turen. Zet je wekker alvast wat later want van een open sterrenhemel krijg je nooit genoeg. Op een maanloze nacht, in een uitgestrekt gebied met weinig luchtvervuiling, heb je veel kans om alle sterrenbeelden of wie weet zelfs de poolster te vinden. Ontdek hier nog meer tips voor een onvergetelijke nacht onder de sterrenhemel.

Meer over


Gerelateerde artikels