Ga naar main content
shutterstock-392538931.jpg

Bestaan er ook klavertjes-vijf?

Als je op vrijdag de dertiende een klavertje-vier kan opsporen, is het je geluksdag.  En als het je midden in de winter lukt, dan heb je pas écht mazzel! 

De wetenschappelijke naam van witte klaver is niet voor niets Trifolium repens. Standaard heeft de plant dus slechts drie (tri) blaadjes (folium). Momenteel staat witte klaver trouwens niet in bloei, maar de wintergroene plant is nog steeds aanwezig in je gazon – al heeft hij naar alle waarschijnlijkheid zijn bladeren verloren. 

Waarom heeft een klavertje soms vier bladeren?

Dat er zoveel geluk aan de vier blaadjes wordt toegedicht, is te wijten aan hun zeldzaamheid. Witte klaver met vier bladeren ontstaat door een mutatie, een fout in de genen van de kleine plant. Daarom loont het de moeite om verder te zoeken als je één exemplaar vindt. Omdat de gemuteerde genen zich verspreiden, staat er meestal nog veel meer klavertjes-vier in de buurt. En als je écht geluk hebt, stoot je ooit misschien op een nog specialere klaver: eentje met vijf, zes of zelfs zeven (dubbel geluk!) bladeren! 

Wereldrecord

Sommige mensen hebben van het zoeken naar veelklavers hun levenswerk gemaakt. De intussen overleden Japanner Shigeo Obara was gespecialiseerd in witte klaver en kwam tot tweemaal toe in het Guinness Book of World Records terecht. Hij kruiste veelbladige planten steeds weer met elkaar en vulde zo zijn tuin met de meest waanzinnige klavercollectie. In 2009 stootte hij op een klavertje met (we verzinnen dit niet) zesenvijftig blaadjes

Meer over


Gerelateerde artikels