Ga naar main content
exit-natuur-header.jpg

Exit Natuur: 4 onthaastplekken midden in het groen

Sta je soms midden in het bruisende stadscentrum of het drukke verkeer en kan je alleen maar denken aan een paar uur onthaasten midden in de natuur? Dat is het moment om de dichtstbijzijnde Exit Natuur te nemen. Toeval wil dat ons mooie Vlaanderen bezaaid is met oogverblindende plekjes in het groen waar je even kan ontsnappen aan de drukte. Ontdek hier onze selectie van rustgevende natuuroases op een boogscheut van drukbezochte plaatsen zoals de Grote Markt van Antwerpen en Brussels Airport.

Exit 1: Floordambos vlakbij Brussels Airport

Op de tarmac in Brussels Airport in Zaventem lijkt de natuur soms heel ver weg. Toch valt er 10 minuten verder een groene natuurparel te ontdekken. De rust en natuurpracht in het Floordambos staan in schril contrast met de reizigersdrukte in de aankomsthal. Hopelijk heb je je wandelschoenen in je valies gestoken? Als je vertrekt op het dorpsplein in Melsbroek sta je al snel in het kleine maar fijne natuurgebied Floordambos, onderdeel van natuurproject De Groene Vallei. Dit moerassig loofbos is de thuis van amfibieën, buizerds en bunzings. En voor de floraliefhebbers: kijk goed rond want hier groeien en bloeien ook bijzondere planten zoals gevlekte aronskelk, bosanemonen en daslook.

Behalve vogels kan je er vanop een aantal plaatsen zoals de Kortenbergsesteenweg en Mechelsesteenweg ook landende vliegtuigen observeren. Voor de allerkleinsten heeft het Floordambos een leuk speelbos in de aanbieding. Honden kunnen hun pootjes strekken in de ruime hondenlosloopzone. Eens je terug in bewoond gebied bent, kan je terecht in enkele bijzondere historische gebouwen voor een welverdiende pauze. In Boerderij Hof ten As vind je een brasserie-restaurant, kasteel Hof te Boetfort doet dienst als wellnesscentrum en het Kasteel van Perk (Kasteel van Ribaucourt) vormt al jaren het feeërieke decor voor het duurzame Paradise City Festival. ​

Waarom is dit natuurgebied een ommetje waard?

Waarom is dit natuurgebied een ommetje waard?

  • velden en bossen met mooie vergezichten
  • Floordamboswandeling: volg de knooppunten 30-31-32-33-3-30
  • speelbos
  • hondenlosloopzone van 2 hectare
  • historisch erfgoed, horeca- en wellnessfaciliteiten in de buurt
  • de Witloofroute brengt je naar cultuur- en beleefcentrum Krop in Kampenhout

Bezoek Floordambos

Exit 2: Sint-Annabos vlakbij Antwerpen centrum

Op minder dan 3 km van de Grote Markt in Antwerpen overheerst de rust en de stilte in het Sint-Annabos. Waar nu dit waardevolle, oude loofbos staat werd in 1945 door de Amerikanen een transitkamp gebouwd. Daarna werd het terrein beplant met canadapopulieren, maar ondertussen schieten ook berk, katwilg, populier en vlier er wortel. Door de perikelen rond het Oosterweeltracé wordt het bos al 20 jaar niet meer actief beheerd en is het bos bezig aan natuurlijke verjonging. ‘De linkerlong van Antwerpen’ vormt zo een 96 hectare grote en belangrijke buffer voor geluidsoverlast en fijnstof tussen de Antwerpse ring, industrie en woonkernen. Bovendien is dit wilde bos een waardevolle trekpleister voor tal van roofvogels en spechten. Je kan er vier van onze vijf spechten aan het werk zien (of horen) en ook de nachtegaal zingt er haar mooiste lied. Er broeden bovendien sperwers, bosuilen, torenvalken en boomvalken. Kijk op een mooie herfstdag zeker ook eens naar beneden. Dit unieke stukje natuur herbergt maar liefst 571 soorten paddenstoelen!

Op Linkeroever wandel je trouwens van het ene waardevolle natuurgebied naar het andere: het Burchtse Weel, Het Rot, het Vlietbos en de Blokkersdijk zijn allemaal verbonden met elkaar via parkbruggen. Op een boogscheut van de oude bossen kan je pootje baden op het bekende strand van Sint-Anneke of pauzeren in een van de vele eetgelegenheden in de buurt.

De troeven van het groene Linkeroever

De troeven van het groene Linkeroever

  • spot roofvogels en spechten
  • ga op paddenstoelenjacht
  • wandel van het ene naar het andere gebied: check de toegankelijkheid tijdens de Oosterweelwerken 
  • spot bijzondere water- en trekvogels in het nabijgelegen Blokkersdijk 
  • rust uit op het strand van Sint-Anneke op de Linkerscheldeoever

Lees meer over deze groenpool

Exit 3: Natuurreservaat De Westhoek aan de kust

Wil je even ontsnappen aan de gezellige drukte op de dijk of het strand? Ruil je teenslippers in voor stevige stapschoenen en neem de kortste weg richting natuurgebied De Westhoek. Op de grens met Frankrijk, in Duinkerke, vind je het oudste natuurreservaat aan onze Belgische kust. Dit grensgebied van 340 hectare herbergt verschillende duintypes, van kale duinruggen en struweel tot grasland en bos, die je al wandelend kan verkennen. De Westhoekwandelroute leidt je van het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne via het Calmeynbos naar de kustlijn. Via het grenspad wandel je letterlijk over de landsgrens tussen België en Frankrijk. Onderweg kan je ravotten in de struinzone, wandelen tussen grote grazers zoals hooglanders en konikpaarden, of ga de sportieve tour op langs een van de 6 looplussen in de schaduw van het bos. Passeer met de kinderen zeker ook eens langs de speelzones tussen het Liguster- en Helmpad of observeer de vele vogels in dit gebied vanop veilig afstand in een van de drie vogelkijkpunten. Kom je met de kusttrein? Aan het station De Panne vertrekt ook nog een mooie Groene Haltewandeling.

Waarom is dit natuurreservaat de moeite?

Waarom is dit natuurreservaat de moeite?

  • duinen in overvloed
  • goed aangeduide en gevarieerde wandelpaden
  • bezoekerscentrum Duinpanne met cafetaria
  • speelzones, looplussen en ruiterpad
  • vogelkijkpunten
  • Groene haltewandeling vanaf station De Panne

Plan je bezoek aan De Westhoek

Exit 4: de Mechelse Heide langs de E314

Een Exit Natuur richting de Mechelse Heide, één van de 9 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, stelt nooit teleur. Vanop de E314 in Oost-Limburg kan je er niet naast kijken: je bent hier omringd door indrukwekkende heidelandschappen. Van midden augustus tot midden september begeef je je hier in een prachtig, paars schilderij van bloeiende heide. De voormalige grind- en zandgroeves vormen nu een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen, maar tijdens Wereldoorlog I speelde zich hier een heel ander verhaal af. Een stukje geschiedenis dat de moeite waard is om te ontdekken met de gratis izi.TRAVEL app (audiogids Minenwerferschule Asch) op je smartphone.

Kies je liever je eigen weg? Aan de toegangspoort vertrekken ook 7 wandellussen die je trakteren op weidse vergezichten. Wie minder goed te been is, kan het verharde Zandloperpad volgen. Deze rolstoeltoegankelijke route van 1,5 km gidst je langs een vogelkijkwand, een vlonder en de verschillende biotopen van het Nationaal Park. Met Cafetaria 't Salamanderke, brasserie Kikmolen en Café de Statie in de buurt heb je aan gezellige stopplaatsen onderweg ook geen gebrek.

5 redenen om de Mechelse Heide te bezoeken:

5 redenen om de Mechelse Heide te bezoeken:

  • 700 hectare aan uitgestrekte heidelandschappen
  • uitgebreide wandelmogelijkheden
  • hondenlosloopzone
  • rolstoeltoegankelijke route
  • vlak bij de Nederlandse grens en E314

Verken de Mechelse Heide

Bewandel de mooiste GR-paden met Treinstappers

wegwijzer met rode en witte horizontale streep duidt GR wandeling aan

Treinstappers zijn kant-en-klare dagwandelingen tussen 18 en 27 km lang die je inwijden in de mooiste Vlaamse GR-routes. Passeer langs leuke bezienswaardigheden en horeca-adresjes terwijl je van het ene naar het andere station wandelt. Het startpunt en eindpunt van elke Treinstappers-route ligt namelijk aan een trein-, bus- of tramhalte. Handig!

 

Meer over


Gerelateerde artikels