Ga naar main content
shutterstock-742630321.jpg

Ga op zoek naar deze tien schatten van de herfst!

Je kent vast ook wel zo iemand die op elke wandeling wel een speciaal bloemetje ziet, een unieke vogel hoort of in de verte een gecamoufleerd ree opmerkt. Goed nieuws: ook jij kan leren om details in de natuur op te merken. De herfst is daar het ideale seizoen voor, want dan ligt het bos vol verborgen schatten! Zoek je mee? 

Vooraleer je op schattenjacht gaat, geven we je nog wat stof tot nadenken mee. Want wat als jij het geluk hebt een échte herfstschat te vinden? Overweeg goed wat je met je vondst gaat doen: neem je het mee naar huis of laat je het ter plaatse achter? Een goede richtlijn is: neem gerust mee uit de natuur wat er in overvloed aanwezig is. Hoe zeldzamer de schat, hoe liever de natuur ze bij zich houdt. 

1. Het gewei van een reebok

We beginnen met de grootste schat uit onze reeks: het gewei van een reebok. Het mannelijk ree werpt elk jaar in de herfst, meestal november, zijn geweistokken af. Wanneer ze nog maar pas afgevallen zijn, zie je nog wat bloed hangen waar de stangen vast hingen aan de schedel. Als je er eentje vindt, is dat puur geluk, want niemand kan voorspellen waar in het bos een ree zijn gewei achterlaat. Het heeft dus geen zin om er actief naar op zoek te gaan … 

2. Helikopterzaadjes

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd … Daarom hebben we in deze lijst ook aandacht voor kleinere schatten. De zaden van de esdoorn zijn zo’n hebbedingetjes: ze zien er klein en fijn uit, maar als je ze in de lucht gooit komen ze wervelend weer naar beneden. Wie houdt er niet van die kleine helikoptertjes? 

3. Fluiten op eikeldopjes

Voor deze schat moet je niet lang zoeken: onder een eikenboom liggen ze in overvloed. Op de dopjes kan je leren fluiten. Hou het eikeldopje vast, met de opening naar je toe, en leg je duimen over de opening. Zet nu je lippen over de knokkels van je duimen en blazen maar! De eikels zelf zijn niet eetbaar voor mensen … of toch

4. Vogelnestje

Op dit moment is het nog iets te vroeg, maar wanneer bomen en struiken hun bladeren verliezen komen ook de zomerse vogelnestjes te voorschijn. Als je er eentje vindt op de grond, kan je van dichtbij bekijken hoe ingenieus ze zijn opgebouwd. Misschien zitten er nog oude eierschalen in en kan je ontdekken van welk vogeltje het nest was! 

5. Kastanjes poffen

Al eens gedacht aan kastanjes poffen om een instant herfstgevoel op te wekken? Zorg wel dat je de tamme kastanje gebruikt: die herken je aan de groene bolster met fijne stekeltjes en als je hem uit de bolster haalt, heeft hij een wit pluisje aan de punt. De wilde kastanje of paardenkastanje (zonder pluisje en met groffe stekels) is giftig! Kerf een kruisje in de schil en leg ze in de pan (20 minuten) of in de oven (10 minuten). Als ze ‘poffen’ (openspringen) zijn ze klaar om op te eten!

6. Paddenstoelen

In de herfst zie je overal de ‘opruimers van de natuur’ verschijnen. Je vindt ze in het groot, in het klein, eenzaam of in groep, en in alle kleuren van de regenboog. Let wel op: sommige paddenstoelen zijn giftig! Daarom laat je ze best staan, zodat ze rustig verder hun werk kunnen doen.

7. Dierensporen

Vaak houden ze zich schuil als er mensen in de buurt zijn, maar hun sporen liegen er niet omde natuur zit vol dierenleven. Ga als een echte spoorzoeker op zoek naar pootjes in het zand of in de modder. Wil je een spoor mee naar huis nemen? Neem dan een kartonnen ring mee, plaats die om het spoor en giet er gips in. Laat het spoor uitdrogen en je hebt een mooi aandenken aan je herfstwandeling! 

8. Nootjes eten

Lekker én voedzaam: dat zijn de eetbare nootjes die je in het bos vindt. De hazelaars doen het dit jaar uitzonderlijk goed: er zijn hazelnoten in overvloed. Dat is goed nieuws voor o.a. de eekhoorns, maar je kan er ook zelf eens van proeven. Beukennootjes zijn kleiner, maar ook eetbaar. Als je het bij een handvol houdt tenminste, in grote hoeveelheden kunnen ze je wél zuur opbreken. 

9. Kleurige bladeren en galappels

De prachtigste natuurkleuren zie je in de herfst verschijnen. Van lichtgeel over oranje tot dieprood. Wanneer het bladgroen uit de bladeren trekt, krijg je superbe kleuren te zien. Het allermooist zijn de bladeren wanneer ze nog ‘levend’ aan de boom hangen. Na het vallen, krijgen ze een doffere en soms zelfs dorre kleur. Wie vindt het mooist gekleurde blad? Als je goed zoekt, vind je misschien een eikenblad met ‘galappels‘. Dat zijn kleine gezwellen die ontstaan waar galwespen hun eieren leggen. Met de inhoud ervan kan je zelf inkt maken! 

10. Dennenappels voorspellen het weer

In dennenappels zitten zaden verstopt en die wil de ‘appel’ wat graag beschermen. Leuke bijkomstigheid: ze kunnen ook het weer voorspellen! Test het maar eens uit, als je er eentje vindt. Bij droog weer drogen de buitenste delen op, waardoor ze ‘open’ gaan staan. Voelt de dennenappel nattigheid, dan trekt het water in de schubben en sluiten ze zich omheen de zaden. Handig!

Meer over


Gerelateerde artikels