Geven dieren elkaar cadeaus?
De Sint is nog maar net in onze huiskamers gepasseerd of we kunnen al aan de kerstcadeaus beginnen denken. Verrassend genoeg geven niet alleen mensen elkaar geschenken. Ook in het dierenrijk worden cadeaus uitgedeeld, al gebeurt dat meestal niet zomaar …
Een lekker sateetje voor mevrouw klapekster
De klapekster is niet groter dan een merel, maar maakt toch jacht op muizen, kikkers, vogels en ander klein grut. Hij wordt ook wel eens ‘de beenhouwer onder de zangvogels’ genoemd, omdat hij zijn prooi levend op een scherpe doorn spiest. Zo kan hij gedurende enkele dagen zijn vangst naar binnen werken, omdat hij alles niet in één keer op krijgt. Tijdens het voortplantingsseizoen stalt hij z’n satés uit op opvallende plekken. Wie de best gevulde slagerstoog heeft, verovert het vrouwtje!
De Sint-Jansvlinder geeft een vergiftigd geschenk
We durven ervoor wedden dat een fles cyanide niet op jouw verlanglijst staat, maar voor de Sint-Jansvlinder is het de ultieme liefdesgift. Deze vernuftige vlinder produceert het giftige goedje als afweermiddel. Vrouwtjes kiezen steevast voor mannetjes die veel cyanide aanmaken en profiteren daar zelf van. Tijdens de paring wordt het venijn doorgegeven aan het vrouwtje, zij doneert het geschenk op haar beurt aan haar nakomelingen.
De ijsvogel trakteert op verse vis
Dat de ijsvogel een goede visser is, weten we allemaal. Om z’n beschubde maaltijd vlot in te slikken, positioneert hij de vis met het hoofd naar beneden. Tenzij hij een vrouwtje wil versieren. Dan houdt hij de vis omgekeerd in z’n mond, met het hoofd naar boven. Hij spert z’n bek open voor z’n toekomstige, die romantisch aangestaard wordt door een hulpeloze vissenkop. Hoe meer vissencadeaus het vrouwtje krijgt, hoe meer eieren ze legt!
Een levensreddend presentje van de kraamwebspin
Ook het mannetje van de kraamwebspin neemt een geschenkje mee wanneer hij op vrijersvoeten is. Meestal bestaat de gift uit een zorgvuldig ingepakt insect. Maar in tegenstelling tot de mannen hierboven, doet hij dat puur uit eigenbelang. Het vrouwtje peuzelt het cadeautje op tijdens het paren en heeft zo geen tijd om haar partner op te eten. Er zijn wel meer vrouwelijke spinnen met kannibalistische trekjes: ze zien het mannetje als een welgekomen eiwitbron voor sterkere nakomelingen.
De gaai deelt vrijblijvend cadeaus uit
Als enige dier in deze reeks, is de gaai vrijgevig zonder verwachtingen. Het lijkt alsof deze vogel zich kan verplaatsen in de gevoelens van een ander en cadeaus uitdeelt, gewoonweg om zijn geliefde blij te maken. Wanneer gaaien in een experiment konden kiezen welk cadeau ze aan hun partner gaven, kozen ze steevast voor een geschenk dat de ander al lang niet meer gegeten had!