Ga naar main content
2020-04-08-01-39-36-2-0-educatief-natuurbeheer.jpg
Natuurpunt

Natuurbeheer is kinderspel: met de klas op onderzoek in de natuur

Jong geleerd is oud gedaan. Hoe beter kinderen fauna en flora leren kennen, hoe beter ze er ook zorg voor zullen dragen. Daarom brengt Natuurpunt de natuur naar de klas en omgekeerd. Hoe? Met een ‘minicursus’ Educatief natuurbeheer op kindermaat - lees: interactieve (buiten)sessies en speelse doe-opdrachten. Benieuwd hoe de volgende generatie natuurbeschermers wordt klaargestoomd?

Maan. Roos. Vis. Ze zijn het onderwerp van menig lessen, dictees en spreekbeurten, maar weten kinderen ook welke grote inspanningen dagelijks geleverd worden om die natuurpracht in stand te houden? In Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel (en binnenkort ook West-Vlaanderen) trekt Natuurpunt met leerkrachten en hun leerlingen van de derde graad lager onderwijs de natuur in om zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Net zoals Onze Natuur wil het met dit project zoveel mogelijk mensen, in dit geval kinderen, de natuurpracht in hun eigen regio laten ontdekken en beleven. Want wie trots is op onze wondermooie Belgische natuur, zal fauna en flora ook beter beschermen, nu én later.

vilda-121684-spelen-in-het-bos-jeroen-mentens-800-px-55375.jpg
Jeroen Mentens

De natuur ontdekken

Door met kinderen op jonge leeftijd de natuur in te trekken, kan je als leerkracht, school of vereniging een groot verschil maken. “Kinderen spelen almaar minder buiten, veiligheid en properheid vormen een steeds grotere drempel, … En dat terwijl buiten ravotten zo leuk en leerrijk is” vertelt Liesbet Cleynhens, diensthoofd Natuurbeleving bij Natuurpunt. “Wij zijn er echt van overtuigd dat spelen in de natuur belangrijk is voor de ontwikkeling en de gezondheid van een kind.”

De natuur beleven

“Precies daarom willen we zoveel mogelijk kinderen in Vlaanderen voor hun twaalfde verjaardag een echte natuurbeleving bezorgen” legt Liesbet uit. Natuurbeheer klinkt heel abstract voor een 10-jarige. Daarom focussen de educatieve sessies van Natuurpunt op natuurbeleving. Niet met de neus in de boeken, maar wel met de wind in de haren gaan kinderen zelf op onderzoek in een park, bos of natuurgebied in de buurt. ​

vilda-101041-waterdiertjes-onderzoeken-jeroen-mentens-800-px-55374.jpg
Jeroen Mentens

Tijdens de workshops kruipen kinderen en leerkrachten in de huid van boswachter, natuurbeheerder en milieu-onderzoeker. Waarom worden er bewust bomen gekapt? Welke dieren leven onder water en hoe herken je ze? Hoe steek je een insectenhotel in elkaar en waarvoor dient het? Aan de hand van allerlei spelletjes, doe-opdrachten en een afsluitende ontdekkingstocht beleven kinderen samen de natuur in hun buurt. Liesbet Cleynhens: “Het wateronderzoek bijvoorbeeld, vinden kinderen geweldig. Kleine beestjes vangen met een netje, ze bewonderen, ze bestuderen en er ten slotte  een naam op proberen te plakken. De beleving staat altijd centraal.”

De natuur beschermen

Als afsluiter van het project krijgen leerlingen een diploma van Natuurbeheerder. Een leuke herinnering aan een toffe kennismaking met onze natuur die hen hopelijk op het ‘groene’ spoor zet. “We werken samen met een heel aantal trouwe leerkrachten en scholen. Sommigen doen al meer dan 20 jaar mee. Bij hen merken we dat er ook in andere lessen vaker natuurthema’s aan bod komen. Na 10 jaar deelname krijgt een school ook het peterschap over een natuurgebied in de omgeving. Op die manier kunnen ze hun engagement op een concrete manier doorzetten.” ​

Educatief natuurbeheer iets voor jouw klas of kind?

Educatief natuurbeheer iets voor jouw klas of kind?

Natuurpunt zoekt nog deelnemende scholen in West-Vlaanderen en de westelijke regio van Vlaams-Brabant. Iets voor jou? Kom alles te weten over hoe jij je klas of kind alles kan bijleren over natuurbeheer via de knop hieronder.

Lees meer

Meer over


Gerelateerde artikels