Ga naar main content
steen-putter.jpg

Nevenpersonage van de week: de putter

De documentairereeks van Onze Natuur barst van de inheemse dieren, planten en zwammen. Bekende én minder bekende soorten bevolken de komende weken jouw televisiescherm. En hoewel Wim Opbrouck zijn uiterste best doet om over elk levend organisme dat in beeld komt wat meer te vertellen, zijn zelfs 50 minuten per aflevering nog lang niet genoeg voor een uitgebreide kennismaking. In deze rubriek richten we daarom onze schijnwerpers op een ‘onderbelichte’ soort. Deze week in de aflevering ‘Steen’: de putter.

Fan van distels

Heb jij distels in je tuin of je boomgaard staan? Hou dan je ogen maar open voor de putter! De zaadbollen met hun ruwe uitsteeksels, die aan deze stekelige plant groeien, zijn voor dit kleurrijke vogeltje veel méér dan een oversized speldenkussen. Met zijn spitse snavel en de stugge veren op zijn voorhoofd kan hij gemakkelijk bij de zaadjes komen, die andere vogels links moeten laten liggen. Hij heeft er niet voor niets zijn bijnamen ‘distelvink en ‘stekelvink’ aan te danken! Maar ook de zaden van de klis, de kaardenbol, de teunisbloem, de paardenbloem en vele andere plantensoorten zijn in trek bij de putter. Met zijn iets langere snavel kan het mannetje zelfs nog meer voedsel verzamelen. En dat komt goed van pas tijdens de paartijd, want een puttersvrouwtje is altijd wel te overtuigen met een lekker hapje.

vilda-153601-putter-in-stadstuin-stijn-smits-800-px-64394.jpg
Stijn Smits

Gevangen in het verleden

Met zijn opvallende koptekening – een vuurrood gezicht omlijst door een witte band en een zwart achterhoofd– en de felgele band die over zijn gitzwarte vleugels loopt, is de putter een verschijning die meteen in het oog springt. Daarom, maar ook omdat hij zo goed is in trucjes aanleren, werd de putter vroeger vaak gevangen en als kooivogel gehouden. Geef hem een vingerhoedje aan een koordje en hij leert in geen tijd water uit zijn drinkbakje te ‘putten’. Jawel, ziedaar de verklaring van zijn officiële Nederlandstalige benaming. Ook zijn vrolijk kwetterende zang viel in de smaak bij vogelhouders. Maar wacht, voor je in de verleiding komt om er eentje naar binnen te lokken in je huis … Het vangen van putters is in België verboden sinds 1972, dus laat ze maar netjes buiten rondvliegen. Putters komen de voorbije jaren steeds vaker een graantje meepikken op de voedertafel. Met een beetje geluk kan je ze zo ook ongestoord vanachter je keukenraam bewonderen. Strooi vooral kwistig met zonnebloempitjes, dat is een geliefkoosde snack van de distelvink!

Vogel van het Jaar

Wist je al dat de putter zich heel 2023 lang ‘Vogel van het Jaar’ mag noemen? Toevallig was hij ook de favoriet van Onze Natuur-cameraman en bioloog Pim Niesten. En ook bij Vogelbescherming Vlaanderen, de organisator van deze miss- en misterverkiezing bij onze inheemse wilde vogels, vinden ze de keuze voor dit tricolore zangertje terecht. Niet alleen wint hij met zijn bijzondere looks probleemloos elke schoonheidswedstrijd. Sinds het verbod op de vangst van putters is deze intelligente tuinvogel bovendien aan een stevige opmars bezig en neemt het aantal broedpaartjes gestaag toe. Die toename is ook te zien in de cijfers van het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Terwijl zo’n twintigtal jaar geleden de putter in amper 0,5% van de getelde tuinen voorkwam, steeg dat aantal in 2018 al naar bijna 4% van de tuinen. Wat de telling van 2023 betreft, ontbreken voorlopig nog exacte cijfers, maar er wordt wel melding gemaakt van de putter die zich positief blijft manifesteren. Vaak zie je ze in paartjes rondhupsen, maar buiten het broedseizoen vormen ze meestal groepjes, soms van wel vijftig vogels bij elkaar!

vilda-5456-putter-of-distelvink-rollin-verlinde-a8-64395.jpg
Rollin Verlinde

Meer over


Gerelateerde artikels