Ooievaarsbek in bloedvorm
De bloedooievaarsbek is een opvallende verschijning in tuinen en bermen. Deze helder bloedrode tot paarsrode bloem met bijzondere kluisvruchten is momenteel in bloedvorm en schiet haar eigen zaadjes weg naar nieuwe plekjes om te groeien.
Bloedooievaarsbek is een logische naam voor een bloedrode bloem. Al kan de kleur variëren van helder karmijnrood tot dieppaars. In het Latijn heet deze bloem Geranium sanguineum waarin je duidelijk ‘sanguis’ ofwel het Latijnse woord voor bloed terugvindt. Deze sierlijke plant uit de ooievaarsbekfamilie groeit in ons land voornamelijk in tuinen, maar ze komt ook voor in bermen. Hoe ze daar geraakt, is een verhaal op zich.
De bloedooievaarsbek bevat een vijfdelige splitsvrucht. Eens die rijp is, splits de vrucht open in vijf deelvruchten die elk één zaadje bevatten (in tegenstelling tot doosvruchten). Als de zaden rijp zijn, laten de deelvruchten los en springen ze open waardoor de zaden met veel kracht door de lucht worden geslingerd. Zo kan de bloedooievaarsbek plots enkele meters verder in nabijgelegen tuinen of bermen belanden. We zeggen ook wel dat de bloedooievaarsbek een ‘verwilderde’ plantensoort is.