Reddingsactie #1: Maak een dier-o-strade met je buren
Een groot probleem in ons land is dat leefgebieden versnipperd raken. Tuinen zijn voor vele dieren een te klein leefgebied en dus zit er maar één ding op om onze dierenvrienden een handje op weg te helpen. Daarom daagt BNP Paribas Fortis je uit om onze tuinen te verbinden! Op die manier sluiten we belangrijke stukjes (mini-) natuur aan elkaar. Dat geeft de kans aan soorten om van de ene rijke natuur naar de andere te bewegen, zonder daarvoor gevaarlijke wegen te moeten trotseren.
Jouw opdracht:
- Praat met je buren over het verbinden van jullie tuinen en ga aan de slag.
- Creëer een doorgang of knutsel een tunnel in elkaar die de tuin van je buren met de jouwe verbindt.
- Neem af en toe een kijkje om te ontdekken welke dieren jouw verbinding overbruggen.
Hoe ziet zo’n verbinding er uit?
Goed nieuws: een dier-o-strade valt perfect aan te passen aan jouw tuin. Heb je een houten schutting? Dan kan je onderaan een stukje wegzagen om zo een doorgang te creëren. In een draadomheining kan je enkele draden doorknippen en een pvc-pijp in het gat plaatsen om een rasechte ecotunnel te maken. Heb je een stenen of betonnen muurtje waar je geen gat in kan maken? Dan is een ondergrondse tunnel misschien wel de oplossing! Neem de tuin in je op en bedenk welke vorm het beste past.
Tip:
Ga voor een doorgang van 15x15 cm, dat is groot genoeg voor dieren zoals de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren. Werk de randjes mooi af zodat de diertjes zich nergens aan kunnen snijden of prikken.
Voor het hele gezin:
Om je kinderen extra te betrekken bij deze challenge kan je samen met hen een welkomstbordje voorzien om boven je dier-o-strade op te hangen. Geen enkel dier zal zich nog onwelkom voelen!
Tuinen verbinden kan je ook nog op een andere manier doen. Met ‘kleine landschapselementen’ zoals hagen en heggen maak je je tuin op slag toegankelijker. Ze kunnen hier zonder problemen door kruipen maar behouden wel de privacy van je tuin. Nog een tof idee is een eekhoornbrug. Deze is niet voor elke tuin weggelegd en moet je vaak aanvragen bij je gemeente. Een eekhoornbrug kan gaan van het dicht bij de straat plaatsen van bomen zodat de takken elkaar boven de straat overlappen, tot een dik touw tussen 2 bomen aan weerszijden van de baan, tot een metalen koker of hangbrug speciaal gemaakt voor eekhoorns.
Wie heeft mijn dier-o-strade nodig?
Heel wat wilde dieren zien af van een kleiner leefgebied door versnippering. Als we focussen op dieren die ook regelmatig in stadstuinen voorkomen, merken we dat vooral egels, kikkers en padden kunnen profiteren van dit soort verbindingen. Zo heeft de egel gemiddeld een leefgebied nodig van 10 ha, da’s een pak groter dan de gemiddelde tuin. Door tuinen te verbinden kunnen deze wél bijdragen aan het leefgebied van deze diertjes en hoeven ze geen gevaarlijke wegen over te steken om voedsel of een schuilplek te zoeken. Wie weet vinden ze wel een partner dankzij jouw opengestelde tuin!