Ga naar main content
dsc-0289-3.jpg

Teek a break: hoeveel teken zitten in jouw tuin?

Het is zomer en de temperaturen gaan daardoor weer de hoogte in. Net zoals de mens, zoekt een teek graag de warmte op. De zomer is dus een topperiode voor dit kleine insect dat verzot is op bloed. Dat is voor ons wel minder goed nieuws want een tekenbeet is alles behalve fijn. Om een beter inzicht te krijgen in de populaties in Vlaanderen, houdt de Universiteit van Antwerpen momenteel een onderzoek. 

We kennen dit insect allemaal wel. De teek valt onder de categorie van geleedpotige parasieten die behoren tot de spinachtigen. We onderscheiden ze van spinnen doordat er geen duidelijke scheiding is tussen het kopborststuk en het achterlijf. Een teek voedt zich met het bloed van zowel mens als dier. Ze detecteren een potentiële maaltijd aan de hand van warmte en geur. Ze bijten zich vervolgens vast en blijven zo uren of dagen op de gastheer zitten. Wanneer ze genoeg hebben, laten ze zich vallen. Een teek gaat enorm zuinig om met zijn energie en kan soms zelfs tot een jaar zonder voedsel. Een beet van dit insect is niet ongevaarlijk. Hij is een overbrenger van ziektes zoals Lyme. Daarom moet je een tekenbeet altijd goed in het oog houden. 

bewerkt.jpg

Hoeveel teken zitten er bij jou?

Om een beter beeld te krijgen over dit bloedzuigend insect, kan je deelnemen aan “de sTEEKproef” van de Universiteit Antwerpen. Deze enquête maakt deel uit van het citizen science project ‘Teek a Break’ om zo de verspreiding van teken in onze tuinen in kaart te brengen. Teek a Break onderzoekt in welke tuinen teken voorkomen en waarom ze net daar te vinden zijn. Daarvoor vragen ze jouw hulp! Hoe? Door eenvoudigweg de enquête in te vullen via deze link. Je kan deelnemen tot en met 28 augustus.

Meer over


Gerelateerde artikels