Ga naar main content
download-2.jpeg

Tuinvogels in beeld

Onze natuur is wild, spectaculair én dichterbij dan je denkt. Observeer de vogels in je tuin of in het park om de hoek maar eens. Spektakel gegarandeerd! Dat weten ook onze ambassadeurs. Zij wisten op het juiste moment af te drukken en dat leverde deze mooie foto’s op! Geniet mee van de grappigste, de kleurrijkste en de fotogeniekste tuinvogels uit onze Belgische natuur. 

1. De grappigste: de pimpelmees

Arne Moons: “De tuinvogel die zowat elke dag aanwezig is in m’n tuin is het pimpelmeesje. Ik krijg er maar niet genoeg van om deze prachtige tuinvogel te fotograferen. Een paar weken geleden heb ik iets nieuws geprobeerd. Ik kocht me een klein winkelkarretje en vulde het met vogelvoer. De eerste tuinvogeltjes die kwamen genieten waren pimpelmezen. Daarna volgden de andere vogels in mijn tuin: koolmezen, zwarte mezen, roodborstjes, … Maar mijn favoriete tuinvogel is toch de pimpelmees want deze vogelsoort haalt soms acrobatische stunts uit.”

Els De Backer: “Vogeltjes lokken in de tuin doen we niet, want we hebben een kat. Toch komen er heel wat gewone zangvogeltjes op bezoek, zoals de koolmees en deze pimpelmees.”

2. De fotogeniekste: roodborst

1.png

Phyllis Nagels: Roodborstjes zijn brutaal. Ze kijken je aan. Ze verdedigen hun territorium en ze volgen je.”

Els De Backer: “Gelukkig geeft dit vogeltje ons nog wat kleur op deze grijze dagen.”

3. De meest acrobatische: boomklever

600a9804-tom-augustijns-boomklever.jpg
Tom Augustijns

Tom Augustijns: “Tuinvogels zijn gemakkelijke slachtoffers voor telefotografie. Ze zijn gemakkelijk naar een voederplank te lokken, en geraken redelijk snel gewoon aan jouw aanwezigheid. Deze foto van de boomklever is genomen met een zelfgemaakte cameraval. Deze maakt gebruik van een sensor van camtraptions. Als er beweging geregistreerd wordt zendt deze een signaal uit naar de camera, die op zijn beurt twee flitsers aanstuurt. Op die manier kan je overdag een studio-effect creëren door de foto sterk te onderbelichten, maar de voorgrond goed te belichten met de flitser. Deze foto werd dus op een heldere dag genomen, waardoor de vogels ook absoluut geen last hadden van de flitser.”

4. De grootste: sperwer

2.png

Els De Backer: “Toevallig kwam er vorige week zaterdag een hele speciale vogel langs in onze tuin, een sperwer! Die was volop bezig zijn prooi te verorberen, aan de grijze pluimpjes te zien was het slachtoffer vermoedelijk een duif... Ik heb een hele reeks foto's kunnen maken vanuit onze veranda, echt een belevenis om dit spektakel vanop de eerste rij te mogen meemaken. De foto's zijn dus door het raam genomen, maar toch nog redelijk gelukt.”

Tom Swinnen: “In onze tuin hebben wij een aantal vuurdoornstruiken staan. Een ware hel om te snoeien wegens de gigantische doornen, maar daardoor ook de geliefde verstopplaats voor het leger huismussen dat onze tuin siert. Kun je het ze kwalijk nemen? Lekker veilig voor alle katten en vlak bij het vogelvoederhuisje. Laat nu net dat voederhuisje een deel uitmaken van deze foto. Deze sperwer is het namelijk ook niet ontgaan waar zijn voedsel hun voedsel vindt... En dus komt hij regelmatig jagen rond onze vuurdoorn. Tot op heden trouwens zonder succes. Vandaar die blik van verstomming in zijn ogen misschien.” 

Ewout De Vos: “Deze sperwer was helemaal niet blij met alle regen het afgelopen jaar. Hij zat daar maar wat boos te roepen. Ik moest door de haag kruipen om hem te vinden, maar het leverde wel dit mooie beeld op!”

5. De gulzigste: koolmees

koolmees-juneheene.jpg
June Heene

June Heene: “Elk jaar hang ik vetbollen en pinda's op aan mijn kot in Leuven, en elk jaar heb ik trouwe bezoekjes van koolmezen, pimpelmezen, vinken, roodborstjes, boomklevers en bonte spechten. De koolmezen zijn degenen die mijn aanwezigheid het meeste appreciëren denk ik, want het zijn de enige die mooi willen poseren voor de foto. Ze komen altijd op hetzelfde tijdstip, en het maakt elke keer mijn dag wat mooier als ik ze zie bekvechten om alle vetbollen en pinda's voor zichzelf te hebben, waarna ik prompt er nog wat meer bij hang.”

6. De luidste: grote bonte specht

dsc05877-grotebontespecht-phyllis-nagels.JPG
Phyllis Nagels

De typische roffel en roep (tsjik) van de grote bonte specht kan je in oudere bossen, parken en tuinen luid en duidelijk horen. Onze ambassadeur Phyllis bracht deze vogel prachtig in beeld.

7. De vrijgevigste: gaai

dsc01148-gaai-phyllis-nagels.JPG
Phyllis Nagels

Wist je dat gaaien vrijgevige vogels zijn? Zonder verwachtingen delen ze cadeaus uit aan hun geliefden. Ook in het poseren voor de camera is deze bosvogel blijkbaar gul. 

Doe mee tijdens het Grote Vogeltelweekend

Tel de vogels in je tuin tijdens Het Grote Vogelweekend en doe zo mee aan de grootste vogeltelling in Vlaanderen. 

Ik turf mee

Gerelateerde artikels