Ga naar main content
img-20220527-132811.jpg

Uitgetest: stiltewandeling door het land van Stille Waters

Langs de boord van de Oude Schelde in Klein-Brabant kan je prachtig wandelen in en rond het Graafschap van Bornem, een groene oase van bos, vijvers en velden rond het plaatselijke kasteel. Met passages langs de Sint-Bernardusabdij én enkele van de vele kapelletjes die deze streek rijk is, kan je niet anders dan volledig tot rust komen in het Land van Stille Waters. Onze redactrice trok haar wandelschoenen aan voor een stevige staptocht van om en bij de 11 km.

Onze wandeling start op de brede, statige bosdreven van het Bornemse Graafschap, ofwel het kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde. Dit gebied vormt samen met de Schelde-oevers in Hingene, Weert en Wintam één van de tien erkende stiltegebieden in Vlaanderen. We nemen de proef op de som: naast het gemompel van twee vriendelijke vissers horen we hier enkel het gezang van de vogels en het ruisen van de wind. Check! 

img-20220527-124424.jpg

De halfverharde paden leiden ons door een groen en gevarieerd landschap. Bossen maken geregeld plaats voor velden en weides. De wandeling verloopt grotendeels via brede bosdreven. Hier kan je bij droog weer met een kinderwagen of rolstoel zeker ook je plan trekken. Heeft het geregend? Dan is steviger stapschoeisel aangeraden op de drassige paden.

Stille Waters met geneeskracht

"Het is hier zo ontzettend stil" zeiden we op een gegeven moment. Iets wat we niet gewoon zijn als stadsbewoners. Het is er zelfs zo stil dat er 15 meter voor onze neus plots een jonge ree opduikt uit de bosjes. We houden onze adem in. Na een staarwedstrijd die hooguit 10 seconden duurt, huppelt het dier aan de andere kant van het pad vrolijk de velden in. Verrast door deze spontane ontmoeting wandelen we eens zo gezwind verder. 

We hebben nog maar enkele kilometers op de teller staan. We beslissen om een korte omweg tot aan de Kapel van Luipegem te maken. Dit bouwwerk uit 1613 is de oudste kapel van Bornem en wordt ook wel 't scheef kapelleke genoemd. Als je er vlak voor staat, snap je wel waarom. Vlak bij deze Onze-Lieve-Vrouw kapel ligt de laatst overgebleven waterbron van Bornem. Volgens de legende zou het heldere bronwater nooit bevriezen en koorts, oog- en huidziekten helpen genezen. Wij voelen ons echter kiplekker en keren op onze stappen terug om onze wandelroute verder te zetten want er liggen nog meer vrome bezienswaardigheden in het verschiet.

We hebben nog maar enkele kilometers op de teller staan. We beslissen om een korte omweg tot aan de Kapel van Luipegem te maken. Dit bouwwerk uit 1613 is de oudste kapel van Bornem en wordt ook wel 't scheef kapelleke genoemd. Als je er vlak voor staat, snap je wel waarom. Vlak bij deze Onze-Lieve-Vrouw kapel ligt de laatst overgebleven waterbron van Bornem. Volgens de legende zou het heldere bronwater nooit bevriezen en koorts, oog- en huidziekten helpen genezen. Wij voelen ons echter kiplekker en keren op onze stappen terug om onze wandelroute verder te volgen want er liggen nog meer vrome bezienswaardigheden in het verschiet.

Heilige huisjes

Na een doortocht door Bornem centrum wandelen we via - hoe toepasselijk - de Kloosterstraat richting de Sint-Bernardusabdij. Via een parallelle straat treden we enkele honderden meters verder het Nonnenbos speelbos binnen.Dit bos van 5 hectare groot is de ideale plek voor een rust- of speelpauze als je met kinderen op stap bent! Ook voor ons is het geen overbodige luxe om even af te koelen in de schaduw van de bomen. 

Daarna maakt het landschap plaats voor uitgestrekte velden. Verscholen achter een hoge haag en omgeven door een paar cypressen spotten we het puntige zadeldak van het volgende 'heilige huisje' op onze route. De Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis werd in 1837 gebouwd als teken van dank voor een wonderbaarlijke genezing. Het strategisch geplaatste zitbankje zet aan tot een moment van ontspanning (of bezinning).

Daarna steken we de Branstsedreef over om de befaamde Grot van Branst te (be)zoeken. De gevarieerde natuur in natuurgebied Hoogheide zijn de extra kilometers meer dan waard. De originele Lourdes-grot daarentegen ... daar is nog maar weinig van te bespeuren. De charme van de authentieke, uit de stenen gehouwen holte maakte in de jaren 90 plaats voor een moderne kapel die helaas meer doet denken aan een vakantiechalet.

kopie-van-web-fotos-tuinvogels.png

Een beetje teleurgesteld wandelen we verder richting Luipegem, het gehucht en de gelijknamige straat die Bornem en Branst verbindt. We volgen de straat en slaan zo de passage via de Scheldedijk van onze route over want er wacht ons later op de dag nog een lange fietstocht richting Leuven. Zo belandden we onverwacht nog langs een kleine Mariakapel in een bocht langs de weg. Om de hoek staan onze fietsen geparkeerd. Een beter plekje hadden we ons niet kunnen wensen om deze stiltewandeling te eindigen. We pikken ons stalen ros op en posteren ons op het bankje voor de geknotte holle zomereik langs het kapelletje voor een geïmproviseerde picknick. En Onze Lieve Vrouw zag dat het goed was.

Praktisch

Wat? Stiltewandeling van 13 km in het Land van de Stille Waters, in de meander van de Oude Schelde. Wij volgden een ingekort traject. Talrijke opties om kleinere of grotere lussen te maken. Veel parkeermogelijkheden.

Waar? Wij startten in Luipegem. De originele route start in Bornem centrum.

Wanneer? In de lente en de zomer. Bij nat weer liggen de paden er drassig bij.

Wie? Voor het hele gezin. 80% verharde paden die toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen.

Bekijk de route

Meer over


Gerelateerde artikels