Ga naar main content
hetwik-e1562145142167.jpg

Van sierplant tot nachtmerrie

Natuurpunt zet grote middelen in om de grote waternavel uit te roeien. In natuurgebied Het Wik, Bokrijk, wordt daarom een van de grootste vijvers volledig leeggepompt. De invasieve exoot werd naar België gehaald als sierplant voor aquariums en tuinvijvers.

Vanuit die vijvers of via tuinafval verspreidt de soort zich naar de wilde natuur en overwoekert ze waterpartijen. Grote waternavel is een uitbundige groeier en neemt licht en zuurstof af van andere planten en dieren die in het water leven. Om te voorkomen dat alleen de grote waternavel overblijft in Onze Natuur moeten we stevig ingrijpen.

Verboden

Sinds 2016 is het verboden om grote waternavel te importeren, houden, kweken, vervoeren, verhandelen, uit te wisselen of los te laten in het wild in België. Helaas is het kwaad al geschied en heeft de soort zich verspreid in het wild. Onze Natuur ging met conservator Marc Fourier een kijkje nemen in Het Wik, waar Natuurpunt de grote middelen inzet.

Pompen

Om de waternavel grondig uit te roeien legt Natuurpunt één van de grootste vijvers in natuurgebied Het Wik volledig droog. Dat gebeurt met een sterke pomp aan de hoek van de vijver. “Ongeveer twee weken lang wordt het water uit de vijver gepompt, grondig gezuiverd en naar andere vijvers verplaatst,” vertelt Marc Fourier.

img-5402.jpg

“Als het slib bloot ligt, kan het inklinken (drogen). Daarna verwijderen we het slib volgens de geldende regelgeving, zodat de waternavel niet in andere waterpartijen terecht kan komen.” Dat allemaal voor één uitheemse plant die onopzettelijk in onze wilde natuur is beland.

“De vijver wordt ook volledig heringericht zodat onze inheemse amfibieën, vissen en planten er optimaal kunnen gedijen. Zoals bijvoorbeeld knoflookpad en de grote modderkruiper,” aldus conservator Marc Fourier.

Uitbundige groeiers

Grote waternavel is niet de enige invasieve exoot die voor nachtmerries zorgt in de Belgische biotopen. Er zijn nog andere uitheemse planten die zich iets te graag vermenigvuldigen en zo minder sterke inheemse planten domineren. Vermijd daarom best volgende planten in je vijver:

– Kleine en grote waterteunisbloem

waterteunis.jpg

– Parelvederkruid

parelvederkruid.jpg

– Waterpest

vilda-112410-brede-waterpest-rollin-verlinde-800-px-44433.jpg

Merk je dat één van die planten in je vijver huist, probeer hem dan volledig te verwijderen. Zorg dat er geen wortels van de plant achterblijven, want zo kunnen ze zich vermenigvuldigen. Gooi ze niet op een composthoop, maar voer ze af met het GFT-afval of naar het containerpark. Meer informatie over de grote waternavel en andere exoten kan je vinden op Ecopedia.

Luchtfoto Het Wik:
Koen Cuppens- cameraman – dronefilmer
Marc Fourier – Conservator het Wik – Natuurpunt

Meer over


Gerelateerde artikels