Ga naar main content
img-20210619-172324.jpg

Uitgetest: zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

De gewone vlier is een struik die al je zintuigen prikkelt. Zijn uitgeholde takken doen prima dienst als fluitje, de wintervruchten leveren heerlijke vlierbessensiroop op en eens in bloei ziet de vlier er ook nog eens prachtig uit. Op het einde van de lente staat de vlier op zijn mooist. Dan kan je de bloesems plukken om lekkere vlierbloesemsiroop van te maken. Heb jij de zoete smaak van vlierbloesem ook te pakken? Ga aan de slag met twee vlierbloesemrecepten, uitgetest door Onze Natuur.

Je kan het hele jaar door genieten van de vlier. Zowel de jonge scheuten, bloemknopjes en bloesems (voorjaar) als vlierbessen (najaar) zijn eetbaar. In mei en juni zie je struiken met grote schermen vol witte, kleine bloemetjes al van ver tussen het groen. De gewone vlier (Sambucus nigra) staat dan in bloei. De lichtzoete geur kan je al wandelend of fietsend opsnuiven. Het ruikt heerlijk, maar wacht tot je de bloesems hebt geproefd. Vlierbloesems kan je gebruiken in allerlei bereidingen. Drankjes met vlierbloesemsiroop zijn erg in trek, en dus testte Onze Natuur een recept voor zelfgemaakte vlierbloesemsiroop uit. Met die siroop maak je trouwens nog een andere zomerse lekkernij: blauwe bessensorbet met vlierbloesem.

on-vlierbloesem-maken.jpg

Vlierbloesems plukken

Vlierbloesemsiroop maken vraagt tijd. Niet omdat je uren staat te kokkerellen, wel omdat je eerst zelf de vlierbloesems gaat plukken om ze daarna in water te laten trekken. Prik een weekend en trek een uurtje de vrije natuur in om bloesems te verzamelen. Lees hier hoe, waar en wanneer je dat best doet.

WAT EN WAAR?
Vlierbloesems groeien bijna overal in de vrije natuur. Kijk goed om je heen langs velden en wegen, in de buurt van water en in parken. Misschien groeit er wel een vlierboom in je eigen tuin.

WANNEER?

Het plukseizoen voor vlierbloesem loopt in de maanden mei en juni. Al moeten we toegeven dat de vlierbloesems dit jaar iets later in bloei stonden. Afhankelijk van het weer zal je volgend jaar dus een weekje vroeger of later kunnen gaan plukken. Vlierbloesems plukken doe je liefst ’s ochtends op eendroge, zonnige dag.

HOE?

De bloesems van de gewone vlier groeien in schermen. Pluk enkel de schermen en niets anders. Het is namelijk het stuifmeel van de kleine bloemetjes dat jouw vlierbloesemsiroop een lekkere smaak geeft. Kies schermen met zoveel mogelijk frisse, witte ‘bloemetjes’. Laat de bloesems die nog niet rijp of overrijp zijn hangen. Zo blijven er nog voldoende bloesems aan de vlierbomen hangen (voor de bijen en andere wildplukkers) die in het najaar uitgroeien tot vlierbessen. Neem je buit in een linnen zak of plastic tas mee naar huis.

Ontdek nog meer wildpluktips.

shutterstock-529433734.jpg
RECEPT

Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Wat heb je nodig voor 1 liter?

  • Een emmer of grote kom
  • Een kookpot
  • Een neteldoek of kaasdoek
  • Een fijne zeef
  • Een trechter
  • Glazen flessen met hersluitbare dop
  • 25 verse vlierbloesemschermen
  • 0,5 à 1 kg kristalsuiker
  • 1 l water
  • Sap van een halve citroen
  • Een beetje geduld

Zo ga je te werk

  1. Je hebt schone bloesemschermen nodig. Pluk vuile, dorre blaadjes en insecten van de bloesems. Was of spoel ze niet met water maar schud ze gewoon flink uit anders gaat de lekkere smaak (lees: het stuifmeel) al verloren nog voor je begonnen bent.
  2. Zet de schoongemaakte bloesemschermen onder water in een emmer of grote kom. Laat een nachtje of 24 uur trekken. Hoe langer, hoe intenser de smaak. Je kan extra smaken toevoegen aan je vlierbloeseminfuus. Denk aan muntblaadjes, citroenverbena of citroenzeste.
  3. Giet na 24 uur het sap door een zeef of neteldoek.
  4. Breng het vlierbloesemwater samen met de kristalsuiker aan de kook. Laat 10 minuten koken.
  5. Voeg het citroensap toe en laat afkoelen.
  6. Verse siroop is tot twee weken houdbaar in de koelkast.
  7. Liever wat langer bewaren? Giet de siroop door een trechter in een gesteriliseerde, glazen beugelfles. Sluit af en laat volledig afkoelen. Je kan je vlierbloesemsiroop nu tot 3 maanden bewaren op het schap. Eens geopend consumeer je de siroop best binnen de 5 dagen.

Serveertip

Dit zijn onze favoriete vlierbloesemdrankjes:

  • vlierbloesemlimonade: 100 ml vlierbloesemsiroop, 200 ml bruiswater, muntblaadjes
  • hugo: 2 el vlierbloesemsiroop, 100 ml prosecco, 150 ml bruiswater, sap van een halve limoen, muntblaadjes, ijsblokjes
  • vlierbloesem gin & tonic: 20 ml vlierbloesemsiroop, 35 ml gin, tonic of spuitwater, schijfje citroen
RECEPT

Blauwe bessensorbet met vlierbloesem

Je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop is de perfecte smaakmaker in een frisse sorbet. Dit recept met bosbessen is getest en goedgekeurd.

Wat heb je nodig?

  • 150 ml vlierbloesemsiroop
  • 100 ml troebel appelsap
  • 250 g blauwe bessen (+ wat extra om bij het ijs te serveren)
  • Sap van een halve citroen
  • Een ijsmachine
  • Een keukenblender
  • Een bewaardoos voor in de diepvriezer

Zo ga je te werk

  1. Pureer de bessen samen met het citroensap in de keukenblender.
  2. Meng de blauwe bessenpuree met het appelsap en de vlierbloesemsiroop.
  3. Zet de ijsmachine aan en giet het vlier-bessenmengsel er langzaamaan in.
  4. Laat de ijsmachine 20 minuten draaien of tot je sorbet de gewenste dikte heeft bereikt.
  5. Serveer de sorbet met verse blauwe bessen of bewaar het ijs in de diepvriezer voor later.

Meer over


Gerelateerde artikels