Wanneer kan je het best een boom planten en hoe doe je dat precies?
Heb je plannen om je tuin (opnieuw) aan te leggen en wil je graag een boom planten? Op deze pagina geven we je een antwoord op al je vragen over bomen planten. Op welk moment moet je bomen planten? Hoe kies je de juiste bomen voor jouw tuin? Hoe plant je een boom met succes? Je leest het hier.
Wanneer moet ik mijn boom planten?
Net zoals de groenten in je moestuin of de bloemen langs je gazon is er ook voor bomen een specifieke periode waarin je ze het best plant. Voor bomen is dat tijdens hun rustperiode in de winter, vanaf november.
Tijdens de herfst en wintermaanden vallen de bladeren namelijk van de boom en valt de sapstroom stil. De boom gaat in een soort van winterslaap, en dat is het ideale moment om de boom te verplanten. Je kan nog bomen planten tot de vroege lente. Na de maand maart laat je jonge bomen beter met rust want dan komt het transport van voeding en water richting de kruin en bladeren weer op gang.
Hoe kies ik de juiste boom voor mijn tuin?
Het spreekt voor zich maar we herhalen het graag: kies altijd voor inheemse boomsoorten. Met streekeigen boomsoorten van lokale kwekers zit je altijd goed. Loof- en naaldbomen zoals linde, zomer- en wintereik, ruwe berk, schietwilg, boswilg, gewone esdoorn, gewone es, zwarte els, beuk, notelaar, hazelaar, wilde kers en grove den voelen zich helemaal thuis in ons Belgisch klimaat. Ze hebben een lokaal genoom (DNA) dat een goede match vormt met de bodemsamenstelling en het grondwaterpeil in onze regio. Bovendien zijn ze ook gekend bij de wilde dieren in je tuin.
Foto | Product | Kenmerken | Prijs |
---|---|---|---|
| Prijs bekijken | ||
| Prijs bekijken | ||
| Prijs bekijken | ||
| Prijs bekijken |
Waarom is het goed om bomen te planten?
Eens volgroeid bieden bomen tal van voordelen. Ze vormen een natuurlijke barrière tussen jouw tuin en de omgeving, ideaal als je wat privacy wil. Van sommige bomen kan je dubbel genieten omdat ze ook heel wat lekkers bieden zoals kersen, noten, appelen en peren. Tijdens de warme zomermaanden zorgen bomen ook voor schaduw in je tuin. Daarnaast vormen bomen een thuis voor heel wat wilde dieren: vogels, insecten, eekhoorns, etc. Ze maken er een nestje, vinden er voedsel en kunnen er schuilen wanneer er gevaar is.
Daarnaast heeft elke boom z’n eigen, unieke kenmerken. Lindebomen en platanen zijn makkelijk in onderhoud en eenvoudig te snoeien. Woon je in de buurt van drassige bodems? Dan zijn wilgen een goed idee omdat ze veel vocht uit de bodem halen. Heb je in de zomer veel last van muggen? Kies dan een notelaar met muggenwerende werking. Met een hazelaar lok je dan weer veel bezoekers zoals de specht en de eekhoorn die nootjes komen rapen. Ook vruchtdragende bomen zoals de kerselaar trekken vogels (in de herfst) en bestuivers (in de lente) aan. Een boom is bovendien ook de ideale plaats om een zelfgemaakt nestkastje of vetbollen in op te hangen.
Op zoek naar nog meer handige tuintips als deze?
Download de tuingids van Natuurpunt.
Hoe ga ik concreet te werk als ik een boom wil planten?
Een boom planten is niet moeilijk, maar het vraagt wel net iets meer werk dan enkel een put graven. Volg deze zes stappen en extra tips om je boom succesvol te planten:
-
Meet je tuin
Bomen groeien uitbundig. Kies een geschikte plek waar voldoende plaats is en waar ze andere bomen of planten niet kunnen verhinderen eens ze volgroeid zijn. -
Check het weerbericht
Je kan geen bomen planten wanneer het vriest. Check dus eerst de weersvoorspellingen en plan je boomplantmoment in bij positieve temperaturen. Trouwens, een put graven in een bevroren bodem is onbegonnen werk. -
Graaf breed maar niet te diep
Bomen hebben een ruim en breed plantgat nodig dat niet te diep is. Onze gouden regel: graaf 2 keer zo diep en 3 keer zo breed als de wortelkluit. Op die manier staat je boom zeker niet té diep. Op de stambasis van een boom kan je zien hoe diep hij in de grond zat op de kwekerij. Steek je boom bij het verplanten net iets minder diep in de grond. -
Draag zorg voor de wortels
Eens je boom in de put staat, is het tijd om naar de boomwortels te kijken. Als ze te diep onder de grond zitten komt de zuurstofvoorziening van je boom in het gedrang. Zorg dat de bovenste wortels van de boom net onder de bovenste grondlaag zitten, spreid ze mooi uit en verwijder beschadigde wortels meteen. -
Dicht het plantgat
Duw de grond rond de wortelkluit goed aan, schud een paar keer met de boom en stamp de grond nog eens aan. De aarde rond de boom zal nog zo’n 10 à 15 cm zakken.
Extra tip: Heb je een pas aangelegde tuin? Wacht een jaar vooraleer je bomen gaat planten zodat de bodem al gezakt is. -
Geef je boom water
Je boom staat en kan beginnen groeien. Geef je boom een goeie start met een flinke scheut water.
Hoe verzorg ik mijn nieuw aangeplante boom?
Nieuwe, jonge bomen vragen extra verzorging. De bodem rond de stam laat je het best kaal. Hark rond de stam de bladeren weg en voorzie een laag mulch van compost of organische mest. Dit houdt onkruid weg en voorkomt dat de bodem te snel uitdroogt. Zie je beschadigde takken? Snoei ze meteen weg want ze slorpen alleen maar energie op. Geef je jonge boom regelmatig extra water op drie momenten: tijdens de eerste weken na het aanplanten, wanneer de eerste blaadjes tevoorschijn komen in het voorjaar en tijdens periodes van droogte in de zomer.
Ik heb geen tuin. Kan ik ergens anders bomen planten?
Heb je geen tuin of plaats om bomen te planten maar wil je wel je steentje bijdragen aan de biodiversiteit van onze natuur? Dan kan je meedoen aan een van de vele boomplantacties in ons land. Verschillende organisaties en verenigingen houden in het najaar, aan het begin van de winter, een actie waarbij een stuk nieuw bos wordt aangeplant.
Wil jij ook meer bos?
-
Via Bos voor Iedereen geef je de Belgische natuur een duwtje in de rug door een eenvoudige sms te sturen naar Natuurpunt. Met elke sms schenk je 4 euro voor 2m² extra bos, of € 40 voor 20m². Hiermee kunnen de vrijwilligers van Natuurpunt overal in Vlaanderen extra bos realiseren.
-
Plant je eigen bos is een initiatief van o.a. het Agentschap voor Natuur & Bos, BOS+, Inverde en Natuurpunt waarbij je als organisatie je eigen stuk bos kan planten. Zo wil de Vlaamse overheid 4.000 hectare bomen laten groeien tegen 2024.