Ga naar main content
shutterstock-374278786.jpg

Wat als dieren mochten deelnemen aan het WK wielrennen?

Wat is de kans dat een landgenoot vandaag het WK wielrennen wint? Groot. Heel groot zelfs als ook dieren mochten meedoen. Onze Belgische natuur herbergt namelijk heel wat vliegensvlugge tijdrijders, fantastische stuurmannen en superknechten. Maak kennis met het dreamteam van Onze Natuur.

slechtvalk-onze-natuur.jpeg

De topsprinter

Een coole roofvogel die topsnelheden van gemakkelijk 100 km/u, en in duikvlucht zelfs meer dan 300 km/u, haalt? De slechtvalk is een sprinter pur sang en zonder twijfel de snelste van het hele peloton. Deze snelheidsduivel heeft ook een uitstekend zicht waardoor hij obstakels - of de eindmeet natuurlijk - al vanaf 300 meter (!) afstand haarscherp kan zien. Precies daarom is hij onze ideale kopman die, als de benen (of vleugels) nog fris zijn, zonder twijfel als eerste én met een duizelingwekkende snelheid over de eindmeet vliegt.

mieren-in-groep-op-een-rij-onze-natuur.jpg

De beste stuurmannen van het peloton

Zes uur in een peloton rijden? Dat is absoluut geen probleem voor mieren. Zij zijn namelijk gewend om zich in grote groep een weg te banen langs de scherpste bochten en meest verraderlijke wegen. Hun uitstekende navigatiekunsten hebben ze te danken aan drie dingen: mieren houden constant rekening met hoeveel ze op de baan zijn, hun snelheid en op welke manier ze de weg gebruiken. Dit ingenieuze inschattingsvermogen helpt hen om hun positie aan te passen naargelang de drukte. Zo maken ze altijd optimaal gebruik van hun topsnelheid.

vilda-102635-grutto-lars-soerink-800-px-55169.jpg

De onvermoeibare Flandrien

Een wereldkampioenschap met 42 hellingen, kasseien en talloze bochten, dat is een ware uitputtingsslag. Een uitstekende conditie is des te belangrijker, en laat dat precies zijn waarop de grutto een 10 op 10 scoort. De wereldrecordhouder op de lange afstand heeft niet alleen een topconditie maar ook een straaljager van een lichaam met strakke, puntige vleugels. Hiermee kan hij zonder problemen 12.000 (!) kilometer non-stop doorvlammen, en dat 11 dagen aan een stuk. Ja, deze schijnbaar doodnormale weidevogel heeft alles in huis om fris als een hoentje de eindmeet te behalen. 

ijsvogel.jpeg

De aerodynamische tijdrijder

Goede tijdrijderscapaciteiten zijn vooral mooi meegenomen voor renners die in een solo-ontsnapping alleen tegen de wind moeten inbeuken. Op dat moment komt aerodynamica goed van pas. Daarom mag de ijsvogel zeker niet ontbreken in onze wielerploeg. Met zijn gestroomlijnde snavel kan hij zich niet alleen supersnel voortbewegen, maar is hij ook in staat om geruisloos in de aanval te gaan. Verrassing! Op die manier is hij al zijn concurrenten sowieso te snel af en verbruikt hij zelf ook minder energie. Als het WK wordt gewonnen door een renner in een solo-vlucht, dan staat de ijsvogel op het hoogste schavotje. Zeg dat Onze Natuur het gezegd heeft.

gaai-onze-natuur.jpeg

De superknecht

Elke kopman kan een goede knecht gebruiken die hem zo lang mogelijk bijstaat in de koers - of nog beter: afzet aan de eindmeet. Exact daarom is de gaai onze uitverkorene. Deze vogel is een van de weinige soorten uit onze natuur die vrijgevig is zonder dat hij daarvoor een tegenprestatie verwacht. Kortom, een hardwerkende superknecht met een gul karakter. Onze gaai zal er dan ook alles aan doen om zijn kopman te voorzien van voldoende bidons en energierepen om hem zo de overwinning te bezorgen.

haft-eendagsvlieg-onze-natuur.jpeg

De outsider

Zeker op kampioenschappen komt de winnaar wel eens uit een verrassende hoek. Je kent het wel: een compleet onbekende renner die iedereen perplex doet staan met een verrassingsaanval en alle topfavorieten de vernieling inrijdt omdat hij die ene dag toevallig uitstekende benen heeft. Wij houden rekening met alle scenario’s en voegen daarom toch nog één extra naam aan onze WK-selectie toe: de eendagsvlieg. :-)

Bekende dierennamen uit de wielerwereld

Alle gekheid op een stokje, echte dieren zullen nooit deelnemen aan een WK wielrennen. Deze wielrenners met dierennamen daarentegen ...

  • In 1980 won een das het WK wielrennen. Bernard Hinault of ‘Le Blaireau’ (de das) is een Franse ex-wielrenner die met 237 zeges op de weg als een van de beste coureurs ooit aanzien wordt. Hij won in 1980 de regenboogtrui en is ook vijfvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk. Hij dankt zijn bijnaam aan zijn agressieve rijstijl en dodelijke versnellingen.

  • In 2006 kroonde een krekel zich tot wereldkampioen. Paolo Bettini of ‘Il Grillo’ (de krekel) is een Italiaanse voormalig wielrenner die bekend staat om zijn explosiviteit, koersinzicht en verbetenheid. Het leverde hem de bijnaam ‘Il Grillo’ of ‘de krekel’ op. In 2006 won Bettini het WK wielrennen in Salzburg.​

  • De vos is de absolute veelwinnaar als het aankomt op wereldkampioenschappen. De Nederlandse Marianne Vos won maar liefst drie keer de gouden medaille (in 2006, 2012 en 2013) en ook zes zilveren medailles op het wereldkampioenschap wegwielrennen. Daarnaast werd ze ook al twee keer olympisch kampioen en behaalde ze meerdere wereldtitels in het veldrijden en baanwielrennen.

Meer over


Gerelateerde artikels