Wat voor type vader ben jij?
Deze zondag vieren we Vaderdag. Een prachtige dag om onze papa’s, pluspapa’s of vaderfiguren extra in de bloemetjes te zetten. Ook in het dierenrijk van onze natuur kan je een heel aantal speciale vaders terugvinden. In dit artikel leer je alvast een paar types kennen.
De zorgzame vader: het zeepaardje
In onze Noordzee nemen de mannelijke kortsnuitzeepaardjes de ‘moederrol’ op zich. Het vrouwtje legt haar eitjes namelijk in de buidel van haar partner. En het is dat mannetje dat verder moet zorgen voor een gunstige omgeving voor de eitjes. Papa zeepaardje draagt de kleintjes dan tot ze volledig gevormd zijn. Zo kan het vrouwtje meteen beginnen met het produceren van nieuwe eitjes, een efficiënte manier van voortplanting dus.
De overbeschermende vader: de driedoornige stekelbaars
Bij de stekelbaars neemt de vader een grote rol op zich om voor zijn kroost te zorgen. Eerst fabriceert hij een nest uit plantenmateriaal, dat hij aan elkaar kleeft met spiggine, een stof die hij met zijn nieren aanmaakt. Het vrouwtje legt daarna de eieren in het nest, maar kijkt er nadien niet meer naar om. Dan is het aan het mannetje om de eitjes in het nest te bevruchten en de beschermende rol op zich te nemen. Met zijn borstvinnen dient hij van tijd tot tijd zuurstofrijk water toe. Als er rivalen in de buurt van het nest komen, stelt hij zich territoriaal op om het nest te beschermen totdat de jonge stekelbaarsjeshet water zelf kunnen verkennen.
De speelse vader: de vos
Vossen zijn echte jagers en dat moeten de vossenwelpjes ook zo snel mogelijk leren. Daarom stopt papa vos met het voeren van de kleintjes zodra ze het hol verlaten. Hij doet hen voor hoe ze een prooi moeten vangen zodat ze daarna zelf op avontuur kunnen gaan. Soms begraaft hij zelfs een prooi om met een nepjacht de reukzin van de kleintjes te trainen. Ook speelt hij spelletjes met hen om hun spierkracht op te bouwen. Een echte survivalcursus dus!
De taxi-papa: de vroedmeesterpad
De vrouwelijke vroedmeesterpad legt haar eitjes niet in het water zoals andere kikkersoorten, maar op het land. Meteen daarna wikkelt haar mannelijke partner het snoer met eieren rond zijn achterpoten en creëert hij een soort van pakketje op zijn rug om ze met zich mee te dragen. Regelmatig bevochtigt hij de eieren in een poel of in de dauw op het gras. Drie weken lang neemt hij de kleintjes met zich mee totdat hij het water opzoekt waar de kikkervisjes uitkomen en zich nog vier maanden verder ontwikkelen.
De bodyguard: de knobbelzwaan
Wanneer kleine zwaantjes uit het ei komen, blijven ze nog een jaar bij hun ouders, wat vrij uitzonderlijk is voor vogels. Tijdens die periode liften ze soms mee op de rug van hun vader om warm te blijven terwijl hij naar eten zoekt. Ook houdt papa zwaan de wacht bij het nest en kan hij soms vrij agressief worden als er een vijand in de buurt komt. Soms helpt hij zelfs met het uitbroeden van de eieren.
De leerkracht: de bever
Bevers zijn echte familiedieren en leven met hun gezinnetje in burchten op het water. Naast een monogame partner, is vader bever ook een uitstekende leraar voor de jongen. Enkele dagen na hun geboorte leren de kleine bevers al zwemmen in de ingangen van de burcht. Ook leert papa bever hen hoe ze bomen moeten doorknagen, dammen bouwen en soms mogen de kleintjes zelfs meeliften op zijn staart. De jonge bevers verblijven soms tot twee jaar in de ouderlijke burcht, tot ze geslachtsrijp zijn.