Wilde dieren houden niet van vuurwerk
Vanaf deze jaarwisseling geldt er in Vlaanderen een vuurwerkverbod en dat is maar goed ook: wilde dieren staan er immers helemaal alleen voor tijdens het knallend nieuwjaar …
Wie huisdieren heeft, weet dat het eindejaarsvuurwerk voor flink wat stress kan zorgen. Gelukkig kunnen we het leed van onze viervoetige huisgenoten verzachten door de gordijnen te sluiten, muziek op te zetten of zelfs een knaltraining te doorlopen. Wilde dieren hebben die luxe niet en dat zorgt elk jaar weer voor veel dierenleed.
Weerradars van de kaart door bange vogels
Om de impact van zo’n massaal knalfestijn te benadrukken, zetten we graag de beelden die weerradars maakten tijdens de vorige jaarwisseling nog eens in de kijker. Die radars dienen om regenbuien te detecteren, maar grote groepen vliegende vogels kunnen de beelden verstoren.
Tijdens de nacht van 2018 op 2019 kon je zien dat er enorm veel vogels uit hun slaap opschrikten omstreeks middernacht. Deze beelden maakte het KMI met de radar in Jabbeke. De impact is het duidelijkst in gebieden waar wintergasten (ganzen, eenden, smienten) in groep overnachten, maar we zijn ervan overtuigd dat letterlijk élke vogel van zijn tak gerukt wordt als zo’n hel losbarst.
Animatie gemaakt door Natuurpunt met radarbeelden van het KMI
Vuurwerk schrikt alle dieren op
Niet alleen vogels raken van slag door het winterse feestgedruis. Er zijn weinig plaatsen in België waar het stil blijft met oudjaar. Overal waar de knallen te horen zijn, schrikken dieren op. Veel diersoorten zoeken ‘s nachts rust en beschutting op om energie te besparen. Wakker worden en vluchten voor je leven (want ‘overleven’ is op dat moment het enige waar zo’n dier aan denkt) is je reinste energieverspilling. In hun blinde paniek rennen of vliegen de dieren zonder nadenken weg, waarbij een ongeval nooit ver weg is. Aanvliegingen met hoogspanningsleidingen komen bijvoorbeeld vaker voor in nieuwjaarsnachten.
Vuurwerkverbod geldt in heel Vlaanderen
Net omdat vuurwerk zoveel dierenleed veroorzaakt, maar ook omdat er jaarlijks heel wat mensen onzacht in aanraking komen met vuurpijlen, is er sinds de lente van 2019 een algemeen vuurwerkverbod van kracht. Gemeentebesturen kunnen uitzonderingen toelaten, maar dan enkel op bepaalde plaatsen en tijdstippen. Sommige gemeentes kiezen ook bewust voor geluidsarm vuurwerk, met knallen die onder de 85 decibel blijven. Hopelijk kunnen wilde dieren dit jaar op twee oren slapen!