Zeg het met bloemen
Niets zegt meer ‘ik zie je graag’ dan een fleurig boeket bloemen. Sommige bloemen zeggen zelfs nog veel meer. Ze brengen een boodschap van liefde, hartstochtelijke verlangens, maar soms ook van verraad of ontrouw. Wil je zeker zijn dat je met het juiste boeket bloemen je geliefde verrast? Ontdek hier de betekenis van jouw (Valentijns)boeket.
De oorsprong van bloemen als geschenk
Bloemen worden al sinds mensenheugenis geschonken aan vrienden, familie of zakenpartners, op tal van gelegenheden. Ze belichamen Flora, de Romeinse godin van de lente en de bloemen. Zij staat ook symbool voor de hoop omdat in dit seizoen de natuur volop herleeft. Iemand bloemen schenken betekende toen al dat je hem of haar het allerbeste wenst. Ook in de Middeleeuwen werd deze traditie in stand gehouden omdat alle andere vormen van affectie in het openbaar toen niet hoorden. Een bos rozen of andere bloemen was dus een manier voor geliefden om hun gevoelens te uiten.
De taal van bloemen zoals wij ze de dag van vandaag kennen, is ontstaan in het Ottomaanse rijk, tussen de 17e en 18e eeuw. Toen was het gebruikelijk om bloemen te sturen om allerlei berichten over te brengen, tot militaire bevelen toe. Bloemen waren dus niet langer enkel een communicatiemiddel voor geliefden, maar voor iedereen. Via de Engelsen waaide dit gebruik over naar West-Europa waar het zich verspreidde over het hele continent.
Vooral tijdens het Victoriaanse tijdperk floreerde het gebruik van bloemen. In die tijd verzwegen mensen hun emoties uit bescheidenheid of uit angst. Door een bos bloemen voor iemands deur af te zetten, kon men toch een duidelijke boodschapvan genegenheid overbrengen.
De betekenis van bloemen
Vaste prik op Valentijn: rozen! Toch hebben niet alle rozen dezelfde betekenis. Terwijl een witte roos symbool staat voor reinheid, verraadt de rode versie veel hartstochtelijkere gevoelens. Roze rozen duiden dan weer op tedere liefde. Zie je graag gele rozen? Let dan toch maar op… Ze zijn een teken van verraad en ontrouw. Oranje duidt op wellust en verlangen. Je kiest je boeket rozen dus maar beter zorgvuldig.
Ook het aantal rozen dat je geeft, geeft betekenis aan je boeket. Eén roos staat voor liefde op het eerste gezicht, met twee rozen vraag je om vergiffenis, een dozijn rozen zijn goed voor een huwelijksaanzoek en met een bos van 101 rozen benadruk je hoeveel je van iemand houdt. Rozen zijn niet voor niets verbonden met Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.
Ben je eerder een verlegen type? Kies dan voor korenbloemen. Deze delicate, blauwpaarse bloem staat gekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zou zelfs een helend middeltje tegen vergif zijn. Ook viooltjes zijn een goed alternatief als je de eerste stap niet durft te zetten maar toch je liefde wil betuigen aan iemand. De bloemen van de camelia, een groenblijvende plant, zijn een ode aan de schoonheid van de ontvanger. Met rozen van een egelantier geef je iemand een poëtische liefdesverklaring in de vorm van een fleurig boeket. Roze en witte rozenbottels staan symbool voor de tijd die (te) snel voorbij gaat wanneer je bij je geliefde bent. Tenslotte is er de dahlia die, net zoals de geranium, symbool staat voor geluk in de liefde.
Narcissen (links) en korenbloem (rechts)
Met een boeket narcissen breng je iemand een heel andere boodschap. Deze bloemen staan symbool voor egoïsme en narcisme, vernoemd naar de Griekse held Narcissus. Hyacinten hebben dan weer zeer uiteenlopende betekenissen: ze staan symbool voor trouw. Blauwe hyacinten voor hoop, gele en witte varianten voor geluk, net zoals rode en roze liefde en geluk symboliseren. Al kunnen die laatsten ook een teken zijn van pijn. De jonquille representeert afgewezen liefde en melancholie. Wil je niet ingaan op avances van iemand anders? Laat het dan weten door hem of haar een oleander aan te bieden. Sering, met zijn lange trossen en vele bloemen, is dan weer een uitstekend geschenk om cadeau te doen aan je eerste liefde.