Zijn er dieren die wespen eten?
Misschien heb je het al eens meegemaakt: een wesp die ongevraagd via een zoet drankje je mond in kwam. Dat is niet de bedoeling – en zelfs ronduit gevaarlijk – maar wist je dat er dieren zijn die maar wat graag een geelzwart hapje lusten?
Trouwens, voor we op zoek gaan naar wespeneters, toch nog even benadrukken dat wespen hun plekje in ons ecosysteem écht wel verdienen. Een gemiddeld wespennest roeit op één week tijd honderdduizenden vliegen en muggen uit. Die vangen ze om hun larven te voeden. De wespen zelf houden meer van zoetigheid: in de eerste helft van het jaar krijgen ze die van hun larven, maar zodra die volgroeid zijn, gaan ze elders op zoek. Bijvoorbeeld in onze ijsjes en cocktails.
Maar nu willen we de rollen omkeren: wie in onze natuur heeft er zin in een hapje wesp?
Bijeneter en co
Er zijn heel wat vogels in België die een wespenmaal niet afslaan. De bijeneter is misschien wel het bekendste voorbeeld. Die exotisch gekleurde vogeltjes duiken regelmatig op in onze natuur en worden gezien als boodschappers van de klimaatverandering. De bijeneter is immuun voor bijen- en wespensteken, maar voor het gemak wrijven ze hun prooi tegen een tak om de angel te verwijderen.
Ook andere insecteneters, zoals de gierzwaluw en de grauwe vliegenvanger lusten wespen. Maar de meest spectaculaire van allemaal, is zonder twijfel de wespendief. Die forse roofvogel eet het allerliefst larven en poppen van de wesp, die hij uit het nest gaat stelen. Hij speurt de grond af naar een wespennest, baant zich met z’n klauwen een weg naar binnen en haalt de lekkernijen rechtstreeks uit de raten van het nest. De woeste wespen deren hem niet, door de perfecte bescherming die de natuur voor hem heeft voorzien: een dicht verenkleed rond snavel en ogen, spleetvormige neusgaten, lange wimpers en verhoornde poten.
Van je soortgenoten moet je het hebben
Je zou het niet zeggen, maar wespen hebben nog het meest te vrezen van andere insecten. Libellen vallen wespen aan in volle vlucht. Sommige spinnen, kevers en zelfs motten draaien hun poten niet om voor een lekkere wesp. En zelfs van andere wespen hebben wespen te vrezen.
Papierwespen vallen bijvoorbeeld de larven van kleinere bladwespen en zaagwespen aan. Er zijn ook koekoekswespen die hun eieren leggen in de nesten van andere wespensoorten. Sommige koekoekswespen eten eerst de bestaande eieren op, andere hebben larven die zich te goed doen aan de gastlarven.
Groot gevaar
Ook aan de waterkant zijn wespen niet veilig. Kikkers happen graag toe wanneer er een gestreept feestmaal naast hen landt. Het grootste wespengevaar – letterlijk dan – is de das. Die graaft volledige wespennesten uit de grond en maakt zich meester van het wespengebroed.
Al bij al zijn er dus heel wat natuurlijke vijanden van de wesp te vinden in onze natuur. Ingewikkelde voedselwebben zorgen ervoor dat de aantallen van onze natuurbewoners in evenwicht blijven.