Zomertijd: da's een extra uur natuur!
Vannacht zijn we overgeschakeld naar de zomertijd. Jawel, een uurtje minder slaap … maar ook een uur meer daglicht na een drukke werkdag! Waarom zou je niet van de gelegenheid gebruikmaken om het ontluiken van de natuur in stijl te vieren? Wij zorgen alvast voor enkele ideetjes.
Akkoord, de verandering van het uur brengt wat vervelende neveneffecten met zich mee – hallo jetlag – maar het heeft wel één onmiskenbaar voordeel: de zon gaat vanaf vandaag een uur later onder. En met een extra uurtje zon is binnenblijven geen optie! Laat je inspireren door deze activiteiten om optimaal te profiteren van het seizoen tijdens dat laatste uur voor de nacht ingaat.
1. Maak een langere wandeling
Hou je van lange namiddagen en de kleuren van de zonsondergang? Maak je wandeltijd dan wat langer, bijvoorbeeld door te kiezen voor een wandeling die je nog niet eerder hebt uitgeprobeerd. Ons kleine landje is bezaaid met paden en natuurgebieden, het één nog mooier dan het andere. Geen idee waar te beginnen? Raadpleeg dan onze kaart en de bijbehorende artikels: al deze wandelroutes zijn getest en goedgekeurd door onze redactie!
2. Luister naar de vogels (en leer ze herkennen)
Profiteer van deze mooie zondag om op zoek te gaan naar de vogels in onze streken. Het begin van het broedseizoen wordt meestal gemarkeerd door de mooie serenades van mannetjes die de dames proberen te verleiden of de fluitconcerten van jonge koppels die hun territorium verdedigen. Til je vogelspotterstalent dit jaar eens naar een hoger niveau en leer hoe je de liedjes die je hoort van elkaar kan onderscheiden. Een handig hulpmiddel voor beginners is de BirdNET-app: je kan er een vogelgeluid mee opnemen op je smartphone en vervolgens – heel precies – de bijbehorende vogel identificeren.
3. Plant je tuin aan
Momenteel zijn wilde tuinen vol inheemse planten helemaal in! Wil je ook zo’n ongeëvenaard natuurhoekje in je tuin, dan is het nu tijd om met je aanplantingen te beginnen. Zorg er wel voor dat je niet zomaar om het even wat gaat neerpoten: kies voor planten van bij ons, die zich ook kunnen redden zonder jouw tussenkomst eens ze in de grond staan en die bovendien ook lokale fauna aantrekken. Wist je dat heel wat rupsen en bijen afhankelijk zijn van de aanwezigheid van een specifieke waardplant? Hou in je achterhoofd dat de toekomstige zomers alleen maar heter en droger zullen worden, dus ga voor planten die weinig water nodig hebben om te overleven. Of je kan nog een stapje verder gaan en je eigen turfvrije potgrond samenstellen – de winning van turf is immers een ramp voor onze ecosystemen. Je kan deze homemade potgrond zelfs voor je kamerplanten gebruiken!
4. Stel een spelletje voor
Breng je de dag met je gezin door? Maak ’m dan extra leuk met een spel dat voor iedereen toegankelijk is. Waarom pak je niet een paar kopjes en daag je je gezinsleden uit voor een potje memory? Je kan ook ieders reactievermogen op de proef stellen met onze vogelbingo’s of de Onze Natuur-buitenbingo, op maat van de hele familie! Mag het wat actiever? Leef je dan uit in het vervaardigen van ‘pitruspijlen’ en organiseer een heuse schietwedstrijd in je tuin.
5. Knutsel voor de lokale wildlife
In het voorjaar zijn veel dieren op zoek naar een klein stukje paradijs om hun ongeboren baby’s groot te brengen in de best mogelijke omstandigheden. Als jij hen voorziet van een heus sterrenhotel, kan je jouw lokale fauna een echte boost geven. Een vogelhuisje, een vleermuiskast of een insectenhotel bouwen, is makkelijker dan je denkt – je hoeft er alleen maar onze duidelijke handleidingen voor te volgen.
Al timmerend kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om een gesprek met je buren aan te knopen en proberen om hen zover te krijgen jullie tuinen met elkaar te verbinden via een dier-o-strade, waardoor je het territorium van een heleboel wilde dieren uitbreidt. Leuk extraatje: de meeste van deze DIY-projectjes kan je ook samen met je kinderen uitvoeren!
6. Maak je eigen ‘puur natuur’ snacks en organiseer een afvalvrije picknick
Heb je veel kruiden en eetbare planten in je tuin? Ga dan aan het wildplukken! Trek je de natuur in, zorg dan wel dat je nooit meer plukt dan je nodig hebt en laat beschermde en zeldzame planten in het gebied met rust. En ook ‘onkruid’ zoals paardenbloem, brandnetel of zelfs vogelmuur zijn heerlijk als je weet hoe je ze moet gebruiken! Zodra je kookworkshop erop zit, haal je je picknickdeken tevoorschijn en pak je je borden en herbruikbare doosjes erbij voor een ‘zero waste’-eetfestijn in het gras.
7. Doe een goede daad voor de natuur
Vrijwilligerswerk is relevant in elk seizoen, en een extra uurtje natuur kan echt het verschil maken! Zo kan je je bijvoorbeeld inschrijven voor een afvalinzameling of zelf een plogging-actie organiseren, zodat onze mooie natuur nog properder wordt. Geef je de voorkeur aan een minder ‘fysieke’ activiteit of wil je gewoon onze fauna en flora observeren, vergeet dan je camera – of je smartphone – niet. Gewoon even enkele kiekjes maken en je kan meteen aan de slag om de soorten in te voeren en te coderen op Waarnemingen.be. Op die manier help je natuurbeschermingsorganisaties en wetenschappers om de status van de populaties die je tegenkomt te beoordelen. Makkelijk en efficiënt!