Zonnekloppers in onze natuur: waarom zijn deze dieren zo gek op de zon?
Ah, de zomerzon. We kijken er een hele herfst, winter én lente naar uit. Want niets helpt beter dan een paar warme zonnestralen om onze batterijen op te laden tijdens een welverdiende vakantie. Maar wat doet de zon met dieren? Deze drie zonnekloppers kunnen letterlijk niet zonder.
De zandhagedis
Mannetje van de zandhagedis tijdens de paartijd
De zandhagedis start zijn dag, net zoals andere koudbloedige dieren, met een heerlijke zonsessie tot hij de ideale temperatuur bereikt heeft. Mevrouw zandhagedis gebruikt de zon echter ook nog op een heel andere manier. Wanneer ze zwanger is, graaft ze eerst een holletje onder de grond om haar eitjes in te leggen, maar die broedt ze daarna niet zelf uit. Ze rekent namelijk op de warmte van de zon om haar eitjes te doen uitkomen. De zon als broedmachine, zeg maar. Schijnt de zon een keer wat minder? Dan kan de broedtijd wel een maand langer duren.
Bekijk hier waar in België de zandhagedis voorkomt.
De gierzwaluw
De gierzwaluw verblijft van april tot begin augustus als zomergast in onze regio. Deze vogel vertoeft in onze natuur om te paren en te broeden. Daarna verdwijnen ze in grote groepen weer met de zuiderzon, letterlijk. De jonge kuikens, die nog maar net hebben leren vliegen, trekken duizenden kilometers richting het zuiden. Door de zon als kompas te gebruiken, raken ze de weg nooit kwijt. Wat een piloten!
Wist je trouwens dat de gierzwaluw al vliegend kan slapen tijdens zijn langeafstandsvluchten?
De veldkrekel
Veldkrekels bezorgen ons van eind april tot begin juli het ultieme zomergevoel – of moeten we ‘zomergeluid’ zeggen? Wanneer je 's zomers langs velden, zandige open plekken of heide passeert, kan je ze namelijk al van ver horen tsjirpen. Dit typische krakende geluid maken krekels door hun vleugels tegen elkaar te wrijven en zo geluidstrillingen te produceren. Hoe meer zon, hoe luider ze klinken. Als veldkrekels het namelijk lekker warm hebben, kunnen ze sneller bewegen en dus nog meer geluid maken met hun vleugels. Straf hé?