Ga naar main content
finten.jpeg

Fint

De voortplanting van deze vis is behoorlijk indrukwekkend; de cirkels die hij 's nachts maakt tijdens zijn voortplantingsperiode en zijn krachtige sprongen maken hem gemakkelijk te spotten.

fint-nl.jpg

Herken de fint

(Alosa fallax)

Deze vis leeft in de zee, maar komt zich voortplanten in onze waterwegen. Als je hem ziet, vis hem dan zeker niet op, want dat is verboden!

Zo kan je de fint herkennen:

  • hij kan tussen 35 en 55 cm lang worden; de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes
  • zijn hoofd is goudbruin
  • zijn rug heeft een blauwgrijze kleur en kan zelfs groenachtig lijken, zijn buik heeft een zilverachtige kleur
  • zijn flanken hebben vaak donkere vlekken die uitlopen tot het kieuwdeksel (tussen 4 en 8 vlekken)
  • zijn spilvormig lichaam is eerder afgeplat

Op het menu

Wanneer ze rondzwemmen in de zee, voeden finten zich met zoöplankton en kleinere vissen. Ze jagen zelfs op jonge dieren van hun eigen soort. De jonkies eten hoofdzakelijk ongewervelde dieren (schaaldieren en insecten) en zoöplankton voordat zij groot genoeg zijn om naar zee te gaan.

fint.jpeg

Het leefgebied van de fint

De fint is een anadrome vis, dit betekent dat hij het grootste deel van zijn leven in zee doorbrengt, maar zich voortplant in zoet water. Deze vis heeft een vrij hoog zuurstofgehalte nodig om te overleven, waardoor hij niet voorkomt op plaatsen waar dit gehalte minder dan 3 mg/l bedraagt.

Fintenliefde

Tussen mei en juli keert de fint terug naar de rivieren – meestal naar de plaats waar hij geboren is – om zich voort te planten. Eenmaal aangekomen, verzamelen de finten zich 's nachts en cirkelen ze rond het wateroppervlak. Hun paringsdans is nogal luidruchtig en de aanwezigheid van de fint kan makkelijk worden waargenomen door hun gespetter, hun sprongetjes en de cirkels die ze in het water maken. Tijdens zo'n dans werpt het vrouwtje haar eitjes uit, die vervolgens door het mannetje worden bevrucht. Die bevruchte eitjes zinken uiteindelijk naar de rivierbedding. Elk jaar organiseert het INBO een telling op de Schelde en de Rupel om te bepalen hoeveel van deze vissen in onze rivieren paren.

Na enkele dagen kruipen de kleine finten uit hun schulp, waarna ze nog enkele maanden in de rivieren blijven voordat ze naar de riviermondingen trekken. In het larvenstadium zijn ze niet bestand tegen een te hoog zoutgehalte. Ze trekken pas na de zomer naar zee, en keren pas terug om zich voort te planten als ze 3 tot 6 jaar oud zijn.

Relatie van de fint met de mens

Tot het begin van de 20e eeuw werd de fint regelmatig op de Schelde gevangen; na het drogen van deze vis hadden vele vissersgezinnen enkele maanden te eten. Rond 1905 verdween hij uit onze wateren door de industriële vervuiling. De fint was toen totaal afwezig in onze rivieren, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de fabrieken (en het vervuilde water dat zij loosden) werden stilgelegd.

Gelukkig zijn onze wateren intussen weer properder en is de fint in de 21e eeuw teruggekeerd in de Schelde. Om de populaties die in onze rivieren terugkeren te beschermen, is het vissen op de fint verboden.

gestrande-fint.jpeg

Wist je dat ...

  • volwassen finten stoppen met eten wanneer ze terugkeren naar de rivieren om zich voort te planten? Veel vissen overleven de voortplanting niet.
  • het gespetter van de finten in het water soms zo luid is dat het oeverbewoners uit hun slaap houdt?
  • fint-hybriden kunnen ontstaan door een paring met de grote elft, waarop hij sterk lijkt?