Vink
In de winter besluiten sommige vogels om op onze breedtegraden te blijven en hun dieet gewoon aan te passen. Dit is ook het geval voor de vink, die onze tuinen komt bezoeken op zoek naar zaden. Ontdek hier deze zangvogel met zijn prachtige kleuren!
Herken de vink
(Fringilla coelebs)
Zoals vaak het geval is bij zangvogels, valt het mannetje in broedkleed op door zijn felle kleuren, terwijl het vrouwtje moeilijker te onderscheiden is. Zo kan je hen herkennen:
- hij meet ongeveer 15 centimeter
- de mannetjes hebben een roestkleurige borst en gezicht, en een grijsblauwe kruin; hun rug is bruin
- de vrouwtjes zijn doffer van kleur – een bruine rug en een beige buik
- mannetjes én vrouwtjes hebben zwarte vleugels versierd met twee witte balken
- hun snavel is kort en kegelvormig
Op het menu
Zoals veel vogels verandert de vink zijn dieet met de seizoenen om altijd iets te eten te vinden: eiwitrijke insecten en larven tijdens het broedseizoen, zaden in de herfst en de winter. Soms doet hij zich ook tegoed aan knoppen. Tijdens het koude seizoen komen de vinken samen – soms samen met kepen – om de velden af te speuren naar granen die mogelijk aan de oogst zijn ontsnapt.
Vrouwtje van de vink
Leefgebied van de vink
De vink geeft grotendeels de voorkeur aan bosrijke omgevingen, maar toch leeft hij niet alleen in het bos. Ook parken en tuinen spreken hem aan: in Vlaamse tuinen is hij de derde meest voorkomende vogel in 2023.
Vinkenliefde
Het grootste deel van de tijd is de vink een groepsdier, maar tijdens het broedseizoen zondert hij zich wel af. Rond maart-april zingen de mannetjes om hun territorium te verdedigen, terwijl de vrouwtjes een nest in de bomen bouwen. Mevrouw Vink verzamelt wortels, plantenvezels, mos en korstmossen die ze met spinnenraag aan elkaar plakt. Voor extra comfort bekleedt ze het nest met pluimpjes en haren.
Eens haar werk erop zit, legt het vrouwtje 3 tot 5 eieren, die ze in 0 tot 14 dagen in haar eentje uitbroedt, omdat het mannetje voortdurend bezig is met het verjagen van indringers. Het voeren van de kleintjes neemt hij echter wel op zich, de opvoeding verdelen ze over hun tweeën. De jongen blijven 14 dagen in het nest, maar hun ouders blijven nog 20 tot 35 dagen voor hen zorgen. In de winter verblijven vinken vaak in de buurt van andere vinken van hetzelfde geslacht.
Relatie met de mens
Vandaag genieten we volop van het observeren van vinken die zich voeden in onze uithoeken van de natuur, maar dat is niet altijd het geval geweest. In de 19de eeuw was de vink een populaire siervogel en werd er beweerd dat zijn zang melancholie zou kunnen verlichten. Gekooide vogels werden vaak verblind met behulp van een verhitte naald. Gelukkig behoren deze barbaarse praktijken voorgoed tot het verleden.
In onze tuinen geven vinken de voorkeur aan zaden die op de grond zijn gevallen in plaats van de voedersilo's die op zekere hoogte hangen.
Wist je dat de vink ...
- een hoge leeftijd kan bereiken? De oudste bekende vink werd 14 jaar oud. Helaas haalt de meerderheid van de vinken deze leeftijd niet, omdat ze het slachtoffer worden van huiskatten, wezels en marters. De eieren zijn ook een populair hapje bij kraaien.
- ooit erg populair was als 'huisvogel'? De eigenaars verblindden hem soms omdat ze dachten dat dit hem aanmoedigde om te zingen.
- door Linnaeus 'coelebs' of 'vrijgezel' genoemd werd, omdat in Zweden – het land van herkomst van de natuuronderzoeker – alleen vrouwtjes migreren. Zelfs in ons land, waar de vinken sedentair zijn, hebben beide geslachten de neiging om in de winter van elkaar te scheiden.