8 dier- en plantensoorten die op Secretaressedag ook een bloemetje verdienen
Elke derde donderdag van april is het Secretaressedag. Het moment om alle secretaresses en assistenten te bedanken voor hun harde werk. Ook in het dierenrijk leveren individuen knap werk. Ze werken alsof hun leven ervan afhangt en komen ogenschijnlijk nooit handen tekort. Het zijn bezige bijtjes en creatieve duizendpoten tegelijkertijd! Van welke soorten kunnen wij nog iets opsteken en welke fauna of flora zouden opperbeste office managers zijn? Een bloemlezing.
1. De bezige bij
Een koningin of moer heeft niet één, maar wel duizenden werksters om te bedanken. In één bijenkolonie kunnen namelijk tot 80.000 werkbijen aanwezig zijn. Ze werken hun hele leven lang - na 35 à 40 dagen sterven ze - in dienst van de koningin. Werksters offeren werkelijk alles op, zelfs hun eigen leven. Eerste taak? Het huishouden: van de zesvormige cellen (kamers) poetsen tot larven voeden, nectar bewerken en het nest verwarmen en ventileren.
Als ze een weekje ouder zijn, mogen ze het nest bewaken. Een taak die ze uitvoeren op leven en dood. Om indringers weg te jagen, prikken ze namelijk met hun angel, die ze op dat moment verliezen. En eens een bij gestoken heeft ... gaat ze dood. Wat een zelfopoffering! Na een twintigtal dagen binnenshuis vliegen de werksters met de oudere ‘haalbijen’ het nest uit op zoek naar nectar en stuifmeel. Dit doen ze tot het einde van hun korte leven.
2. De creatieve duizendpoot
Zoals elke goede assistent komt een duizendpoot nooit handen tekort. Zijn naam is wel enigszins verwarrend. Als je een duizendpoot al eens van dichtbij zag, weet je dat dit beestje lang geen duizend poten heeft. Duizendpoten zijn geleedpotigen. Hun lichaam bestaat uit segmenten met elk één paar poten. De soorten in onze regio tellen meestal 15 tot 21 segmenten en dus enkele tientallen poten. Zelfs miljoenpoten, die twee paar poten per segment tellen, komen ‘slechts’ aan een paar honderdtal.
Vele handen of poten maken licht werk zou je denken. Een duizendpoot is dus goed gerief in huis. Verrassend genoeg levert dit potige diertje niet met zijn tientallen aanhangsels, maar wel met zijn stevige gifkaken nuttig werk. Daarin zit namelijk een speciaal stofje waarmee een duizendpoot prooien verdelgt. Op het menu? Insecten, slakken, wormen, pissebedden en spinnen. De grote exemplaren, die niet bij ons leven, zouden zelfs muizen opeten. Vind je een duizendpoot in huis? Dood het nuttige beestje zeker niet, maar bedank hem liever. Opgeruimd staat netjes!
3. Het vergeet-mij-nietje
Een vergeet-mij-nietje is een bescheiden bloempje dat symbool voor ‘trouw’ (volgens de legende wel eerder in romantische context). Laat dat nu precies het karakter van een goede assistent omschrijven. Net zoals dit tweejarig plantje met blauwe, witte of roze blaadjes herinnert deze persoon je aan wat écht belangrijk is wanneer jij iets vergeet. Reden te meer om ze zelf niet over het hoofd te zien en regelmatig in de bloemetjes te zetten. Met een boeket vergeet-mij-nietjes bijvoorbeeld?
4. De snelle specht
We willen niet zeggen dat assistenten rare vogels zijn, maar deze vogel zou wel eens een uitstekende secretaresse kunnen zijn. Waarom? Een specht tokkelt er blindelings op los. Net zoals de vingers van een secretaresse op een klavier is het getokkel op de tak van een boom haast niet bij te houden. De gemiddelde roffel van bijvoorbeeld de grote bonte specht duurt slechts één tot twee seconden. In die tijd tikt hij tot wel zestien keer per seconde op een stam of tak! Tijdens de paartijd tokkelt en roffelt hij nog langer en vaker in de hoop een vrouwtje te verleiden. Zeg nu zelf: iemand die supersnel kan tikken of typen is een beetje betoverend, niet?
5. De duikende aalscholver
Geen water te diep, geen opdracht te moeilijk. Het is de leuze waar elke office manager bij zweert, maar hij is ook van toepassing op deze visetende broedvogel. De aalscholver doet niets liever dan diep (in het werk) duiken en alles tot in detail uitvissen. Wist je dat een aalscholver gemiddeld 10 meter diep duikt? Hij is niet kieskeurig, maar voorn, baars, snoekbaars en paling gaan vlotjes naar binnen. Elke dag eet hij zeker 500 g vis. De visvangst gebeurt bij aalscholvers vaak in teamverband. Door samen te werken met soortgenoten of collega’s gaat het eens zo vlot.
6. Letterzetter, papierfretter
Deze kleine schorskever verslindt bomen en hout alsof het niets is. Een papierversnipperaar is er niets tegen! Zo heeft de letterzetter in ons land al massaal veel (verzwakte) fijnsparren vernietigd. Om verdere aantasting tegen te gaan, is boomkap noodzakelijk. Kan deze papierverslinder zich niet beter nuttig maken op de dienst administratie? ;-)
7. De pientere papierwesp
Goeiemorgen Lore! Fijne dag, Tim. Leuk weekend gehad, Bob? Namen onthouden en iedereen ‘s ochtends hartelijk groeten horen er ook bij. De geknipte job voor de papierwesp als je ‘t ons vraagt. Deze wespensoort heeft een enorm goed langetermijngeheugen. Zo goed zelfs dat een papierwesp soortgenoten kan herkennen, zelfs als ze elkaar maar één keer erg lang geleden ontmoetten. Dat is gebleken uit onderzoek van ecologen aan de Universiteit van Michigan. Deze wesp heeft nog wel meer kwaliteiten om een goede assistent te zijn. De soort maakt een nest van houtvezels. Die worden eerst fijngekauwd en in dunne laagjes aangebracht. Daardoor lijkt het van papier gemaakt te zijn. Origami next level!
8. Het slimme schrijvertje
O krinklende winklende waterding
met 't zwarte kabotseken aan,
wat zien ik toch geren uw kopke flink
al schrijven op 't waterke gaan!
Zo omschreef Guido Gezelle deze kleine draaikever in zijn gedicht ‘Het schrijverke’ (1857). Of hoe de natuur ook dienst doet als muze voor kunstenaars. Hij vergelijkt de bewegingen die de glanzende, blauwzwarte watertor over het water maakt met de snelle penbewegingen van een schrijver. Deze kever is dan ook een echte waterrat. “Blijven zwemmen, blijven zwemmen, …” Het schrijvertje glijdt over het wateroppervlak met draaiende zigzagbewegingen. In geval van nood kan deze kever zelfs heel korte afstanden vliegen. Kortom, hij heeft voor alles een oplossing.
Ken jij nog een dier- of plantensoort die op Secretaressedag een bloemetje verdient?