Ga naar main content
vilda-39286-regenboog-over-bos-lars-soerink-800-px-49952.jpg
Lars Soerink

8 goede en groene voornemens voor 2021

Goed begonnen is half gewonnen, dus doe het vooral niet onbezonnen. Met die binnenkomer laten we 8 goede voornemens op je los voor een groen(er) 2021. 

1. Laat geen afval achter

Een natuuruitstap is nog mooier zonder zwerfvuil en sluikstort langs de kant. Belgische natuurgebieden proper houden is de verantwoordelijkheid van ons allemaal en staat dus met stip op nummer één in onze lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zelf geen plastic, blikjes en ander afval in de natuur laten rondslingeren is een goed begin, maar het kan altijd beter. Zo kan je samen met Mooimakers rondslingerend afval opruimen. Een kleine daad met een groot resultaat! 

Ook met deze kleine tips kan jij je steentje bijdragen:

  • Raap elke dag 1 stuk zwerfafval op en gooi het netjes weg in een vuilbak of container

  • Doe mee aan een opruimactie bij jou in de buurt of schrijf je in voor de Eneco Clean Beach Cup

  • Al gehoord van ploggen? Al wandelend of joggend afval oprapen is het ideale goede voornemen om jezelf én de natuur een frisse start te geven in 2021.

egel-plastic-zwerfvuil-onze-natuur-goede-groene-voornemens.jpeg

2. Kies voor meer wild en groen in je tuin

Als je het geluk hebt om een tuin te hebben, kan je met kleine aanpassingen er een echt paradijs voor wilde dieren van maken. Hoe? Met de tips van Onze Natuur uiteraard! Lui zijn is al een goed begin. Rij bijvoorbeeld je gras wat minder vaak af en laat planten en bloemen de vrije loop gaan om een wilde tuin te creëren.

Met deze leuke ideeën kom je er ook:

3. Less is more: start met consuminderen

Geen afval achterlaten is één ding. Voorkomen dat afval ontstaat is natuurlijk nog beter. Door minder te consumeren (‘consuminderen’) en geen wegwerpproducten of producten voor éénmalig gebruik te kopen, verklein je de afvalberg aanzienlijk. Denk in het nieuwe jaar bewuster na als je plastic producten koopt. Vaak bestaan er milieuvriendelijke en herbruikbare alternatieven zoals katoenen watjes, bamboestaafjes in plaats van wattenstaafjes, inox of glazen rietjes die je kan afwassen, stoffen zakjes en bijenwas wraps in plaats van aluminium- en plastic folie of een katoenen zakdoek ter vervanging van al die wegwerp tissues. 

Ook stapels kranten, folders en papier verhogen je ecologische voetafdruk. Door o.a. minder documenten af te drukken, een ‘Geen reclame’-sticker op je brievenbus te kleven, een digitaal krantenabonnement te nemen en zo weinig mogelijk nieuwe, houten (maar wel tweedehands of gerecycleerde) meubels te kopen doe je onze bossen een plezier.

Meer concrete tips ontdekken?

Ga plasticvrij de natuur in met onze tips of neem een kijkje op de website van Mei Plasticvrij.

consuminderen-no-waste.jpg

4. (Her)ontdek elke week een stukje natuur

Trek - nog meer dan in 2020 - de natuur in om elk groen hoekje en kantje in je eigen buurt te ontdekken. Alleen, met je verrekijker of met vrienden/familie, in onze Belgische natuur kan je genieten van wondermooie fauna en flora. Bovendien wijst onderzoek uit dat onze natuur beleven een positieve impact heeft op je gezondheid en geluksgevoel. Zit het weer niet mee? Ook vanuit je zetel kan je onze natuur (blijven) ontdekken. Check onze originele tips hieronder.

5. Neem wat vaker de fiets of het openbaar vervoer

Ons dagelijks transport heeft een enorme impact op de luchtkwaliteit en bij uitbreiding onze natuur. Neem dit jaar daarom wat vaker de (bak)fiets of kies voor het openbaar vervoer om op je bestemming te komen. 

We geven je nog een aantal slimme tips om je uitstoot te verlagen: 

  • Leg alle afstanden korter dan 5 km op twee wielen of voeten af
  • Toch een wagen nodig om veel materiaal te vervoeren? Rijd bij voorkeur elektrisch en doe aan carpooling
  • Werk wat vaker van thuis uit. Door te telewerken bespaar je twee autoritjes.
  • (Her)ontdek de Belgische trekpleisters tijdens een vakantie in eigen land. Ontdek onze vijf favoriete staycation locaties voor een unieke overnachting in de natuur.
  • Beleef de natuur vanop de fiets met deze vijf groene fietsroutes ver weg van autowegen en verkeer.
  • Stap met je wandelschoenen het openbaar vervoer op om een van de vele groene haltewandelingen te maken.
regenwater-opvangen.jpg

6. Verbruik én hergebruik je water bewust(er)

Onze zomers worden almaar droger en water almaar schaarser. Bewust omspringen met elke druppel is dus de boodschap. Wil jij er ook werk van maken in 2021? Alle kleine beetjes helpen:

  • Vang (gratis!) regenwater op in een ton en gebruik het om je planten en gazon water te geven of om de wc door te spoelen.
  • Kort je douchebeurten om tientallen liters water per week te besparen.
  • Plaats een gevulde fles in de spoelbak van je toilet om water te besparen.
  • Ga voor een waterzuinige tuin dankzij deze tips.
  • Giet een restje water uit je waterkoker niet weg maar gebruik het om je kamerplanten water te geven.
  • Was op een lagere temperatuur.

7. Sluit je aan bij een natuurorganisatie of word natuurvrijwilliger

Tal van organisaties zetten zich in om de natuur mooier, diverser en wilder te maken. Ze kunnen jouw hulp en steun zeker gebruiken. Door deel te nemen aan evenementen en acties, een gift te doen of lid te worden van organisaties zoals het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Vogelbescherming Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu en ook natuurhulp- en opvangcentra help je de natuur een stap vooruit.

Ook als vrijwilliger kan je duit in het zakje doen. Meld je aan en ondersteun natuurorganisaties door je handen uit de mouwen te steken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van bomen planten en rondleidingen geven tot soep maken of pintjes tappen op evenementen... Als vrijwilliger sta je met je twee voeten in de natuur én leer je ook nog iets bij!

8. Schrijf je in op de nieuwsbrief van Onze Natuur

Hoe meer je weet, hoe meer je geboeid zal raken door onze Belgische natuur, en hoe beter je die natuur dan ook zal beschermen. Onze Natuur verruimt de blik van alle Belgen met elke week boeiende verhalen, prachtige video, leuke raadseltjes, wedstrijden en handige natuurtips en -tricks uit onze natuur. Hou jij graag vinger aan de pols en wil je nog meer te weten komen over hoe je de Belgische natuur kan ontdekken, beleven en beschermen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief via onze homepage.

Meer over


Gerelateerde artikels