Grottes de Han
De mooiste grotten van België
Op Onze Natuur tonen we je de waanzinnigste plekjes van het land, maar ook onder die wilde natuur valt heel wat te beleven. Wat zijn de mooiste grotten van ons land? Waar vind je ze? En wat maakt hen een bezoekje waard? Dat ontdek je in dit artikel.
Grotten vormen een unieke habitat
De wereld zit vol met grote en kleine wonderen die we elke dag kunnen aanschouwen, maar ook onder het aardoppervlak zitten ware pareltjes verborgen. Kijk maar eens naar het unieke ondergrondse ecosysteem van een grot. Om een grot te kunnen vormen zijn enkele ingrediënten cruciaal: de aanwezigheid van water en een kalkhoudende bodem. In België ontstaan grotten onder invloed van ‘karst’, de erosie van kalk door het toedoen van water. Wanneer regenwater of smeltwater in de grond sijpelt, worden zachte, kalkrijke gesteenten steeds zwakker. Eenmaal volledig opgelost, ontstaat er een holte en dus een grot.
Alleen de Ardennen, de Condroz en de Fagne-Famenne voldoen aan deze voorwaarden. Dat maakt van het zuiden van Wallonië het enige gebied waarin natuurlijke grotten zich kunnen vormen. Omwille van die zeldzaamheid vormen ze een kostbaar ecosysteem met een heel specifieke fauna en flora: vleermuizen, grottenspinnen, slakken, springstaarten en andere ongewervelden delen hier hun leefgebied met algen, korstmossen en schimmels. Allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen: ze zijn lichtschuw en floreren bij een constante temperatuur die ze aan het aardoppervlak nergens kunnen vinden.
Wat zijn de bijzonderste grotten van ons land?
Wallonië telt 1470 grotten verspreid over een derde van het gewest. Dat komt neer op ongeveer 200 km grotlengte in totaal. Sommige grotten zijn extra de moeite waard om te bezoeken, omwille van hun ecologisch dan wel historisch belang.
De grotten van Han
Van de beroemde grotten in Han-sur-Lesse (provincie Namen) heb je vast al gehoord. Ze liggen in het hartje van de Famenne-Ardenne regio, die als eerste het label van UNESCO Geopark kreeg in België. In 2017 werd de toeristische grot heringericht met milieuvriendelijke led-verlichting, een van de vele inspanningen op een duurzame manier verder te ontwikkelen.
De grotten van Han werden een half miljoen jaar geleden gevormd door de meanderende Lesse die doorheen stroomt. Binnenin kan je een parcours van ongeveer 2 km afleggen, onder begeleiding van een gids. Het pronkstuk is zonder twijfel de majestueuze ‘Koepelzaal’, met een inhoud van 119.812 m3 een van de grootste ondergrondse holtes van Europa.
De grotten van Remouchamps
Deze ondergrondse bezienswaardigheid bevindt zich in het hart van de gemeente Aywaille (provincie Luik). Al sinds de 19de eeuw vormen de grotten van Remouchamps een trekpleister voor toeristen met galerijen die leiden naar de ‘kathedraal’, een 40 m hoge kamer uitgehouwen door de natuurelementen. De grot is ongeveer een miljoen jaar geleden gevormd door de ondergrondse rivier die erdoorheen stroomt: de Rubicon.
Voel je je een echte speleoloog? Laat je dan een dag meevoeren op een boot over de ondergrondse stroom. Dan heb je ook echt iets te vertellen: het is de langste bevaarbare ondergrondse route ter wereld.
De grot van Spy
De grot van Spy heeft vooral een historisch belang. In deze holte in Jemepp-sur-Sambre (provincie Namen) werden drie skeletten van Neanderthalers gevonden. Dat was echt wereldnieuws, want het was slechts de tweede keer dat archeologen konden aantonen dat deze mensensoort ook in Europa geleefd heeft. Onlangs heeft men de lichamen opnieuw onderworpen aan een wetenschappelijke datering: ze zouden tussen 40.600 en 44.200 jaar oud zijn – veel ouder dan een eerdere analyse suggereerde.
De grot is nog steeds toegankelijk voor het grote publiek en biedt een unieke kans om in de voetsporen van onze voorouders te treden.
De grotten van Hotton
Deze natuurlijke ondergrondse holtes in de provincie Luxemburg zijn van een ongeëvenaarde schoonheid. De grotten van Hotton worden erkend als natuurlijk erfgoed in Wallonië en verbazen je gegarandeerd met de vele stalagmieten en stalactieten in een variatie aan vormen en kleuren. De ondergrondse rivier die aan de grondslag van deze grot ligt, ontstond uit afgevoerd regenwater. De grotten werden pas in 1958 ontdekt, toen een deel van een steengroeve instortte en een tot dan toe onbekende grot blootlegde. Vier jaar later werd de site opengesteld voor publiek.
Grot van Dinant La Merveilleuse
Zoals de naam al verklapt, staat deze grot in Dinant bekend om haar prachtige ondergrondse kamers. Ze werd iets meer dan een eeuw geleden ontdekt tijdens het aanleggen van een nieuwe spoorlijn. De grot telt drie verdiepingen met de ene etage nog indrukwekkender dan de andere.
Nog meer grotten om te bezoeken:
- De grotten van Neptunus in Couvin
- De grot Scladina in Andenne
- De grot van la Lorette in Rochefort
- De grot van l’Abîme in Comblain