De naaktslak: hoopje slijm of nuttig tuindier?
Wanneer het warm en vochtig is, zijn naaktslakken niet weg te slaan uit onze tuinen. ‘s Nachts - of na veel regen - komen ze massaal tevoorschijn om hun buikje rond te eten. Overdag verraden enkel nog de talloze slijm- en vraatsporen hun aanwezigheid. De ravage in je (moes)tuin is soms niet te overzien, maar zie jij ook welk belangrijk opruimwerk naaktslakken doen in onze natuur?
De gewone wegslak
Een hoopje slijm
Slijm op je terras, slijm in het gras en slijm op aangevreten planten. Slakken slijmen erop los. Hun natte, plakkerige huid zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen én helpt hen vlotjes verder te bewegen. Willen ze omhoog? Dan scheiden naaktslakken een ander soort slijm af om verticaal te kunnen kruipen.
Een hoopje organisch materiaal
De luchtvochtigheid, temperatuur, het licht en zout hebben een invloed op slakken. Bij te warm, te koud of te droog weer zijn ze weinig actief en schuilen ze het liefst onder een hoopje bladeren, dood hout, compost of stenen.
Een hoop eten
Wanneer alle omgevingsfactoren goed zitten, komen naaktslakken massaal naar buiten. Dan beginnen ze aan hun favoriete bezigheid: eten. Zie jij alleen maar de aangevreten bladeren van je tomatenplanten? Slakken houden onze natuur proper. Dood organisch materiaal, gevallen bladeren, jonge planten, gewassen en zelfs kleine dode diertjes vormen het favoriete ontbijtbuffet van naaktslakken. Door dode bladeren en ander bodemmateriaal op te eten en als voedingsstof terug te geven, verrijken slakken de bodem in je (moes)tuin.
De gewone aardslak of tijgerslak
Het leven van de slak bestaat uit eten … en gegeten worden. Slakken hebben namelijk veel natuurlijke vijanden. Egels, muizen, vogels zoals merels, spreeuwen en kippen, kikkers, padden, hagedissen, hazelwormen, sommige spinnen en ook insecten waaronder glimwormen en libellenlarven lusten wel eens een naaktslakje. Denk dus eerst aan hun hongerige magen voor je de slakken in je tuin gaat bestrijden. Of geef de voedselketen een duwtje in de rug door net meer merels, egels of kikkers aan te trekken. Zij helpen je maar al te graag om slakken te bestrijden op natuurlijke wijze.