Ga naar main content
koppenberg-vlaamse-ardennen.jpg

De Ronde van Vlaanderen, maar dan Onze Natuur-stijl

Paasvakantie. Dé ideale gelegenheid om samen met het gezin er eens op uit te trekken in onze natuurgebieden. Nadat je toch nog dat extra paasei naar binnen hebt gespeeld, is een natuurwandeling de perfecte manier om die paaslekkernijen er wat af te stappen. Morgen schiet de Ronde van Vlaanderen uit de startblokken en met deze opties blijf je in de buurt van de iconische Ronde!

Het Kluisbos – Kluisbergen

Het Kluisbos ligt pal op de grens tussen het Oost-Vlaamse Kluisbergen en het Waalse stadje Mont-de-l’Enclus. Dit natuurgebied pronkt op de top van de Kluisberg. Deze 141 meter hoge berg is de trots van de Vlaamse Ardennen. Met een volledige omvang van 300 hectare, biedt het Kluisbos een variatie aan mogelijkheden voor jong, oud, mens, dier en plant. Je kan er, naast een resem aan wandel-, fiets- en looproutes, namelijk een zeer afwisselende fauna en flora vinden. Het Vlaamse deel van het bos is 200 hectare groot. 

Het Kluisbos biedt een enorm gevarieerde fauna en flora. In april en mei is de voorjaarsbloei op zijn hoogtepunt en dat leidt tot prachtige taferelen. De bosbingelkruid, bosanemoon en daslook kan je dan in volle bloei zeker waarnemen. De beuk is de meest prominente boom, maar je vindt er ook de esdoorn, eik, berk, populier, grove en zwarte den en tamme kastanjes. Maar het Kluisbos is naast een thuis voor verschillende flora, ook de woonplaats van heel wat dieren. Door de aanwezigheid van oude bomen zoals de beuk en de populier zijn holenbroeders zoals de specht en de boomklever talrijk aanwezig. Het is verder ook een cruciaal natuurgebied voor de vuursalamander, een salamander met een flagrant kleurenpatroon; zwart met gele vlekken.

Het is natuurlijk niet voor niets dat we dit gebied in de kijker zetten met de Ronde van Vlaanderen in het vooruitzicht. Het Kluisbos ligt vlakbij de Oude Kwaremont, één van de hellingen die de renners morgen driemaal moeten trotseren.

Je ziet het Kluisbos dat gefotografeerd werd vanuit de lucht.

Activiteiten

Op de website van Natuur en Bos kan je verschillende sportieve opties terugvinden. Wandelroutes, fietsroutes en zelfs een natuurloop zijn allemaal mogelijk in en rond het Kluisbos. Om in het thema van de befaamde Ronde te blijven, kan je hier een stevige wandelroute langs de heuvels van de Ronde ontdekken:

  • Afstand: 10,5 km
  • Duur: +/- 2 uur 6 minuten
  • Wegen: 37% verhard
  • Start: Ronde van Vlaanderenstraat, 9690 Kluisbergen
  • Knooppunten: 10 – 9 – 52 – 76 – 8 – 7 – 2 – 8 – 76 – 22 – 21 – 37 – 43 – 9 – 10

Voor de kinderen

Ook voor kinderen is er in dit natuurgebied van alles te doen. Door de drie grote ingerichte speelzones kunnen ze in het Kluisbos al hun energie zeker kwijt en naar hartenlust ravotten in de gezonde natuur. De speelzones zijn bovendien ook volledig opgebouwd uit natuurlijk materiaal. Zo kunnen kinderen terug naar de basis en spelen met al het moois dat onze natuur te bieden heeft.

Het Rot – Antwerpen

De Ronde van Vlaanderen start ook dit jaar weer op het Steenplein in Antwerpen. Om in de buurt van de Ronde te blijven, is ‘Het Rot’ in Antwerpen dan ook een echte aanrader voor jong en oud. Wanneer je Antwerpen hoort, denk je waarschijnlijk aan een drukke, bruisende stad, maar midden in die drukte, vlakbij het centrum, bestaat er dus de mogelijkheid om de menigte van de stad te ontvluchten en uit te waaien in natuurgebied Het Rot.  

Dit Antwerps natuurgebied is niet enkel voor recreanten een aangename plaats, maar ook het dierlijk leven kan er heerlijk bruisen. Vissen en amfibieën hebben er de tijd van hun leven en ook vogels zoals de blauwe reiger komen in Het Rot even uitblazen of broeden. De kijkheuvels in het natuurgebied geven bezoekers de ideale mogelijkheid om vogels te spotten en de wandel -en fietsroutes zorgen er verder voor dat je je ook sportief kan uitleven in dit gebied.  

Met het Parkproject Linkeroever wordt het belang van dit natuurgebied verder onderstreept. In het kader van dat project is Het Rot heringedeeld om het ecologisch potentieel van het natuurgebied te boosten. De stad Antwerpen richtte een nieuwe waterplas in met 2 eilandjes. Daar zijn amfibieën en vissen alvast heel blij mee. Daarnaast werden 38.000 nieuwe planten, bomen en struiken geplant. En daar zijn wij, bezoekers, net als onze dierlijke vrienden, ook heel tevreden mee.

Activiteiten

In Het Rot heb je verschillende wandelmogelijkheden. Zo is er de weg naar het uitkijkpunt, het wandelpad ‘konijn’ (1,6 km) en het wandelpad ‘reiger’ (2,6 km). Antwerpen is meer dan de Meir alleen en Het Rot is zeker de moeite waard, dus ga in de paasvakantie gerust eens dit natuurgebied verkennen!

Het Koppenbergbos – Melden

Aha, de alom bekende Koppenberg, wie kent deze befaamde klim nu niet? Het is nog zo’n kanjer dat de renners tijdens de Ronde van Vlaanderen moeten verslaan. Maar die Koppenberg, voor veel renners een nagel aan hun doodskist, is voor natuurliefhebbers een waar cadeau. Van op de top van de Koppenberg – dat is zo’n 80 meter hoog – heb je een panoramisch uitzicht op de Scheldevallei (’t Veer) en de heuvelrug tussen Leie en Schelde waarop het Bouvelosbos (Anzegem) is gelegen.

Het Koppenbergbos is 36 hectare groot en is voornamelijk een beukenbos, maar door goed beheer krijgen ook andere bomen, planten en struiken een kans. Het is namelijk zo dat beuken met hun dicht bladerdek weinig licht doorlaten in het bos. Met gerichte dunningen wordt gepoogd om meer licht en ruimte te creëren waardoor ook bomen zoals de es, boskers, eik en haagbeuk zich kunnen ontwikkelen. Ten zuiden van het bos kan je stokoude zomereiken met impressionante kruinen waarnemen. Deze indrukwekkende bomen hebben een stamomtrek van wel 3 meter. Ze zijn meer dan 150 jaar oud en daarmee ook toeschouwers van de Eerste Wereldoorlog. Het Koppenbergbos werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar toegetakeld en dat kan je als bezoeker opmerken aan de loopgraven en bomkraters in het noordoostelijk deel van het bos.

Je ziet een afbeelding van de Koppenberg in Melden.

Activiteiten

Wederom kan je de website van Natuur en Bos verschillende sportieve mogelijkheden terugvinden. Ontdek hier alvast een toffe wandelroute op en rond de Koppenberg en in het Koppenbergbos. Smeer die beentjes maar in en moedig je gezelschap aan voor dit leuk traject:

  • Afstand: 6,9 km
  • Duur: +/- 1 uur 20 minuten
  • Start: Maria Vander Gheynstraat, 9700 Oudenaarde
  • Knooppunten: 32 – 68 – 27 – 28 – 32

Het Muziekbos – Ronse

Nog zo’n venijnige klim die de renners van de Ronde moeten bestrijden, is de Kanarieberg. Deze berg is een helling in de Vlaamse Ardennen en beklimt de zuidzijde van de Muziekberg. Op de top van de Muziekberg ligt het Muziekbos. Het Muziekbos is met zijn 135 hectare aan natuur een echt paradijs voor jong en oud.

Ook voor de dieren is dit bos een echte natuurhemel. Hoor je daar nu een zwarte specht? Of zie je vlindertjes rondfladderen zoals de dagpauwoog, het bont zandoogje of de gehakkelde aurelia? Dat kan allemaal! De kans is zelfs groot dat je een buizerd ziet rondvliegen op de plaats waar het bos overgaat in een open landschap.

Beuken zijn de meest voorkomende bomen in het Muziekbos. Door hun dikke kruinen laten ze moeilijk licht door en kunnen we op sommige plaatsen in het bos weinig ondergroei bemerken. De bloei van de daslook en de maagdenpalm zorgen in het voorjaar wel voor extra kleur in het Muziekbos.

Activiteiten

Met de Muziekboswandeling passeer je de prachtigste plekken van het Muziekbos. Je stapt op onverharde wegen in een wisselend reliëf. Het kan dus wel eens zijn dat je wat gaat klimmen en dalen tijdens je wandeling. Vijf kilometer door een wondermooi bos, wie zegt daar nu nee tegen?

Voor de kinderen

Ook in het muziekbos kunnen kinderen van alle leeftijden zich rijkelijk amuseren. Door de twee ingerichte speelzones, een speelzone voor -12-jarigen en ééntje voor +12-jarigen, is er voor elk wat wils. 

Praktische informatie rond de bereikbaarheid van deze natuurgebieden vind je uitgebreid terug op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos. Leef je zeker eens uit deze paasvakantie en doe de Ronde van Vlaanderen, maar dan Onze Natuur-stijl!

Meer over


Gerelateerde artikels