Ga naar main content
vilda-wandelen-en-fietsen-in-damme.jpg

Vijf tips voor een rustige natuurwandeling in tijden van corona

Wandelen in het groen was nog nooit zo populair en dat hebben onze natuurgebieden geweten. Paden zijn modderiger dan ooit, her en der duiken sluippaadjes op die extra druk leggen op de natuur, er wordt massaal afval achtergelaten en wilde dieren worden opgeschrikt door loslopende honden. Hoe kunnen we in deze drukke tijden de natuur in trekken op een respectvolle manier? En waar vind je nog een rustig plekje om te ontstressen? Volg deze tips en ook jij kan weer in alle rust van onze natuur genieten! 

Tip 1: Kies je tijdstip

Wanneer zou jij het liefst gaan wandelen? Op woensdagnamiddag om 14u? Of lijkt de zondag je wel wat? De kans is groot dat half België daar nét hetzelfde over denkt. Denk daarom eens outside the box en kies voor een minder populair tijdstip. Ga bijvoorbeeld eens wandelen op een maandagmiddag, na schooltijd, of ‘s morgens wanneer het zonlicht nog maar pas boven de horizon komt piepen. Ook op het middaguur, wanneer gewoontedieren zoals de mens standaard hun lunch verorberen, kom je weinig volk tegen. 

Tip 2: Neem een snipperdag

Moet je nog wat verlofdagen opnemen omdat je vakantieplannen in 2020 er lichtjes anders uitzagen dan gepland? Neem een snippernamiddag op een zonnige herfstdag en trek de natuur in terwijl anderen aan het werk zijn of op school zitten. Heerlijk relaxen! 

vilda-wandelen-in-de-hoge-venen.jpg

Tip 3: Vermijd parkings en bezoekerscentra

Natuurgebieden die perfect uitgerust zijn om veel bezoekers te ontvangen, zijn vaak als eerste overbevolkt omdat iedereen ze weet liggen. Kies daarom niet voor de grote kleppers, maar voor kleinere stukjes natuur waarin je evengoed kan verdwalen. Dat je af en toe een weg moet kruisen, is écht geen onoverkomelijk bezwaar. Neem bijvoorbeeld de fiets en zoek naar groene plekjes in de buurt. Da’s dubbele winst: je leert iets nieuws kennen én het klimaat vaart er wel bij! Wil je toch op stap in een toeristische trekpleister? Parkeer dan (reglementair) aan een uithoek van het natuurgebied om drukte aan de toegangspoort te vermijden. 

Tip 4: Stel zelf je route samen

Door niet klakkeloos een uitgestippelde route te volgen, vermijd je in een langzaam treintje van mede-wandelaars terecht te komen. Maak het avontuurlijk door zelf je route uit te stippelen. Dat kan bijvoorbeeld met de routeplanner van wandelknooppunt.be, waar je zelf naar hartenlust knooppunten kan verbinden. Of neem eens een kijkje op websites zoals Wikiloc of RouteYou, waar je op zoek kan gaan naar routes die andere wandelaars in jou buurt deelden. Op die laatste kan je trouwens ook zelf een route samenstellen door op een kaart punten met elkaar te verbinden. Kies voor ‘mooiste wandelroute’ en de app zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk op snelle wegen terechtkomt. Heb je toch nood aan wat meer houvast? Clubs aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen hebben over gans Vlaanderen nieuwe parcoursen bewegwijzerd onder de noemer ‘coronatochten’. 

Tip 5: Wees respectvol

Omdat het o zo belangrijk is om in deze drukke tijden de natuur niet te overbelasten, herhalen we nog even hoe je je impact op de natuur zo klein mogelijk houdt: 

  • Laat geen afval achter in de natuur en neem het mee naar huis als er geen vuilnisbakken staan. Of ga nog een stapje verder en meld je aan als Mooimaker

  • Hou je hond aan de leiband zodat hij geen wild kan verstoren. Buiten de paden hebben wilde dieren hun rustgebied, waar ze zo min mogelijk gestoord mogen worden. Gebeurt dat toch, dan verspillen ze kostbare energie die ze nodig hebben om de winter door te komen. 

  • Blijf op de paden. Niet alleen verstoor je elders de natuur (denk aan voorjaarsbloeiers en andere planten die zich tot tegen of tot in de grond terugtrekken), je brengt ook jezelf in gevaar omdat gevaarlijke bomen en takken enkel langs de paden goed opgevolgd worden. 

Meer over


Gerelateerde artikels