Meer opruimers van zwerfvuil tijdens coronacrisis?
We zijn nog steeds (grotendeels) aan ons kot gebonden en toch trekken we meer dan ooit naar buiten. Voor veel gezinnen was de lockdown hét moment om iets terug te doen voor de natuur. Want we kunnen er niet omheen: er wordt nog steeds zwerfvuil gedumpt, ook nu we de natuur herontdekken en misschien wel meer waarderen dan ooit tevoren.
Gratis opruimmateriaal
“We hadden al de berenjacht en de paaseierenjacht, maar met de zwerfvuiljacht beteken je ook écht iets voor je omgeving.” Aan het woord is Ineke Vermeulen, die na haar job als leerkracht-op-afstand tegenwoordig samen met haar gezin afval verzamelt: “We deden het al af en toe, maar tijdens de lockdown hoorde ik van een vriendin dat je gratis opruimmateriaal kan bestellen bij de webwinkel van Mooimakers. Zo hebben Lewis (5 jaar) en Liv (3 jaar) nu elk hun eigen handschoenen en een afvalgrijper, waarmee ze de buurt proper houden.”
Op scholen zijn de zwerfvuilacties van Mooimakers al lang geen onbekende meer, maar dat je ook als particulier spullen kan bestellen, ontdekte sportleerkracht Jelis Timmermans pas tijdens de coronacrisis: “We hebben nu veel tijd om te gaan wandelen en daarom wou ik graag knijpertjes voor m’n kinderen aanschaffen. Iza (12), Marte (10), Klaas (7) en Jul (3) gaan soms zelfs alleen op afvaljacht in onze rustige buurt.”
Zijn er nu meer Mooimakers op pad?
Daarvoor belden we even met Els Gommeren, coördinator van Mooimakers. “In de periode van 15 maart tot eind april bestelden bijna 1400 particulieren opruimmateriaal, t.o.v. 800 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een sterke indicator dat zwerfvuilrapen nu meer leeft onder de bevolking, maar toch moeten we voorzichtig zijn met die cijfers. Een rechtstreekse link tussen het coronavirus en de extra bestellingen kunnen we onmogelijk leggen. Mensen gaan nu sowieso veel vaker wandelen en dan is de stap natuurlijk sneller gemaakt. We zijn erg blij met al die inspanningen, al dromen we we natuurlijk van een samenleving waarin opruimacties niet meer nodig zijn. Dat zou immers betekenen dat er geen afval meer op de grond ligt.”
In het begin van de coronacrisis was er even onduidelijkheid over het inzamelen van zwerfvuil, vertelt Els: “Initieel was het verboden om iets anders te doen dan puur wandelen, fietsen of joggen. We hebben onze webwinkel toen tijdelijk gesloten. Maar al snel kregen we bericht dat onze Mooimakers weer op pad mochten, met extra veiligheidsmaatregelen uiteraard. Het dragen van handschoenen was al goed ingeburgerd onder onze ambassadeurs, maar dat is nu nog veel belangrijker.” Hoe je zwerfvuil kan rapen terwijl je je eigen gezondheid waarborgt, kan je hier nalezen.
Links: Liv en Lewis; rechts: Marte, Iza, Klaas en Jul
Kinderen zijn zich bewust van het afvalprobleem
Door zijn kinderen een doel te geven, zijn ze meer gemotiveerd om buiten te komen, vertelt Jelis. “Ze zijn niet te houden en vragen er zelf naar. Elke dag moet er afval geraapt worden, want dat is helaas de enige manier om ‘hun’ buurt netjes te houden. Dat een wandeling dan gemiddeld dubbel zo lang duurt, nemen we er graag bij. De kinderen vertellen het trouwens door aan elkaar, een vriendinnetje bestelde ondertussen ook opruimmateriaal.”
Vooral het knijpertje is erg in trek vertelt Jelis. Daar kan Ineke zich wel iets bij voorstellen: “Lewis en Liv maken soms zelfs ruzie over wie het volgende papiertje mag oprapen. We moeten erop toezien dat ze netjes afwisselen.” De kinderen van Ineke worden opgevoed met duurzaamheid in het achterhoofd: “We proberen minder vlees te eten, beperken ons watergebruik, kopen minder plastic en zoeken naar ecologische alternatieven waar het kan. Ik vind het belangrijk dat we dat ook nu verderzetten, want het is niet omdat we tegen corona strijden dat we die andere strijd moeten staken. Wanneer ik Lewis hoor zeggen ‘Da’s niet goed voor het milieu’, dan weet ik dat we de juiste weg gekozen hebben.”