Ga naar main content
otter-onze-natuur.jpg

Deze dieren houden van het vrijgezellenleven

Pandapunten tellen en 38 keer de vraag krijgen of je nu nog geen lief hebt, het is dagelijkse kost voor singles. Toch zijn er minstens evenveel mensen én ook dieren die bewust voor het vrijgezellenleven kiezen. Een celibatair bestaan lijkt bij mensen enkel weggelegd voor religieuzen en is nog steeds taboe. Bij dieren doen er veel minder vooroordelen de ronde en ondervinden alleenstaanden zelfs heel wat voordelen aan hun single bestaan. 

Dat dieren zonder problemen een celibatair leven kunnen leiden, bewijst eens te meer dat ze op sommige vlakken geavanceerder en meer open minded zijn dan we denken. Sommige dieren appreciëren eenzaamheid enorm. Er is geen sprake van dat zij samen met soortgenoten, in een roedel of met een leider op kop hun omgeving verkennen, op zoek gaan naar voedsel of zich verplaatsen. Ze leven liever onafhankelijk van anderen. Hoe zou je zelf zijn: al het voedsel dat je vindt, mag je lekker zelf opeten. Bovendien kan een dier dat alleen leeft zich makkelijker verstoppen voor roofdieren dan een hele groep. Benieuwd welke dieren trots zijn om alleen door het leven te gaan? 

Zoogdieren

De otter

Goed nieuws voor de Belgische biodiversiteit: begin 2020 verscheen de otter opnieuw op Waals grondgebied nadat hij er een jaar of twee niet meer gezien was. Naar schatting leven er tussen vijf en twintig otters in het zuiden van ons land. In Vlaanderen leeft de otter o.a. in de Scheldevallei. Dit schuwe nachtdier is weliswaar moeilijk om te spotten, en al zeker meerdere otters bij elkaar. Otters leven niet in paren behalve tijdens de paartijd. Dan kan je als je héél veel geluk hebt een koppel otters romantisch in het water zien kussen. De paring van de otters vindt namelijk plaats onder water. Maar schijn bedriegt, van zodra de daad achter de rug is, geeft mevrouw otter de voorkeur aan een solitair bestaan. Het gaat zelfs zo ver dat ze zelfs geen vrouwelijke soortgenoten in haar omgeving duldt.

De Euraziatische lynx

In augustus 2020 hadden we groot nieuws: voor het eerst sinds lang was er opnieuw een lynx op camera vastgelegd in België. De soort leek al meer dan honderd jaar uitgestorven in onze regio, tot nu. De waarneming was een teken van hoop met het oog op een mogelijke heropleving van deze zeldzame soort in de Belgische bossen. Ondanks de vele vooroordelen vormt de lynx geen gevaar voor de mens. Integendeel, de lynx is eerder schuw en zal elk mogelijk contact vermijden

De lynx lijdt een heel discreet bestaan en blijft het liefst alleen. Deze grote katachtige waakt over zijn territorium en koestert zijn eenzaamheid. Vrouwtjes en mannetjes leven het hele jaar door apart van elkaar. Enkel tijdens het broedseizoen, tussen eind februari en half april, zoeken ze elkaar op. Gedurende enkele dagen haalt de mannelijke lynx al zijn truken boven om het vrouwtje te verleiden. Zo zal hij met hese kreten haar aandacht proberen te trekken. Tijdens deze periode kan je de wijfjes horen huilen en janken. Na de paring vertrekt het mannetje weer en gaat het wijfje op zoek naar een rustige, geïsoleerde plek zoals een boomstronk of omgewaaide boom waar ze na tien weken dracht kan bevallen. De kersverse moeder leert haar jonge pups alle kneepjes van het lynxenbestaan gedurende 10 maanden. Daarna zijn de jonge lynxen zelfstandig en trekken ze eropuit.

euraziatische-lynx-onze-natuur.jpg

De mol

Mollen graven gangen in verschillende verdiepingen in de bodem. Van slapen tot jagen, ze leven volledig ondergronds. Elk gangenstelsel behoort toe aan één eigenaar omdat er simpelweg niet voldoende plaats is voor meerdere mollen. Elke mol heeft zo zijn eigen territorium waar het heel erg verscholen leeft. Mollen zijn heel erg onafhankelijk en niet erg sociaal. Pas wanneer een gang van een mannetje een gang van een vrouwtje kruist onder de grond kan er gepaard worden. Al zullen ze er alles aan doen om dit zo snel mogelijk achter de rug te hebben om terug hun eigen gangetje te gaan.

vilda-1930-mol-in-zijaanzicht-rollin-verlinde-800-px-48690.jpg

Vogels

Vogels leven over het algemeen wel graag in groep om voor de hand liggende redenen: het biedt meer bescherming. Een zwerm vogels heeft ogen op z’n rug. Door in groep te vliegen kunnen vogels zich beter beschermen tegen roofdieren. Zo kunnen ze hem bijvoorbeeld samen omsingelen om een aanval te voorkomen. Ook de zoektocht naar voedsel is een pak eenvoudiger en de jongen zijn van jongs af aan beschermd door de groep. Toch geven sommige vogelsoorten de voorkeur aan een leven buiten de kolonie. Zij zien hun single bestaan als de ideale kans om rustig te eten zonder te hoeven vechten voor voedsel met soortgenoten.

Het roodborstje

Een van de vogels die graag alleen leeft is het roodborstje. Deze vogel wordt wel eens ‘de vriend van elke tuinman’ genoemd, al klopt het omgekeerde ook: de tuinman helpt het roodborstje ook een handje. Roodborstjes voeden zich met allerlei zaken die in onze tuinen te vinden zijn. Als je een regenworm serveert, komen sommige roodborstjes die zelfs met plezier van je tuintafel pikken. Het roodborstje profiteert hier vooral in de herfst en winter van. Tijdens deze periode zijn andere vogels al lang gestopt met zingen, maar het roodborstje gaat door. Ze verdedigen hun territorium met veel enthousiasme en vliegen levendig rond. Dat is ook begrijpelijk: zonder een ‘eigen plekje’ kunnen ze al na enkele weken sterven. Als twee roodborstjes elkaar kruisen, kunnen er hevige gevechten ontstaan. Enkel tijdens het broedseizoen tolereren ze elkaar. Eens de jonge roodborstjes uitvliegen, gaan moeder en vader onmiddellijk uit elkaar. Geen happy ever after voor deze vogels!

vilda-66127-roodborstje-in-de-sneeuw-yves-adams-800-px-48689.jpg

De witgat

Tijdens de trek is deze steltloper een van de meest voorkomende vogels in waterrijke gebieden. Als je de witgat tegenkomt, zal je hem vaak alleen zien of in kleine groepjes. Deze trekvogel heeft duidelijk een hekel aan grote bijeenkomsten en is echt fan van zijn leven als alleenstaande. De witgat is schuw en leeft liever in de schaduw van anderen of ergens goed verscholen. Als je te dichtbij komt, loopt ‘ie meteen weg! 

vilda-27635-witgatje-yves-adams-800-px-48701.jpg
Yves Adams

Hondstrouwe dieren

Andere dieren moeten geen seconde twijfelen: ze kiezen hun partner en blijven hun hele leven lang trouw aan hun levensgezel. O.a. bevers, zwanen, wolven en parkieten vallen onder deze categorie van hondstrouwe lovers.

Meer over


Gerelateerde artikels