Ga naar main content
boek-amfrepnl-3.jpg

Dit zijn de favoriete natuurboeken van de Onze Natuur-redactie

In het wilde België kennen we ondertussen de weg op ons duimpje. Verdwalen doen we liever in een goed natuurboek. Want ook met een kopje koffie of thee in de hand kan je onze Belgische natuur ontdekken en beleven. Benieuwd welke natuurboeken onze redactieleden op hun nachtkastje of in hun rugzak hebben liggen? 

Redactrice Elisabeth leest

Handboek voor Wildplukkertjes

Voor wie? Voor beginnende wildplukkers tussen 0 tot 99 jaar. 

Dit is mijn favoriete natuurboek omdat ... Erica Bakker en Ellen van den Broek, wildplukvriendinnen en auteurs van dit boek, me elke keer weer het perfecte excuus geven om de natuur in te trekken. Ze tonen in dit Handboek voor Wildplukkertjes waar en wanneer je welke gangbare eetbare bloemen, planten en vruchten kunt vinden, hoe je ze herkent en wat je ermee kunt doen. Van bloesems in het voorjaar en schatten uit het bos tot zeldzame strandvondsten.

Het handboek staat bomvol prachtige tekeningen, bijzondere buitenactiviteiten, knutseltips en eenvoudige maar verrassend lekkere recepten. De handige plukaanwijzingen en overzichtelijke plukkalender wijzen je de weg. Zo leerde ik al lisdoddeknabbels kennen, maakte ik verse vlierbloesemsiroop en speelde ik “muziek” op een zelfgemaakte fluitenkruidfluit. Eens je van het wildplukken geproefd hebt, krijg je er niet genoeg van.

De keuze van redactrice Eva

De kauwentuin

Voor wie? Voor al wie nieuwsgierig is naar kauwengedrag, van natuurweetjes houdt en niet vies is van wat poëtische beschrijvingen.

Dit is mijn favoriete boek omdat ... ik sinds kort verhuisd ben naar een plek waar de hele dag door kauwen vliegen, verzamelen, rondscharrelen en nestelen. Ik heb altijd al een fascinatie voor kraaiachtigen gehad en beschouw het als een voorrecht om deze bijzonder pientere dieren vanuit mijn huis en tuin schaamteloos te kunnen observeren. Maar wat weet ik er eigenlijk over? Betrekkelijk weinig, zo blijkt, wanneer ik de beschouwingen van kunstenaar en natuurliefhebber Achilles Cools lees. Elk hoofdstuk opnieuw trek je samen met hem de natuur in en maakt hij je met een combinatie van wonderlijke weetjes over kauwengedrag, haarscherpe beschrijvingen van de Kempense natuur en filosofische overpeinzingen over het leven bladzijde voor bladzijde een beetje wegwijs in zijn wereld – en die van de kauwen. Wie enkel droge feiten wil lezen, kiest beter een ander boek, maar met zijn literaire benadering die knipoogt naar de romantiek kon hij mij wel bekoren.

Videograaf Daniël selecteert

De amfibieën en reptielen van Nederland

Voor wie? Iedereen die net iets meer wil weten over amfibieën en reptielen, ook in België!

Dit is mijn favoriete boek omdat ... er maar weinig andere boeken zijn die in zoveel detail het leven van onze amfibieën en reptielen beschrijven. In de titel van het boek staat wel dat het over de Nederlandse soorten gaat, maar dat zijn dezelfde soorten als hier in België. Het boek beslaat 16 soorten amfibieën en 7 reptielsoorten en duikt onder andere in de fenologie, verbazingwekkende voortplantingsrituelen, hun koudbloedige levenswijze en de relatie met de mens. Heel overzichtelijk opgezet met mooie foto’s, tekeningen en grafieken. Als je een meer wetenschappelijke dan een verhalende benadering zoekt van deze soorten, dan is dit boek zeker aangeraden. Als je een goedkoop boek zoekt … dan niet, want het is peperduur. Gelukkig kan je op de website van RAVON via de soorten bij de atlastekst komen, en dan kan je al heel wat gratis lezen van dit boek. Het is overigens onderdeel van twaalf boeken die de Nederlandse (maar dus ook de Belgische) natuur behandelen. Het is even sparen, maar het is wel mijn missie om ze alle twaalf in huis te hebben.

In de boekenkast van redactrice Alexandra

L'Ardenne ancestrale - À la recherche des temps oubliés

Voor wie? Voor geschiedenisfanaten die graag in de natuur en in de voetsporen van onze voorouders treden

Dit is mijn favoriete boek want ... de Ardennen vormen tot op de dag van vandaag nog steeds een mysterieuze plek die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Ik ben niet ver van deze plek opgegroeid voor ik naar de stad verhuisde. Ik keer er graag naar terug als ik de tijd heb. Het is vooral de combinatie van natuur en geschiedenis waar ik zo van hou. Wanneer ik een wandeling uittest voor Onze Natuur, stippel ik het liefst een route uit die me de historiek van de plek of regio doen ontdekken.

Als we de juiste keuzes willen maken naar de toekomst toe, is het volgens mij belangrijk om ons verleden te kennen en te begrijpen. De Ardennen zijn geëvolueerd tijdens de voorbije eeuwen, maar ze zijn nog altijd even mooi. Het bewijs vind je in dit boek, dat sublieme foto’s van landschappen en archeologische ontdekkingen combineert met plaatselijke legenden. Van het stenen tijdperk tot de tijd van de menhirs, Keltische oppida en kastelen. Onze natuur was door de jaren heen altijd een bevoorrechte getuige van het leven dat zich diep in de bossen of langs verlaten landschappen afspeelde. ​

De aanrader van redactrice Femke

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

Voor wie? Al wie openstaat voor het idee dat menselijke intelligentie niet per se het summum is. 

Dit is mijn favoriete boek want … Als diergedragsnerd volg ik met veel interesse de razendsnelle ontwikkelingen die de gedragsbiologie ondergaat. Ik ben dan ook grote fan van de auteur van dit boek en verslind alles wat de bekende Nederlandse primatoloog publiceert in populair-wetenschappelijke hoek. Zo ben ik in één klap op de hoogte van wat baanbrekend is zonder zelf allerlei onleesbare papers te moeten doorploegen – ik geef het toe, ik ben een beetje lui op dat vlak. Maar als kers op de taart trakteert Frans de Waal zijn lezers ook op een kritische analyse van de behandelde onderzoeken die je helpen om alles in het juiste perspectief te plaatsen, een toemaatje van onschatbare waarde. ‘Perspectief’ is trouwens zowat het kernwoord van mijn favoriete boek van zijn hand over de intelligentie van dieren. We bestempelen onszelf graag als allerslimsten van de dieren-klas, maar volgens De Waal komt die stempel ons alleen maar toe omdat we dierlijke intelligentie te antropocentrisch benaderen.

Wanneer je dieren tests voorschotelt die vertrekken vanuit hun eigen leefwereld, blijken ze plots misschien wel slimmer dan de primaten die hen onderzoeken. Het boek is doorspekt met sprekende voorbeelden van intelligent gedrag die de meeste mensen alleen aan hun eigen soort zouden toeschrijven. Na het lezen van dit boek kan je niet anders dan door een andere bril naar de dierenwereld kijken en het grootste respect opbrengen voor de medebewoners van onze planeet. Dat – en reikhalzend uitkijken naar nog meer bewijzen van intelligent aards leven dat zich zomaar voor onze voeten afspeelt. ​

Meer over


Gerelateerde artikels